Mangantillskott

Mangan fungerar som en antioxidant i kroppen, och bidrar på så vis till reduceringen av oxidativ stress genom att skydda kroppens celler från fria radikaler. Se alla mangantillskott nedan!

Vad är mangan?

  • Var finns mangan?
  • Tillskott med mangan
  • Biverkningar av mangan

Mangan förekommer naturligt i berggrunden och sprids via vårt grundvatten. Som mineral och näringsämnen behövs mangan i små mängder men är viktigt för kroppens omsättning av kolhydrater och protein. Det behövs även för att förbränningen ska fungera. Mangan fungerar även som en antioxidant och skyddar cellerna mot oxidativ stress som orsakas av dåliga levnadsvanor som stress och för mycket fet mat.

Mangan behövs för flertal livsviktiga enzymer som är verksamma i kroppens benbildning och ämnesomsättning av glukos, kolhydrater, fett, proteiner och mer. Mineralet är även viktigt för produktion av urin, bröstmjölk och könshormoner. Den främsta uppgiften som mangan har är antagligen rollen som antioxidant. Även för att vitamin C, B1, B2 och biotin ska kunna komma till användning behöver vissa enzymer aktiveras som kräver mangan.

Livsmedel som är rika på mangan.Nötter, havregryn och livsmedel från växtriket är rika på mangan.

Var finns mangan?

Vi får i oss mangan genom livsmedel och främst livsmedel från växtriket som exempelvis nötter, ris, havregryn och bladgrönsaker. Genom dricksvattnet får vi också i oss mangan. I det kommunala dricksvattnet är gränsvärdet för mangan 0,05 milligram/liter. För privata brunnar finns ett riktvärde på 0,3 milligram/liter. WHO’s hälsobaserade riktvärde är 0,4 milligram/liter.

Någon rekommenderat dagligt intag av mangan är inte fastställt, men de flesta av oss kommer upp i tillräckliga doser. De nordiska näringsrekommendationerna anger inget rekommenderat intag (RI) för mangan eftersom det saknas underlag för att fastställa det. Inte heller EFSA, europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten anger inte heller någon rekommendation. Om du äter vanlig mat får du i dig tillräckligt med mangan men om du tränar hårt och mycket och har en högre metabolism ökar behovet något. Då kan ett kosttillskott med mangan vara aktuellt. Mangan hjälper även till vid musklernas återhämtning vilket är viktigt om du tränat hårt och mycket.

Tillskott med mangan

Om du äter vanlig mat får du i dig tillräckligt med mangan men om du tränar hårt och mycket och har en högre metabolism ökar behovet något. Då kan ett kosttillskott med mangan vara aktuellt. Mangan ingår i multivitaminer och finns även som separat tillskott för den som tror sig få i sig för lite mangan.

Biverkningar av mangan

Inga vid normal användning. Det är mycket svårt att överdosera mangan, men för att vara på den säkra sidan bör du eventuellt inte överstiga 10 mg per dag under längre perioder. Ett tillskott brukar innehålla 5 mg per portion. Om du får i dig för mycket mangan kan det vara giftigt och det kan påverka nervsystemet. Kroppen har dock ett eget reglersystem i tarmen för att bara så mycket som nödvändigt ska tas upp från det vi äter och dricker. Dock är detta system inte fullt utvecklat vilket gör att det finns en risk att de får i sig för mycket mangan via dricksvattnet och mat.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Varumärke
Solgar1 Holistic1 Healthwell1
Form
Kapslar 2
Tabletter 1
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 3 produkter
Varumärke
Solgar1 Holistic1 Healthwell1
Form
Kapslar 2
Tabletter 1
Sortering
Popularitet
Mangan
90 kaps
Healthwell Mangan
129 kr
Mangan
90 kaps
Holistic Mangan
149 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5