Vitamin B7, Biotin

Biotin (Vitamin B7) kallas ibland för Vitamin H, då en brist nämligen drabbar hår och hud. Biotin hör trots detta till B-vitaminkomplexet eftersom dess funktion i kroppen finns i förbränningen, precis som alla B-vitaminer. Biotin finns ofta i tillskott för håret eftersom det bidrar till en normal hårväxt.

  • Vad är biotin?
  • Biotintillskott
  • Var finns biotin?

Vad är biotin?

Biotin är en vattenlöslig vitamin och är nödvändigt för att vi ska kunna bilda och förbränna näringsämnen och spelar en viktig roll i citronsyracykeln, den process där kroppen framställer mycket av sin energi. Dessutom hjälper vitaminet till att kontrollera våra blodsockernivåer, som i sig är viktigt för att hålla sötsuget i schack. Då blodsockernivåerna sänks, blir vi nämligen mer angelägna om att äta något sött och kan vi hålla ett jämnt blodsocker minskar risken för att vi frossar i godisskålen titt som tätt.

Ung tjej med långt hårsvall

Biotintillskott

Rekommenderat intag är ungefär 50 mikrogram per dag. Brist är ovanligt eftersom våra tarmbakterier producerar en viss mängd, men det förekommer att vi får i oss för lite biotin. Du som har för vana att äta rå äggvita, ska veta att det protein som rått ägg innehåller, binder upp biotin och gör det omöjligt för kroppen att ta upp. Vill du fortsätta med en stor konsumtion av rått ägg, kan ett tillskott av biotin vara lämpligt. Tillskott finns mest i multivitaminer och B-komplex. Dessutom ingår biotin ofta i kosttillskott för håret, på grund av dess förmåga att bidra till normal hårväxt.

Kläckta ägg på marken

Biverkningar

Inga. Biotin är vattenlösligt och lagras inte i kroppen.

Var finns biotin?

Viss del av det biotin vi får i oss produceras av tarmbakterierna, men det finns även en del i äggula, gröna grönsaker och havre bland annat.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!