Läs mer

Knäskydd

I denna kategori hittar du ledskydd specifikt för knäna, för förebyggande och lindrande verkan. Välj bland olika typer av knäskydd beroende på ditt problem, här finns knäskydd som är extra stabila i sidled, tunnare knäskydd som ger bra stöd och knäskålsskydd som håller knäskålen på plats.

Filtrera
Filtrera 36 produkter
Varumärke
Rehband14 Vulkanskydd11 Back on Track4 Mueller2 Gorilla Wear2 Mabs1 Velloflex1 Os1st1
Rehab
Värme 26
Rörligt 17
Kompression 14
Stabilt 12
Knäskålsstöd 9
Prehab 5
Sortering
Popularitet
Rx Knäskydd 5mm
Black / Black
349 kr
 
4,9
4.85 / 5
Betyg: 4.85 / 5
Rx Knäskydd 5mm
Black
349 kr
 
4,9
4.85 / 5
Betyg: 4.85 / 5
Rx Knäskydd 5mm
Camo
349 kr
 
4,9
4.85 / 5
Betyg: 4.85 / 5
Rx Knäskydd 5mm
Steel grey
349 kr
 
4,9
4.85 / 5
Betyg: 4.85 / 5
Knäskydd
L
249 kr
 
4,3
4.31 / 5
Betyg: 4.31 / 5
RX Knäskydd 7mm
Black
349 kr
 
4,5
4.55 / 5
Betyg: 4.55 / 5
RX Knäskydd 7mm
Black / Black
349 kr
 
4,5
4.55 / 5
Betyg: 4.55 / 5
Rx Knäskydd 3mm
Black
299 kr
 
4,5
4.55 / 5
Betyg: 4.55 / 5
Knäband
S-M
249 kr
 
3,0
3 / 5
Betyg: 3 / 5
Knäband
L-XL
249 kr
 
3,0
3 / 5
Betyg: 3 / 5
Knäskydd
Svart
259 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Knäskydd Classic
S
275 kr
 
4,3
4.25 / 5
Betyg: 4.25 / 5
Knäskydd Classic
M
275 kr
 
4,3
4.25 / 5
Betyg: 4.25 / 5
Knäskydd Classic
L
275 kr
 
4,3
4.25 / 5
Betyg: 4.25 / 5
Knäskydd Classic
XL
275 kr
 
4,3
4.25 / 5
Betyg: 4.25 / 5
Knäskydd
One Size
369 kr
 
2,8
2.8 / 5
Betyg: 2.8 / 5
Knee Strap
One size
Mabs Knee strap
149 kr
 
4,8
4.8 / 5
Betyg: 4.8 / 5
Physio Knäskydd
Svart
259 kr
 
4,3
4.25 / 5
Betyg: 4.25 / 5
Knee Strap Jr
One size
Rehband UD Knee Strap Jr
199 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Öppet knäskydd
Svart
Mueller Knee Support Open Patella
299 kr
 
4,7
4.67 / 5
Betyg: 4.67 / 5
Knäskydd 5 mm
XS
229 kr
 
3,8
3.8 / 5
Betyg: 3.8 / 5
Knäskydd 5 mm
XL
229 kr
 
3,8
3.8 / 5
Betyg: 3.8 / 5
Knäskydd 5 mm
L
229 kr
 
3,8
3.8 / 5
Betyg: 3.8 / 5
Knäskydd 5 mm
M
229 kr
 
3,8
3.8 / 5
Betyg: 3.8 / 5
Knäskydd 5 mm
S
229 kr
 
3,8
3.8 / 5
Betyg: 3.8 / 5
Knäskydd Spänne
Svart
249 kr
 
4,7
4.71 / 5
Betyg: 4.71 / 5

Knäskydd & Knästöd

Knäna är den delen på kroppen som blir utsatt för mest belastning, stötar och tryck när det gäller de flesta träningsformer. Därför är det inte så konstigt att knäskador är den vanligaste typen av idrottsskada. Ett knäskydd kan du använda i förebyggande syfte så kallat prehab, för att hindra skada men även när skadan har inträffat kan ett knäskydd lindra smärta, få stöd och hjälpa till att bygga upp stabiliteten i rehabsyfte.

De vanligaste knäskadorna

Guide: Hitta rätt knäskydd för ditt behov

Vid överbelastning eller skada kan du uppleva diverse knäproblem med stela och ömmande leder och muskler, vilket kan hindra dig i din fortsatta träning. Dessutom kan det leda till att du lättare snedbelastar andra delar av kroppen och får ont under resten av tiden. Ett bra knäskydd kan ge extra stöd till knäet, så att smärtan både kan förebyggas innan mer problem uppstår, eller lindras när problemen redan är ett faktum. Du kan då lättare komma tillbaka till din fortsatta träning och träna upp musklerna kring knäleden. I denna kategori hittar du ledskydd specifikt för knäna, för både förebyggande och lindrande verkan. Välj bland olika typer av knäskydd beroende på ditt problem, här finns knäskydd som är extra stabila i sidled, tunnare knäskydd som ger bra stöd och knäskålsskydd som håller knäskålen på plats.

Ett knäskydd kan du även använda i din träning som ett träningsredskap fast du inte är skadad, stel eller känner av någon smärta. Ett knäskydd i detta avseende är till för att ge dig själv de bästa förutsättningarna till att prestera på topp och minska risken för förslitningar, överbelastning och skador. När man använder ett träningsskydd i förebyggande avseende, kallas det för prehab. Vi ser att du hellre tar hand om kroppen i förebyggande syfte och utför de där extra stabiliserande övningarna för att få knäna i rätt riktning under knäböjen, tränar de små musklerna för att få axlarna på plats, eller använder ett träningsskydd för att öka medvetenheten kring den leden så att du kan bygga upp kroppen på rätt sätt och motverka att en skada eller förslitning sker i leden.

Detta kommer vi att gå igenom

Vilket knäskydd ska jag köpa?

Vi har ett stort utbud av knäskydd för att du ska kunna hitta det skydd som lämpar sig bäst för din träningsform, smärta eller skada. Vi har valt att kategorisera in knäskydden i lätt, medel och hög support, då dessa lämpar sig till olika ändamål.

Lätt knäskidd för löpträning.Knästöd med lätt support

Lätta knäskydd är relativt tunna, utan någon större kompression samt utan några spännen. Lätta knäskydd lämpar sig bäst när du har vag ömmande smärta i knät och behöver lite extra värme och stöd. Lätta knäskydd lämpar sig bra vid uthållighetsträning som löpning eller cykling när du har diffus smärta i knäleden eller behöver extra värme för att hålla leden mjuk och rörlig även när du är ute och springer längre sträckor.

Tips på knäskydd som ger lätt support

Knäskydd med medelhög support.Medelhög support för träning, prehab & rehab

Knäskydd med medel support är de flesta av våra knäskydd och är tjockare i materialet än knäskydd med lätt stöd och är inte försedda med några extra skenor på sidan. Medium support kan du använda dig av i prehab då det ger ett bra stöd men ser till att du fortfarande har god rörelseförmåga i leden. Knäskydd med medium support passar de flesta träningsformer som utsätter knälederna för extra hård belastning, såsom: Crossfit, styrketräning, fotboll, handboll och innebandy. Du kan även använda dig av dessa skydd när skadan redan har skett när smärta börjar uppdagas för att lindra värk och påskynda återhämtningsprocessen.

Tips på knäskydd som ger medel support

Knäskydd som ger hög support.Stabilia knäskydd med hög support

Knäskydd med mycket hög eller hög support lämpar sig bäst för dig som redan har blivit drabbad av en knäskada, såsom ledbandsskada, korsbandsskada eller att knät har gått ur led och du behöver lite extra stöd vid rehabilitering. Ett knäskydd med hög support har generellt sett skenor vid sidan av skyddet samt justerbara spännband för att kunna reglera och dra åt skyddet ytterligare för mer stöd ovan- och nedanför knäskålen. Knäskydd med extra stöd kan även vara tjockare i tyget för att ge extra stöd och stabilitet. Ett knäskydd som är extra tjockt kan även passa dig som utsätter knäna för hög påfrestning i din träning såsom i tyngdlyftning och styrkelyft. Detta för att ge extra stöd, stabilitet och dämpning i övningarna.

Tips på knäskydd som ger hög support

Knäskydd i förebyggande syfte - prehab

Det finns knäskydd som du kan använda innan du blivit utsatt för en skada, för att få kompression, värme och stabilitet, tre faktorer som gör att du minskar risken för skador och knäproblem. Detta betyder dock inte att du ska ha på dig knäskydden hela tiden för att undvika smärta, utan mer i övningar som du känner att du kanske behöver lite extra stabilitet, har svårt att bli varm i knälederna och på så sätt genom ett knäskydd hålla musklerna kring knäna varma och mjuka för att kunna prestera på topp i varje repetition i varje set.

Beroende på vad du ska använda ditt knäskydd till finns det olika knäskydd för olika ändamål. Men en sak är säker, knälederna utsätts för hög belastning och stor påfrestning, och tränar du mycket och hårt, exempelvis crossfit, styrkelyft, tyngdlyftning, någon lagsport, styrketräning eller springer mycket kan ett knäskydd vara bra i förebyggande syfte, prehab.

  • Värme mjukar upp musklerna och ser till så att de är varma och mjuka under hela passet, något som förebygger skador. Har du kalla och stela muskler ökar skaderisken enormt.
  • Kompression gör att skyddet sitter tajt mot kroppen och musklerna vilket skapar ett tryck på muskeln eller musklerna. Detta tryck medverkar till bättre blodgenomströmning och syretransport i musklerna, något som bidrar till att förhindra mjölksyra samt uppsvällda och trötta muskler. Genom att förebygga och förhindra exempelvis mjölksyra och slutkörda muskler kan du återhämta dig snabbare och snabbare återgå till att träna den muskeln igen.
  • Stöd och stabilitet som man får av ett knäskydd kan även hjälpa dig att bana in rörelsen i knäleden i rätt riktning eller hjälper menisken i ett ryck eller stöt att dämpa den stora kraften och tyngden som knät drabbas av.

Knäskydd kan hjälpa dig att förhindra eventuella förslitningar, överbelastning, överträning och skador. Detta gör att du kan prestera bättre och definitivt längre utan att bli drabbad av något av ovanstående.

Sedan är inte ett knäskydd en garanti för att du aldrig kommer trötta ut musklerna, bli övertränad, sliten eller skada dig. Du kan inte tillförlita dig på att du kommer kunna ta personbästa nästa gång du kör knäböj bara för att du har ett knäskydd. Du måste fortfarande träna enligt din plan och progression, ta hand om kroppen, se till att du återhämtar musklerna, koppla på rätt muskler samt träna upp dina svagheter.

Ett knäskydd vid träning ger ett extra stöd och värme. Dessa egenskaper är som nämnt ovan bra vid en mängd olika träningsformer och sporter, exempelvis vis om du lyfter tunga vikter, gör snabba riktningsförändringar, utsätter knäleden för hårda slag och fall eller utför en samma rörelse under längre tid. Skulle det vara så att du redan har skadat knät eller blivit drabbad av ett ömmande knä som känns stelt eller till och med är lite svullet, så kan ett knäskydd hjälpa till att lindra smärtan, öka stabiliteten i leden som gör att du vågar utmana muskulaturen och få igång rehabiliteringsträningen, samt även få igång blodcirkulationen som leder till att återhämtningsprocessen kan påskyndas.

Här nedan har vi listat de vanligast förekommande knäskadorna, vilka symptom du kan känna av när du blivit drabbad, orsaken till varför skadan skedde (så att du ska kunna förhindra eller göra något åt saken redan nu innna olyckan inträffat) samt vad du kan göra för att behandla skadan.

Vanliga knäskador - orsak, symptom & behandling

Knäskador är de mest förekommande idrottsskadorna vi har, men du kan bli drabbad av olika typer av knäskador beroende på din träningsform, om du belastar fel, är svag i någon muskel, inte tar hand om dig och övertränar eller får en inflammation. Här kan du läsa om de vanligast förekommande knäskadorna, orsaken till smärtan och problemen, hur smärtan ter sig och vad du kan göra åt saken.

Knäskydd för hopparknä.Hopparknä

Hopparknä drabbar mest idrottsutövare som utsätts för explosiva moment som hopp och hårda landningar, till exempel inom idrotter som friidrott, handboll, basket och volleyboll, men även tyngdlyftare kan drabbas av hopparknä.

Orsak: Hopparknä är oftast en överansträngning som har lett till en inflammation i yttre lårmuskelns fäste (M. Rectus Femoris) eller att du har minskad styrka i främre lårmuskeln.

Symptom: För hopparknä är oftast smärta på utsidan av knät vid lårmuskelns fäste, du kan känna av stelhet på morgonen samt smärta och stelhet under och efter träning.

Behandling: För att bli av med hopparknä kan ett knäskydd med hål i eller ett knäband hjälpa till att avlasta knäskålen och behandla smärtan. Utför du någon av dessa träningsformen eller vet du med dig att du utsätter knälederna för mycket hopp och stötar kan ett knäskydd med medelhög support komma väl till användningen i förebyggande syfte, innan problemen och smärtan kommer.

Knäskydd för hopparknä

Löparknä

Löparknä kan du få om du springer väldigt mycket, är orienterare eller marathonlöpare och har fått en överbelastning eller inflammation. Men löparknä kan även drabba dig som är vanlig motionär och har bestämt dig för att utöka löparrundan eller turerna.

Orsak: Överbelastning och inflammation kan bero på snabb ökning i träningsintensiteten, antingen mängden eller längden. Det kan även orsakas av stela och spända höfter och lårmuskler, dåliga skor och dålig löpteknik. Smärtan kan oftast komma när du redan har hunnit springa en bit, cirka 10 - 20 minuter och därefter bara öka.

Symptom: Springer du mycket och tror att du blivit drabbad av löparknä känner du av symptom som smärta på utsidan av knät som strålar upp eller ner. Oftast vid löparknä är det den långa senan som löper längst utsidan av låret (Tensor Faciae Latae) som blivit överbelastad.

Behandling: Känner du av lite smärta redan nu i knät på grund av att du springer mycket kan du behandladet med hjälp av ett knäskydd av tunnare modell (knäskydd med lätt support) för fortsatt god rörlighet i knäleden men samtidigt få kompression och värme. Kompression och värme gör att musklerna håller sig mjuka och varma, något som även ger en direkt smärtlindring. Tänk även på att det kontrollera hur bra dämpning du har i din skor, hur din löpteknik ser ut samt att stretcha alternativt massera ut utsidan av låret med hjälp av en foam roller för att lätta på eventuella spänningar.

Knäskydd för löparknä

Knäskydd för schlatter.Schlatter

Schlatter är en knäskada som framförallt drabbar killar och tjejer mellan 8-16 år när de växer som mest och tränar väldigt mycket utan tillräcklig återhämtning och vila.

Orsak: Knäskålens senfäste som sitter några centimeter under knät blir lätt irriterat och inflammerat, då detta är en tillväxtzon som är känsligare i ungdomen. Problemen med schlatter brukar avta när man växt färdigt men det gör inte att smärtan eller problemen blir mindre jobbiga när man väl har dem som ungdom.

Symptom: Symptomen för schlatter är att det smärtar några centimeter under knäskålen, på underbenets övre framsida. Man kan även uppleva en värmande känsla, svullnad och ömhet i detta område samt en liten utbuktning kan ske vid denna punkt där knäskålens fäster på underbenet.

Behandling: Om du har ett barn som har ont på framsidan och strax under knät kan det vara bra att först se över dess aktivitetsnivå. Barn och ungdomar som tränar mycket, flera gånger i veckan samtidigt som de växer har större utsträckning att drabbas av schlatterknä. Detta betyder inte att du inte ska låta ditt barn idrotta och röra på sig så mycket som den vill och orkar, men se över återhämtningen och vilan. Man kan även behandla och lindra smärta och svullnad av schlatter genom att ett knee strap eller ett knäskydd speciellt anpassat för barnens anatomi, knäskydd som räknas till kategorin lätta till medelhög support.

Knäskydd för schlatter

Meniskskada

Meniskskada är en av de vanligaste knäskadorna och detta på grund av att menisken har stora uppgifter i knäleden. Minisken fungerar nämligen som en stötdämpare i knät och fördelar även kroppsvikten i både böj- och sträckmoment i knäleden. Detta gör att den blir extra känslig vid extrema påfrestningar som exempelvis tunga lyft, våldsamma vridningar eller sträckningar.

Orsak: En meniskskada kan bero på att knät har blivit utsatt för en vridning samtidigt som det varit lätt böjt. Exempelvis om du är i en riktningsförändring, du skjuter ifrån med foten, har knät lätt böjt och överkroppen är på väg ut ett annat håll. Det kan även uppdagas om du utsätter knälederna för extremt hög och tung belastning.

Symptom: Om du tror att du blivit drabbad av en meniskskada kan symtom som smärta vid djupa knäböj, vridningar och hyperextension exempelvis när du utför ryggresning eller liggande lårcurl uppdagas i knäleden. Du kan även bli drabbad av låsningar i leden, få nedsatt rörlighet, lätt svullnad eller känna av en minskad styrka i främre lårmuskeln.

Behandling: Vet du om att du utsätter dina knän för hög belastning, snabba ritkignsförändrignar eller kan bli utsatt för extrem yttre våld som exempelvis tacklingar från sidan kan du förebygga meniskskador genom att använda dig av ett knäskydd som ger medelhög support. I behandlandesyfte kan ett knäskydd hjälpa till att stadga upp knät och ge smärtlindring och minska svullnaden kring leden. Dessa faktorer kan hjälpa dig i din rehabilitering och se till så att du snabbare kommer ifrån din skada.

Knäskydd för meniskskada

Knäskydd vid inflammation.Slemsäcksinflammation

Slemsäcksinflammation i knät kan man oftast få om man har överbelastat senstrukturerna kring knäleden som leder till en inflammation. Men du kan även bli drabbad om du utsätter knät för upprepade slag, fall eller kraftiga stötar. Den slemsäck som blir utsatt för mest slag och påfrestningar är prepatelara som sitter mitt på knäskålen.

Orsak: Hårda slag eller fall mot knät som leder till att slemsäckarna blir irriterade och sedan inflammerade.

Symptom: Om du är aktiv inom lagsport där mycket kontakt sker eller att du utsätter knälederna för hårda slag och fall kan symptom som ökad temperatur och rodnad hud ske kring det drabbade området, men även smärta och svullnad kan kännas av mitt på knät.

Behandling: Har du redan blivit drabbad av slemsäcksinflammation och dragits med det ett tag är vårt råd att du går till vårdcentralen. Vet du med dig att du utsätter knäskålen för fall och slag, exempelvis om du spelar handboll eller kör CrossFit kan du undvika slemsäcksinflammation genom att använda knäskydd med medelhög support som direkt efter ett slag eller fall från burpees ger kompression, stabilitet och värme till knät. Något som gör att senor och muskler kring knät håller sig mjuka och varma, knät svullnar inte upp och du påskyndar återhämtningsprocessen.

Knäskydd för slemsäcksinflammation

Patellaofemoralt smärtsyndrom (PFSS)

PFSS (patellaofamoralt smärtsyndrom) kan drabba vem som helst, barn som vuxen, aktiva som inaktiva och kan uppkomma av en rad olika orsaker och faktorer.

Orsak: PFSS kan beror på hög, intensiv och kraftig belastning på knäleden. Oftast blir man drabbad av PFSS vid överdriven ensidig träning som belastar leden avsevärt exempelvis: löpning, backträning trappträning. Men även om du är ovan vid en viss träningsform eller stegrar på din träningsfrekvens alldeles för snabbt kan du drabbas av PFSS. Likväl de olika symptomen så finns det en rad olika orsaker, denna knäskada kan du även bli drabbad av om du är svag i lårmuskulaturen, sätesmuskulaturen samt om du har en anatomisk eller genetisk felställning i knäled och fötter.

Symtom PFSS har rätt diffusa symptom då du kan känna av lokal smärta på framsidan av knät, under knäskålen samt bakom knät. Du känner framförallt av smärta i den främre delen av knät när du belastar främre lårmuskulaturen antingen genom att gå i trappor, backar eller utför knäböj, men även under eller efter aktivitet där du pressat och belastat knät hårt, exempelvis styrketräning, crossfit, bollsporter och löpning. Du kan även känna av att knät låser sig eller börjar smärta när du går från stående position till sittande samt att det börjar smärta efter en längre tids sittande. Symptomen för PFSS är rätt breda och sträcker sig över många olika områden, men det är för att det kan uppkomma av många olika faktorer.

Behandling: För att behandla PFSS är det oftast vila och uppbyggnad av svaga muskelgrupper som krävs. För att bli av med smärtan kan ett knäskydd hjälpa dig på traven i din återhämtning, plus att du får avlastning och extra stabilitet till knäskålen. Vet du med dig att du utför en hög frekvens av monotona rörelser kan ett knäskydd vara bra i förebyggande syfte för att undvika knäproblem, så att du kan fortsätta träna som du vill.

Knäskydd för patellaofamoralt smärtsyndrom

Ledbandsskada

Ledbandsskada har de atleter inom kontaktsporter störst risk att drabbas av, exempelvis fotboll, ishockey, rugby och handboll. Detta för att det oftast är en yttre kraft som orsakar denna skada, att exempelvis en kollision med en motståndare eller en tackling hårt från sidan så att knät vrids och vinklas fel. Vilket gör att ledbandet eller ligamentet dras ut eller till och med går av.

Orsak: Orsaken till ledbandsskador är just att man kanske har blivit hårt tacklad från sidan eller att man utför en snabb riktningsförändring.

Symptom: Ledbandsskada kan drabba både insidan och utsidan av knät och ger symptom av smärtor som blir starkare och tydligare vid träning. Precis när skadan har skett kan man även känna av nedsatt funktion i knäleden de första tre till fem dagarna.

Behandling: Har du redan blivit drabbad av en ledbandsskada är behandlingen rehabiliteringsträning med styrka, rörlighet och balans som gäller. Dock kan ett knäskydd av medium till hög support hjälpa dig i början att få värme och smärtlindring samt stabilitet i leden som gör att du kanske vågar belasta knät och kan utföra din rehab. Ett knäskydd kan för dig som håller på med kontaktsporter komma väl till användning för att hålla muskler, leder och senor kring knäleden mjuka och varma, vilket gör att du kanske inte blir drabbad så hårt som du hade blivit om du inte haft skyddet.

Knäskydd för ledbandsskada

Träningsskydd är ingen mirakelprodukt

Har du knäproblem eller fått en knäskada kan ett knäskydd hjälpa dig i din rehabilitering, ge stöd, kompression, värme och smärtlindring, men tänk på att att ett träningsskydd är ingen mirakelprodukt, det behöver inte bli bättre bara för att du har ett skydd som stabiliserar upp leden. Gå till ursprungskällan och varför det kom sig att skadan uppkom från första början, är du svag i någon muskel, belastat fel, har fel skor osv, tänk på att rehabilitering är A-O och att om du inte går till ursprungs "problemet" kommer din knäskada inte bli bättre, oavsett vilket skydd du än använder. Har du blivit utsatt för en korsbandsskada, dragit knät ur led eller dragits länge med en knäskada rekommenderar vi dig att uppsöka en läkare eller sjukgymnast för att gå till botten av ditt problem så att du blir av med det och kan träna på som du vill.