Aloe Vera

Aloe veran fick sitt genomslag i början på 2000-talet som juice och i hudvårdsprodukter. Den gröna växtens saft sägs ha välgörande egenskaper och används både i förebyggande och läkande syfte.

  • Varifrån kommer aloe vera?
  • Aloe verans egenskaper och användning

Varifrån kommer aloe vera?

Ska man beskriva aloe vera kan du tänka dig en grön växt utan stam, där kraftiga blad växer som i en rosett. Det är växtens geléliknande innehåll man använder och tar tillvara i hudvårdsprodukter eller pressar till juice.

Slicead aloe vera

Aloe vera växer i subtropiska klimat och har länge använts som ett kosttillskott. Man har genom tiderna upptäckt flera hundra olika underarter till aloe veran, men det är bara den med beteckningen Aloe barbadensis, som tycks ha de välgörande egenskaperna man är ute efter i hälsoproduktionen.

Aloe verans egenskaper och användning

Man har identifierat många olika aktiva ämnen, bland annat enzymer, saponiner, acemannan, växthormon, aloin och mineraler och det är dessa som ger aloe veran dess berömda effekt. Sapoiner är naturliga tvålämnen som motverkar skadliga bakterier och både aloin och förekommande växthormon verkar antiinflammatoriskt.

Aloe vera dricks vanligtvis som juice i förbyggande syfte för magens skull. Tanken är att aloe veran främjar tillgängligheten att ta upp näringsämnen från maten vi äter. I dagens samhälle när vi äter alltmer processad mat uppstår för många av oss svårigheter att få i sig tillräckligt mycket näring. Dagens frukter och grönsaker innehåller heller inte lika mycket näring som de gjorde förr, eftersom de skördas tidigare än det blivit moget på grund av allt högre vinstkrav hos producenterna.

Aloe vera används även att stryka på huden, och som ingrediens i hudvårdsprodukter. Gelén från aloe veran verkar kylande och sägs kunna främja läkningsprocesser på skadad hud. Därför används det ofta vid solsveda och lindriga brännskador, och även mot akneproblem och eksem. Aloe veran innehåller en hög halt vatten och bidrar därför med bra återfuktning till huden, samtidigt som den tillför näring, vilket tillsammans ger vårdande effekter för huden.

Många studier har bedrivits med syfte att kontrollera aloe verans sårläkande effekt. I en undersökning* lät men totalt 90 kvinnor testa aloe veragel efter att ha genomgått ett kejsarsnitt. 45 kvinnor använde aloe veragel, medan resterande 45 kvinnor inte använde den. Man utgick från hur bra såren läkte genom kontrollvärden på en skala, och jämförde poängen från dag ett och sedan åtta dagar efter kejsarsnittet. Resultatet visade att kvinnorna i testgruppen fick betydande bättre poäng än kontrollgruppen. Den största effekten fick man redan dag ett, men även på den åttonde dagen såg man skillnader på grupperna till testgruppens fördel.

Vill du testa aloe vera, bör du leta efter produkter som är baserade på Aloe barbadensis, den aloeväxt med mest positiva egenskaper. Se även till att produkten innehåller en hög halt aloe vera, det finns produkter med ända upp till 100 % innehåll.

Referenser: Aloe Vera Gel and Cesarean Wound Healing; A Randomized Controlled Clinical Trial, Z. Molazem, F. Mohseni, M. Younesi, S. Keshavarzi. 2015.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!