Läs mer

Omega-9

Här hittar du kosttillskott med omega-9 från linfröolja och havtorn. Linfröolja är en vegetabilisk källa till hälsosamma fettsyror och innehåller även omega-3 och omega-6 som den främsta vegetabiliska källan till dessa fettsyror. Havtorn är även rikt på omega-7.

Filtrera
Filtrera 9 produkter
Varutyp
Havtornsextrakt6 Linfröolja3
Varumärke
Bringwell4 Elexir Pharma2 Naturens Apotek1 Alpha Plus1 Holistic1
Märkning
Ekologisk 1
Sortering
Popularitet
Linfröolja
180 kaps
165 kr
 
5,0
5 av 5
Betyg: 5 / 5
Buckthorn Kapslar
60 kaps
Buckthorn Kapslar Extra Starka
269 kr
 
5,0
5 av 5
Betyg: 5 / 5
Omega Lin
200 kaps
Omega Lin
269 kr
 
Membrasin
60 kaps
Membrasin
203 kr
 
4,0
4 av 5
Betyg: 4 / 5
Membrasin
150ml
Membrasin
249 kr
 
4,0
4 av 5
Betyg: 4 / 5
Membrasin
120 kaps
Membrasin
299 kr
 
4,0
4 av 5
Betyg: 4 / 5

Omega-9 är en grupp fettsyror som man kanske inte hörs talas om allt för ofta, eftersom att omega-3 ofta är den fettsyra som står i centrum. Men faktum är att även omega-9-fetterna kan vara betydelsefulla för hälsan genom att till exempel bidra till normalisering av våra blodfetter.

Vad är omega-9?

Omega-9 är en grupp enkelomättade fettsyror, och skiljer sig på så sätt från omega-3 och omega-6 som är två fleromättade fetter. Omega-9-fetterna är icke-essentiella, vilket betyder att kroppen kan producera dessa fetter till viss mån när det behövs, men ändå är det bra att se till att få i sig omega-9 från kosten. Man har nämligen sett att omega-9 kan vara av stor vikt för blodfetterna, genom att bidra till sänkningen av det "onda" LDL-kolesterolet och förhöjningen av det "goda" kolesterolet HDL. Dessutom verkar det som att omega-9 kan vara betydelsefullt för blodsockret, men hur det går till vet man inte riktigt ännu.

Omega-9 återfinns i fetare vegetabilier såsom avokado, olivolja och pekannötter.

Olivolja, avokado och nötter är bra källor till omega-9.

Den mest vanligt förekommande omega-9-fettsyran heter oljesyra som finns i mycket höga mängder (ca 85%) i olivolja, och många forskare har börjat tro att det kan vara oljesyran som är ansvarig för de positiva effekter som olivoljan tycks ha på blodtrycket. Det beror på att oljesyra kan bidra till att motverka åderförkalkning. Utöver olivolja finns omega-9 i många andra av våra fetare vegetabilier såsom avokado, pekannötter, mandlar och cashew.

Omega-9 i tillskott

På senare år har man börjat prata om vikten av ett balanserat intag av omega-fetterna. Därför finns omega-9 oftast i tillskott som även innehåller omega-3 och/eller omega-6, som ser till att ge dig det lilla extra för din hälsa.

Visste du att:

  • Oljesyran är den enda omega-9 fettsyran som har någon betydande forskning relaterad till människans hälsa. Medelhavsdieten är ett exempel på detta.
  • Omega-9 finns i vegetabilier såsom avokado, olivolja och nötter.
  • Omega-9 fettsyran oljesyra används ofta i hudvård då den har en bra förmåga att penetrera djupt ner i huden.

Tips! Lär dig mer om att välja rätt olja och fett.