Läs mer

Värmebyxa

Värmebyxor kan användas i förebyggande syfte, så kallad prehab, för att värma och ge stöd åt lår, sätesmuskulatur, ljumskar, höfter och korsrygg, men kan även användas om en skada i lårmuskulaturen har skett för att skynda på läkningsprocessen så att du kan träna och sporta.

Filtrera
Boxer Dam
Svart
Back on Track Boxer Dam
275 kr
 
4,3
4.33 / 5
Betyg: 4.33 / 5

När ska jag använda värmebyxor?

Tränar vi mycket utsätter vi kroppen för en hel del stress, belastning och slitage. Eftersom hälften av kroppen generellt består av en underdel kan det vara snällt att tänka lite extra på den i form av ett par värmebyxor. Syftet med ett par värmebyxor är att ge värme, kompression och stöd åt musklerna så att översträckningar och inflammationer kan undvikas. Värmebyxor kan även användas vid förslitningar i benmuskulaturen, ömmande ljumskar, muskelbristningar och vid lårkaka för att skynda på läkningsprocessen, samt för att förhindra stelhet i dessa muskelgrupper och kroppsdelar.

Detta kommer vi att gå igenom

Shorts med värme, kompression och stöd

Värme bidrar inte bara till det uppenbara att musklerna får värme och blodcirkulation. Genom att värme uppstår, kan musklerna hålla sig mjuka och medgörliga och det är lättare att hålla sig fortsatt aktiv medan musklerna är varma, än om de börjar kallna och stelna till. Genom en ökad blodcirkulation ökar man även syretransporten till musklerna, något som kan påverka och öka musklernas kapacitet. Ökad blodgenomströmning och blodcirkulation kan även bidra till bättre återhämtning och skynda på återhämtningsprocessen, perfekt för dig som tränar mycket och vill hålla musklerna fräscha. Varma och mjuka muskler löper även mindre risk för att drabbas av skador som sträckningar och muskelbristningar.

Kompression i ett par värmebyxor bidrar till ett ökat tryck på muskulaturen som gynnar blodgenomströmningen samt syretransporten i musklerna, något som visat sig kunna öka prestationen samt bidra till att slaggprodukter i musklerna snabbare försvinner och leder till bättre och snabbare återhämtning. Trycket som kompression ger på musklerna kan även skapa känsla av bättre muskelkontroll samt att den receptiva inputen ökar. Dessa faktorer har bidragit till att kompressionskläder av olika slag har fått det kraftiga genomslag som det har fått, både för träning men även vid rehabilitering.

Stöd och stabilitet bidrar med att musklerna håller sig på plats, något som kan kännas skönt vid exempelvis en lårkaka på låret och extra smärta kan komma när man rör på sig och därmed även musklerna.

Värmebyxor kan användas vid dessa tillfällen:

  • Som träningsskydd för prestationsinriktad träning inom idrott där lårens funktion spelar stor roll för resultatet (löpning, kraftsport, lagsporter med mera).
  • Som träningsskydd i skadeförebyggande syfte inom sporter där lårets muskler utsätts för hård belastning (ishockey, kampsport, styrkesport, fotboll).
  • Som träningsskydd i skadeförebyggande syfte inom sporter där ljumskarna utsätts för hård belastning och uttänjning (tennis, badminton, squash, målvakter inom olika sporter).
  • Vid muskelbristning och översträckning i sätet, ljumskar samt i framsida och baksida lår.
  • Vid lårkaka.

Värmebyxor vid träning

Ett par värmebyxor behöver du inte enbart använda när skadan har skett för att lindra smärta, skynda på återhämtningsprocessen och komma tillbaka till träningen snabbare. Du kan även använda ett par värmande shorts i förebyggande syfte för att motverka muskelbristning, ömmande ljumskar, sträckningar eller överansträngning i muskulaturen runt höft och ben.

Ett par värmebyxor kan lämpa sig för dig som tränar någon form av lagsport där snabba och explosiva ruscher sker, exempelvis fotboll, amerikansk fotboll, innebandy och handboll. Detta för att hålla musklerna varma och mjuka hela tiden, något som minskar risken för muskelbristning och sträckning. Ett par värmande kompressionsshorts lämpar sig även vid träningsformer där plötsliga och långa kliv eller steg sker, exempelvis racketsporter som badminton och tennis, där det är att föredra att musklerna är mjuka, rörliga och flexibla hela tiden för att undvika sträckningar.

Smärta i benen

Smärta och ömmande lår, ljumskar och säte kan uppkomma av flera olika anledningar och något om de flesta av oss kommer att bli eller redan har blivit drabbade av. För att förebygga och motverka att dessa skador sker är det viktigt att du värmer upp och mjukar upp musklerna och höfterna noga innan du exempelvis lägger på max på skivstången, gör en explosiv rusch eller tar ett plötsligt och hastigt stort kliv för att rädda en boll. Ett par värmebyxor bidrar med värme till musklerna och kan även kännas mjukgörande, något som kan underlätta och förbättra din träning eller bidrar till att du kan fortsätta med din aktivitet.

Ont i ljumskarna

Smärtande ljumskar kan drabba de flesta och är ett vanligt förekommande problem för personer som håller på med bollsporter där ständig rörelse och belastning sker i ljumskar och ben. Extra utsatt är ljumskarna under träning och spel under årets kallare halvår då de lätt blir nedkylda och stela. Därav kan ett par värmebyxor vara att föredra under vintersäsongen för att undvika värk i ljumskarna.

Orsak: Smärta och ömmande ljumskar orsakas främst av överbelastning av ljumskmuskulaturen, kringliggande senor och ligament eller på grund av en lokal inflammation. Detta kan uppkomma som följd till kalla väderförhållanden där höfterna har varit tvungna att utföra en rörelse trots att de varit kalla och stela. En inflammation i ljumsken kan uppkomma i samband med att det blivit små bristningar i strukturen runt ljumskarna. Symptom: Smärtar och gör ont i ljumsken när man exempelvis böjer i höften, för benet inåt och kan även påverka knäleden och att det gör ont när man sträcker ut knät. Vid en plötslig rörelse eller uttänjning av höften kan en kraftig och huggande smärta i ljumsken uppstå samt lokal svullnad kring ljumsken. Skulle detta inträffa rekommenderar vi dig att uppsöka kunnig personal inom området.

Behandling: Vid smärtande och ömmande ljumskar rekommenderas vila och avhållsamhet från aktiviteter där belastning och smärta kring ljumsken kan uppstå. Ett par värmebyxor kan lindra smärtan samt se till så att du återhämtar dig snabbare. Tränar du mycket utomhus under kalla väderförhållanden kan du använda värmebyxor i förebyggande syfte för att se till så att höfterna och ljumskarna är varma och mjuka.

Muskelbristning - Överbelastningsskada

Muskelbristning i låret eller överbelastningsskada har liknande orsaker, symptom och behandlingsprocesser och förekommer främst inom kontaktsporter och kan då kallas för lårkaka. Men en bristning i muskeln eller överbelastning kan även orsakas av dålig uppvärmning eller otränade muskler.

Orsak: Muskelbristning orsakas främst av direkt våld vid exempelvis en hård tackling som bildar små blödningar över muskelvävnaden. Du kan även drabbas av muskelbristning på grund av dåligt uppvärmda, kalla och stela muskler som inte tillåter fullt rörelsemönster och har försämrad sammandragningsförmåga. Men även tidigare skador i muskeln kan göra det lättare för dig att drabbas av en muskelbristning. En överbelastningsskada sker oftast när muskeln är ouppvärmd eller när den blir belastad med mer vikt än vad den klarar av.

Symptom: Vid det direkta skadetillfället upplevs oftast en huggande smärta i muskeln alternativt vid övergången från sena till muskel. Vid en överbelastning brukar det generellt sätt kännas mer vid fästena och övergången från sena till fäste, då dessa blir hårt belastade när du behöver ta i för att ta dig upp från en tung knäböj. Området som blivit utsatt för yttre våld som en tackling kan även svullna upp lite och få ett blåmärke.

Behandling: Vid en muskelbristning och överbelastning rekommenderas vila så länge du har huggande smärta, men försök att stödja på benet så fort som möjligt för att få igång blodcirkulationen. Ett par värmebyxor som ger kompression bidrar till ökad värme och stabilitet till muskeln vilket kan var skönt efter skadan, men kan även användas innan skadan är framme för att hålla musklerna mjuka och flexibla.

Lårkaka

Lårkaka är bland den vanligaste idrottsskadorna inom lagidrotter där mycket kroppskontakt och närkamper sker. En vanlig orsak till lårkaka är just vid en närkontakt när man får motståndarens böjda knä rakt i låret med kraft.

Orsak: En lårkaka uppkommer efter våld på den främre lårmuskeln efter exempelvis en kollision eller yttre slag. Lårkaka är en vanligt förekommande skada inom lagsporter där kroppskontakt är en del av spelet, exempelvis fotboll, innebandy och handboll där närkamper oftast förekommer.

Symptom: Vid närkontakten med motspelaren och skadetillfället uppstår en direkt smärta och värmande känsla vid området, då det uppstår en intramuskulär blödning vid kollisionen som sedan kan ge ett kraftigt blåmärke som följd. Du kan även känna av skadan i form av smärta när du stödjer på benet.

Behandling: Efter skadetillfället kan du behandla lårkakan med ett värmande lårskydd eller ett par värmebyxor, detta för att mjuka upp muskeln, ge kompression och bidra med blodgenomströmning till det drabbade området.