Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Ambassadörer

Kan kyla öka din prestation?

Kryoterapi är en hälsotrend som växer sig starkare och starkare. Det är en behandling där man kyler ner kroppen till extremt låga temperaturer. Vår ambassadör Alexander Bica använder sig av det för att maximera sin prestation och berättar i denna artikel allt du behöver veta.

Kryoterapi har exploderat i popularitet i USA på senaste tid men har nu spridit sig. De flesta idrottsstjärnor har egna kryokabiner hemma och använder det regelbundet i sin träning och livsstil. Exempel på idrottare är Floyd Mayweather, LeBron James, Cristiano Ronaldo, Serena Williams och många fler. Även stora och framgångsrika idrottslag i NFL, NHL och NBA har investerat i kryoterapi för sina spelare och dess återhämtning. Alexander Bica driver själv COLD Kryoterapi, ett företag som är återförsäljare av kryoterapeutiska produkter och levererar i hela Sverige.

Vad är kryoterapi?

Kryoterapi är en effektiv hälso- och idrottsbehandling som sätter igång kroppens egna naturliga läkningsförmåga genom att utsätta kroppen för en termisk chock med hjälp av extrem kyla som går ner till -150 grader celsius. Kroppen går då in i en överlevnadsfas, allt som händer i denna process har visat sig vara fördelaktigt för många olika målgrupper.

Hur går kryoterapi till?

En kryosession tar ca 2-3 minuter och genomförs i en så kallad kryokabin. Kroppen utsätts under behandlingen för -150 till -180 grader celsius med hjälp flytande kvävgas, alltså torr ånga. När kroppen utsätts för denna extrema kyla reagerar den genom en termisk chock som påbörjar vasokonstriktion, som innebär att blodkärlen drar ihop sig, och centraliserar blodet runt de viktiga inre organen. Efter en avslutad session uppstår vasodilatation, när blodkärlen vidgas, och nytt syresatt blod återgår till kroppens extremiteter och specifikt inflammerade samt skadade områden. En mängd av serotonin, dopamin och endorfiner utlöses under en behandling och man känner en fantastisk eufori efteråt!

En kryoterapimaskin.Under kryoterapi utsätts kroppen för extrem kyla, upp till -180 grader.

Hur kan kryoterapi hjälpa prestationen?

Kortfattat hjälper det prestationen genom att kroppens naturliga läkningsförmåga aktiveras. Det påskyndar återhämtningen och reducerar inflammation i kroppen. I studier som gjorts om kryoterapi och köldexponering finns en tydlig röd tråd, nämligen dramatiska höjningar av signalsubstansen och hormonet noradrenalin, som är den viktigaste neurotransmittorn i det sympatiska nervsystemet. En ökning av noradrenalin leder till ett förbättrat mentalt välbefinnande men även minskad inflammation genom att hämma produktionen av det proinflammatoriska cytokinet TNF-alpha. Detta är väldigt positiva nyheter om man strävar efter förbättrad prestation, då ett bättre humör och mindre inflammation samt smärta tenderar att leda till bättre fysiska resultat.

Varför ska man använda kryoterapi?

- Jag använder mig av kryoterapi helt enkelt för att kunna återhämta mig snabbare vilket i sin tur bidrar till bättre prestation under träning/tävling. Redan från första gången jag provade behandlingen kände jag skillnad i min kropp och det gjorde mig ännu mer intresserad för att förstå vad exakt som händer i kroppen.

För Alexander Bica är det viktigt att tänka annorlunda, vara unik och våga testa nya saker som kan hjälpa honom i sin idrottssatsning.

Om du gör det du alltid gjort, kommer du få det du alltid fått.


- Direkt efter en behandling känner jag att min kropp blir lättare och mer avslappnad. Jag får en otrolig energikick som gör mig glad och mer positiv. Det är inget konstigt eftersom på de studier som gjorts ser man tydliga höjningar av serotonin, dopamin och endorfin när man gör kryoterapi. Jag har även märkt att jag sover betydligt bättre efter både kryoterapi, kall dusch eller ett kallt dopp och det i sin tur bidrar till bättre återhämtning/prestation.

Man kan se på kryoterapi som ett isbad men mer effektivt, behagligt och torrt.

- Dagen efter behandlingen har jag betydligt mindre träningsvärk i kroppen vilket gör att jag kan återgå till min träning snabbare och minska risken för skador. Det är ett känt faktum att flest skador uppstår när kroppen är nedbruten av hård träning.

Fördelar med kryoterapi?

 • Påskyndad återhämtning
 • Minskad inflammation
 • Förbättrat humör
 • Skarpare fokus
 • Minskade smärtor
 • Bättre sömn
 • Ökad metabolism
 • Energiboost
 • Vem kan använda sig av kryoterapi?

  De flesta som är friska kan använda sig av kryoterapi.

  Finns det kontraindikationer?

  Om man är gravid, har hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och köldallergi ska man undvika kryoterapi.

  Förutom det är behandlingen tillgänglig för alla och medför inga kända risker.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Bästa kosttillskotten för hud, hår och naglar

Guide till vilka ämnen du kan prova för hår-, hud- och nagelkvalitet.
 
Så bra är mjölksyrabakterier för din mage

Så bra är mjölksyrabakterier för din mage

Mjölksyrabakterier finns naturligt tarmarna och skyddar från skadliga bakterier.
 
Så lyckas du med brun utan sol - Steg för steg

Så lyckas du med brun utan sol - Steg för steg

Bästa tipsen på hur du får en snygg, fräsch & naturlig färg med brun utan sol.
 
Proteinrik varm choklad

Proteinrik varm choklad

Njut av en god kopp varm choklad i vinterkylan som är laddad med protein.
 
Guide: Så skyddar du huden i solen

Guide: Så skyddar du huden i solen

Skydda huden på rätt sätt och minska risken att bränna dig i solen.
 
Bli av med din vintertorra hud

Bli av med din vintertorra hud

En snabb guide till hur du enklast gör huden mjuk och fräsch igen.