Läs mer

Kollagen som hälsokost

Kollagen är ett fiberprotein som bidrar till stadga och struktur i vävnader i kroppen såsom hud, brosk och skelett. Faktum är att ungefär så mycket som 70 % av vår hud består av kollagen. Klicka på Läs mer om du vill lära dig mer om kollagen och vilka funktioner det kroppsegna ämnet har.

Filtrera
Filtrera 36 produkter
Urval
Varumärke
Matters5 Healthwell5 Re-fresh Superfood4 Forpro Carb Control3 Sunwarrior2 Närokällan2 Elexir Pharma2 Vegosfären1 Genacol1 Nordic Superfood by Myrberg1 Visa fler
Sortering
Popularitet
Core Collagen Pro
340 g
Core Collagen Pro
299 kr
 
4,4
4.44 / 5
Betyg: 4.44 / 5
Collagen Plus
90 kaps
Healthwell Collagen Plus
199 kr
 
4,2
4.2 / 5
Betyg: 4.2 / 5
Collagen Skin & Nails
90 kaps
Healthwell Collagen Skin & Nails
299 kr
 
4,5
4.47 / 5
Betyg: 4.47 / 5
Collagen Bovint
200 g
Healthwell Collagen Pulver Bovint
149 kr
 
3,7
3.71 / 5
Betyg: 3.71 / 5
Collagen Pulver
204 g
Healthwell Collagen Pulver
199 kr
 
4,2
4.21 / 5
Betyg: 4.21 / 5
Multi Collagen
300 g
Matters Multi Collagen
299 kr
 
4,5
4.53 / 5
Betyg: 4.53 / 5
Kollagen
0,5 kg
299 kr
 
4,7
4.74 / 5
Betyg: 4.74 / 5
Premium Kollagen
120 kaps
Better You Premium Kollagen
349 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Kollagen
120 tabl
Elexir Pharma Kollagen
265 kr
 
4,3
4.25 / 5
Betyg: 4.25 / 5
Biocell Collagen II
60 kaps
Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra
329 kr
 
4,3
4.33 / 5
Betyg: 4.33 / 5
Genacol Collagen
90 kaps
Genacol Collagen
329 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Kollagen
120 kaps
Alpha Plus Collagen + Hyaluronsyra
161 kr
 
4,5
4.5 / 5
Betyg: 4.5 / 5
MultiCollagen
150 g
Re-fresh Superfood MultiCollagen
269 kr
 
Fisk Collagen Plus
175 g
RawPowder Fisk Collagen Plus
262 kr
 
4,8
4.75 / 5
Betyg: 4.75 / 5
Kollagen + MCT
300 g
Matters Collagen MCT
329 kr
 
Collagen Beauty
200 g
WellAware Collagen Beauty
189 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Kollagen Plus
224 g
495 kr
 
Collagen Premium+
175 g
Nordic Superfood Collagen Premium+
259 kr
 
4,2
4.2 / 5
Betyg: 4.2 / 5
Sunwarrior collagen
500 g
Sunwarrior Collagen Building Protein Peptides
449 kr
 
1,0
1 / 5
Betyg: 1 / 5
Kollagen Peptider
400 g
Nyhet
279 kr
 
Beauty Shot
500 ml
Biosan Vivania Beauty Shot
249 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Collagen Filler
60 tabl
Skin Care Collagen Filler
198 kr
 
4,3
4.29 / 5
Betyg: 4.29 / 5

Så håller kollagen huden ung

Kollagen är ett armeringsprotein som förekommer i all bindvävsstruktur. Vi producerar själva kollagen, men en konstant nedbrytning av proteinet motverkar uppbyggnaden. Kollagen finns som tillskott för den som vill bibehålla sin rörlighet eller en god hud- och hårkvalité.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som utgör en strukturell komponent i all bindväv såsom leder, ligament, brosk, hår och hud. Ungefär en tredjedel av kroppens protein utgörs av kollagenprotein och omkring 70 % av huden består av kollagen. Proteinet fungerar som stödjevävnad som tillsammans med elastin ger stadga och struktur. Dessutom skyddar ämnena mot yttre påfrestningar.

Ge ditt hår och hy en boost med kollagentillskott.

Visste du att...

 • Kollagen bygger upp hud, hår, naglar och brosk
 • Huden består av 70 % kollagen
 • En tredjedel av allt protein i kroppen består av kollagen
 • Kroppens egna kollagenproduktion avtar efter 25-års ålder
 • Kollagen kan minska värk i leder

Som allt annat protein byggs kollagen upp av aminosyror, varav de vanligaste typerna är bland annat lysin och arginin. Kroppen producerar själv kollagen, men en ständig nedbrytning av proteinet förekommer samtidigt. När vi är barn produceras mycket kollagen i våra kroppar, vilket exempelvis är en av anledningarna till att vi kan göra alla möjliga grimaser utan att få rynkor eller att fina linjer uppstår. Med åldern minskar däremot produktionen av det kroppsegna kollagenet och nedbrytningen fortsätter i samma takt, och det är därför vi med åren får just synliga rynkor och fina linjer. Redan vid 25-års åldern avtar produktionen men blir mer uppenbart och synligt kring 35 års ålder. Många väljer därför att använda sig av ett kosttillskott med kollagen för skönhetens skull. Kollagentillskott är även populära bland dem som vill bibehålla sin rörlighet eftersom kollagen naturligt finns i både leder, brosk och skelett.

Olika typer av kollagen

De vanligaste formerna av kollagen som du säkert stött på i olika sammanhang har olika betydelser och egenskaper för kroppen. Det finns flertalet olika typer av kollagen men främst är det kollagen typ I, II och III som används vid kosttillskott.

Kollagen typ I - Kollagen typ 1 är den kollagentyp som står för cirka 90 % av allt kollagen i kroppen. Kollagenet förekommer i stora mängder i hud, hår och naglar men återfinns också i ben, tänder, senor och ligament. Även i organ och interstitialvätska, eller vävnadsvätska, som finns mellan cellerna hos flercelliga organismer hittar man kollagen typ I. Kollagen bidrar till att återfukta huden och göra den elastisk som i sin tur gör fina linjer och rynkor mindre synliga. Kollagen typ I används främst till kosttillskott för hud, hår och naglar eftersom denna typ av kollagen stärker svaga och skadade naglar och gör håret friskt och starkt.

Kollagen typ II - Främst i brosk och leder återfinns kollagen typ 2 och är dessutom det dominerande proteinet i ledbrosk. Kosttillskott ämnade för ledhälsa innehåller därför ofta kollagen typ II.

Kollagen typ III - Likt kollagen typ 1 återfinns kollagen typ 3 i huden. Denna kollagentyp finns även i muskler och blodkärl och används i kosttillskott för muskelhälsa.

Var finns kollagen naturligt?

Kollagen återfinns främst naturligt i animaliska produkter som inälvsmat. Då vi idag främst äter muskelvävnaden från djuret tappar vi istället några av dem stora källorna till det naturliga kollagenet. Förr åt vi samtliga delar av djuret så som inälvor, brosk och skinn som är särskilt rika på kollagen. Genom en mångsidig och varierad kost kan du därmed få i dig kollagen genom kosten. Några av de livsmedel som är naturligt rika på kollagen är bland annat:

 • Nötkött
 • Kyckling
 • Fläsk
 • Benbuljong och gelatin
 • Fisk

Kollagen för vegetarianer och veganer

Är du vegetarian men äter fisk kan du få i dig kollagen naturligt genom fisk och därmed även omega-3 som är en livsnödvändig fleromättad fettsyra. Undviker du animaliska produkter helt finns risken att du inte får i dig tillräckligt med kollagen genom kosten. Däremot finns det vegetabiliska livsmedel som innehåller viktiga vitaminer och ämnen som främjar produktionen av kollagen som även har antioxidativa egenskaper. På senare år har allt fler veganska kollagentillskott uppkommit som kan säkerställa att du får i dig tillräckligt med kollagen för att bibehålla en normal muskel- och ledhälsa. Livsmedel som är rika på vitamin C och lykopen innehåller antioxidanter samt livsmedel som är rika på svavelföreningar, ökar alla produktionen av kollagen. Lykopen är det ämne som ger röda frukter och grönsaker sin färg och vitamin C återfinns vanligtvis i citrusfrukter och grönsaker. Svavel kallas ofta för MSM och är en viktig beståndsdel i kroppens kollagen och keratin, som bygger upp all bindväv, brosk, senor, hår och hud.

Vegetabiliska livsmedel som främjar kollagenproduktionen:

 • Röda äpplen
 • Tomat
 • Rödbeta
 • Apelsin
 • Citron
 • Grapefrukt
 • Nypon
 • Spenat
 • Broccoli
 • Kål
 • Selleri
 • Spannmål

Kollagen stärker leder, hud, naglar och hår.

Kollagen stärker kroppens leder, hud, naglar och hår inifrån.

Vitamin C och kollagen

I en del kollagentillskott tillsätts vitaminer och mineraler för att effektivisera bildningen av kollagen samt fungera antioxidativt; zink och vitamin C är två ämnen som fungerar fördelaktigt för detta. Vitamin C är en stark antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress och frisättningen av fria radikaler som bryter ned cellerna. Därför är det viktigt att genom en mångsidig och varierad kost få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler som skyddar kroppens celler. Vare sig du vill förbättra eller bibehålla en normal och hälsosam ledhälsa eller reducera rynkor och få en glansigt och livfullt hår, kan ett kollagentillskott med tillsatt C-vitamin vara att föredra, alternativt kosttillskott av både kollagen och vitamin C.

Hur motverkar jag ålderstecken?

Det finns yttre faktorer som kan påskynda åldrandet och som även hämmar kollagenproduktionen ytterligare. En hälsosam livsstil gör inte bara gott för din fysiska och mentala hälsa utan är ytterst viktig för hur din kropp mår, även på cellnivå. Det finns inga direkta quick fix för att bli av med rynkor eller fina linjer på naturlig väg men genom att se över eventuella osunda eller mindre bra vanor kan du motverka några ålderstecken något.

Yttre faktorer som påskyndar åldrandet:

 • Rökning
 • Föroreningar
 • Stress
 • Gifter
 • Exponering av solen

Vad är hydrolyserat kollagen?

Kollagen kommer både från animaliska och vegetabiliska källor och förekommer främst som hydrolysat, vilket betyder att proteinet är förspjälkat och i minsta beståndsdel. Denna process gör att kollagenet även kallas för peptider som förenklat är korta kedjor av aminosyror. Det gör att kroppen kan ta upp det snabbt och lätt utan att först behöva bryta ner det i mindre delar.

Kollagen som tillskott

Kollagen som proteintillskott marknadsförs inte främst som proteintillskott för den som vill bygga muskler, utan snarare för den som vill bibehålla sin ledrörlighet, exempelvis hårt tränande personer och idrottare som sliter mycket på kroppen. Det används även som tillskott för hår, hud och naglar eftersom kollagen i kroppen även fungerar som uppbyggnad på dessa områden. Ett kollagentillskott hittar du ofta i pulverform eller som kapslar, men även flytande kollagen finns att tillgå. Välj rätt kollagentillskott efter dina önskemål, behov eller matvanor. Köp tillskott av kollagen här.

JÄMFÖRELSETABELL

 Core Collagen ProCollagen Pulver BovintCollagen PulverCollagen Plus
Form:PulverPulverPulverKapslar
Storlek:340 g200 g204 g90 st
Portioner:30204090
Kollagenmängd/portion:7 500 mg10 000 mg5 000 mg500 mg/kaps
Ursprung:BovintBovintMarint (fisk)Marint (fisk)
Kollagen-typ:Typ 1 & 2Typ 1 & 2Typ 1Typ 1
Smak:JaNejNejNej
Peptider:JaJaJaJa
Tillsatt vitamin C:250 mgNej80 mg12 mg
Annat:Tillsatt MSM och kondroitinsulfat  Innehåller citrusbioflavonoider
 Till produktenTill produktenTill produktenTill produkten

 

Tips! Läs mer om kosttillskott för muskel- och ledhälsa samt för hår, hud och naglar.