Fläskfilé med sparris & tomatröra

Fläskfilé

Saftig fläskfilé med bakad potatis och sparrisröra.

Sparris är en av de äldsta kulturgrödorna och har odlats under många tusen år. Sparris är mycket näringsrik och innehåller rikligt med K-vitamin, folat, C-vitamin, A-vitamin och många fler vitaminer och mineraler.

Genom att sparris även innehåller ämnet inulin har den en prebiotisk effekt, vilket betyder att de har en gynnsam effekt på vår tarmflora. Sen är sparris också rik på B-vitaminet folsyra, som är viktigt för bland annat cellbildningen.

Ingredienser

innehåll per portion

700 g fläskfilé (stekt)
900 g bakad potatis
Sparris och tomatröra
Energi460,6 kcal
Protein45,6 g
Kolhydrater42,3 g
Fett10,2 g

Gör så här:

Börja med att lägga fläskfilén i stekpåsen med grillkrydda och vitt vin, placera den i ugnen på 75 °C i ca 2 timmar eller tills köttet nått 63 °C. Ta ut och låt köttet svalna i påsen.

Skär upp köttet i lagom stora bitar och lägg allt i en matlåda, eller dela upp det i portionspåsar. 

Baka sen en laddning små bakpotatisar i ugnen på 180 °C i 30 minuter. Bakad eller rostad potatis håller sig oftast längre än kokt i kylen.

Tillaga sedan sparris och tomatröran och fördela den i portionspåsarna.

Sparris och tomatröra

Tomatröra

Ingredienser

innehåll per 100G

500 g krossade tomater
500 g tärnad sparris
100 g hackad lök
3 hackade vitlöksklyftor
1/3 tsk Sambal Oelek (valfritt)
1/3 tsk vaniljpulver (valfritt)
1/2 tsk stevia socker (överkurs)
1 dl vitt matlagningsvin
1/2 dl vit balsamvinäger
20 g kokosfett
3 kvistar färsk timjan
6 blad färsk basilika
2 tsk guarkmjöl
Malen svartpeppar
2 tsk örtsalt
Energi39,7 kcal
Protein1,6 g
Kolhydrater3,7 g
Fett1,8 g

Gör så här:

Värm en gryta med kokosfett, stek sedan lök och vitlök i ca 1 minut i fettet, blanda i sparris och stek i ca 3 minuter till. Häll i vitt vin och när det kokar så häller du i tomaterna.

Blanda i Sambal Oelek, vaniljpulver och stevia och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter. Blanda sedan i vit balsamvinäger, timjan, basilika och malen svartpeppar.

Red till sist med guarmjöl och smaksätt med örtsalt. Låt den stå på eftervärmen i ca 5 minuter. 

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson