Omega-9

Omega-9 är en grupp fettsyror som man kanske inte hörs talas om allt för ofta, eftersom att omega-3 ofta är den fettsyra som står i centrum. Men faktum är att även omega-9-fetterna kan vara betydelsefulla för hälsan genom att till exempel bidra till normalisering av våra blodfetter.

  • Vad är omega-9
  • Omega-9 i tillskott

Vad är omega-9?

Omega-9 är en grupp enkelomättade fettsyror, och skiljer sig på så sätt från omega-3 och omega-6 som är två fleromättade fetter. Omega-9-fetterna är icke-essentiella, vilket betyder att kroppen kan producera dessa fetter till viss mån när det behövs, men ändå är det bra att se till att få i sig omega-9 från kosten. Man har nämligen sett att omega-9 kan vara av stor vikt för blodfetterna, genom att bidra till sänkningen av det ”onda” LDL-kolesterolet och förhöjningen av det ”goda” kolesterolet HDL. Dessutom verkar det som att omega-9 kan vara betydelsefullt för blodsockret, men hur det går till vet man inte riktigt ännu.

En träskål med oliver i

Den mest vanligt förekommande omega-9-fettsyran heter oljesyra som finns i mycket höga mängder (ca 85%) i olivolja, och många forskare har börjat tro att det kan vara oljesyran som är ansvarig för de positiva effekter som olivoljan tycks ha på blodtrycket. Det beror på att oljesyra kan bidra till att motverka åderförkalkning. Utöver olivolja finns omega-9 i många andra av våra fetare vegetabilier såsom avokado, pekannötter, mandlar och cashew.

Tillskott med omega-9

Omega-9 i tillskott

På senare år har man börjat prata om vikten av ett balanserat intag av omega-fetterna. Därför finns omega-9 oftast i tillskott som även innehåller omega-3 och/eller omega-6, som ser till att ge dig det lilla extra för din hälsa.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!