Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Aminosyran L-teanin

Teanin är en aminosyra som finns naturligt i te. Det är en icke-proteinbildande aminosyra som har visats kunna påverka våra sinnesstämningar på olika sätt genom att göra oss avslappnade och lugna.

Vad är l-teanin?

L-teanin, även kallat gamma-glutamyletylamid, är en aminosyra som finns i tebuskens (Camellia Sinensis) blad. Trots att teanin är en aminosyra är den inte med och bygger upp proteiner, den har andra effekter och funktioner i kroppen. L-teanin har blivit väldigt populär bland kroppsbyggare som vill stimulera sin muskeltillväxt. Teanin har visats kunna påverka flera olika system i kroppen, framförallt i hjärnan. Efter att man intagit teanin kan man till exempel se att nivåerna av serotonin och dopamin ökar. Teanin ökar även våra nivåer av signalsubstansen GABA.

Glaskopp fylld med grönt te. Grönt te utspritt runt koppen, samt en sked och en citron.Många gillar att ta en kopp te på kvällen för teaninets lugnande effekt, för att lättare somna.

L-teanin påverkar olika system i hjärnan

Teanin har visats kunna påverka frisättningen av olika neurotransmittorer i hjärnan, man har bland annat sett att nivåerna av signalsubstanserna serotonin och dopamin ökar. Serotonin påverkar främst vår sinnesstämning, den styr vår rädsla och ångest, vårt humör och vårt sociala beteende. Dopamin i sin tur är kopplad till kroppens och hjärnans belöningssystem. När vi njuter av något så ökar våra nivåer av dopamin. Höga nivåer dopamin gör att vi känner oss glada och lugna, därför känner många att en kopp te på kvällen gör det lättare att somna.

Blir du trött av teanin?

L-teanin har en lugnande effekt men utan att få dig att känna dig dåsig eller trött, det har tvärtom visat sig att teanin kan ge en ökad koncentrationsförmåga. Man ska inte förväxla teanin med tein, som är ett gammalt ord för koffein. Teanin kan däremot förstärka koffeinets uppiggande effekter samtidigt som det minskar bieffekterna. Exempelvis innehåller svart te både koffein och teanin, därför piggar det upp samtidigt som det får dig att slappna av

.

Tillskott med L-teanin

 
L-teanin 200
 
Core Kvällsmål
 
L-Teanin Green Line
 
Solgar L-Theanine
 
GABA + L-teanin
 
Holistic SömnBalans
 
Bedtime
 
Detoxkapslar Kväll
 
iQ Fuel FOCUS

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej