Läs mer

Vadskydd

Besvär med stela och ömmande vader är ett vanligt problem bland idrottare, och vaderna får utstå mycket belastning i de flesta sporter. Ett stödjande vadskydd med kompression och support kan ge en behaglig avlastning och smärtlindring när du har ont i vaderna eller ofta drabbas av vadkramp, eller har ont i benhinnor och smalben.

Filtrera
Filtrera 10 produkter
Varumärke
Vulkanskydd3 Rehband3 Os1st2 Funq Wear1 Back on Track1
Rehab
Kompression 9
Rörligt 8
Prehab 7
Värme 6
Sortering
Popularitet
Calf Support
Black
Rehband UD Achilles Calf Support
549 kr
 
4,5
4.5 / 5
Betyg: 4.5 / 5
Smalbensskydd
S
Vulkanskydd Classic Vad/Smalbensskydd
219 kr
 
4,4
4.43 / 5
Betyg: 4.43 / 5
Smalbensskydd
M
Vulkanskydd Classic Vad/Smalbensskydd
219 kr
 
4,4
4.43 / 5
Betyg: 4.43 / 5
Smalbensskydd
L
Vulkanskydd Classic Vad/Smalbensskydd
219 kr
 
4,4
4.43 / 5
Betyg: 4.43 / 5
Rx Calf/Shin 5mm
Black
Rehband Rx Calf/Shin 5mm
349 kr
 
3,7
3.67 / 5
Betyg: 3.67 / 5
Vadskydd
Svart
Funq Wear Kompressionssleeves 18-21 mmHg
239 kr
 
Vadskydd
Svart
Back on Track Vadskydd
237 kr
 
4,7
4.67 / 5
Betyg: 4.67 / 5

Vadskydd för rehab och prehab

Ett bra vadskydd kan användas i flera syften, både som skadeförebyggande åtgärder för träning och prehab, och som lindrande muskelskydd när vi drabbats av besvär i vadmuskeln. Vadskydd ger skydd jämnt fördelat över baksida vad och framsida smalben och skenben, och ofta med värme, kompression och stötdämpande funktion.

Detta kommer vi att gå igenom

Använd vadskydd när du lyfter.Vadskydd för träning

Vadskydd vid träning (calf support eller calf guard) kan vara användbart i de flesta sporter där du använder vaderna mycket. Det kan vara du som löptränar och springer långa distanser, eller du som tränar crossfit eller styrketräning med tung belastning. Fördelarna med att använda vadskydd vid aktivitet, träning och prehab är många:

Vadskydd med kompression (compression calf) ger ett ökat tryck på vadmuskeln. Detta tryck gynnar blodcirkulationen, vilket i sin tur kan bidra till en ökad syretransport, något som är positivt för dig som tränar hårt eller länge och vill orka prestera hela passet. Kompression kan även medföra en ökad muskelkontroll när du känner av muskelarbetet tydligare, och det kan vara användbart i framförallt styrkekrävande moment som styrketräning med skivstång i benböj och andra benövningar, i tyngdlyftning när du vill maximera ditt lyft eller i crossfit när träningsmomenten varierar i snabbt tempo.

Vadskydd med värme i samband med träning, gynnar uppvärmningen och hjälper till att hålla musklerna varma under hela träningspasset. Varma muskler är bättre förberedda på utmaning och är skadedrabbade i mindre utsträckning, vilket också är anledningen till att man rekommenderar uppvärmning före träning.

Vadskydd hjälper till att dämpa stötar.Vadskydd med stötdämpande effekt för smalbenen kan vara behagligt för dig som tränar mycket med skivstång eller på annat sätt ofta utsätts för friktion och stötar mot smalbenen. Skenbensskydd kan även vara behagligt för benhinnor.

Vadstöd med dessa egenskaper fungerar inte bara för prestation utan även i skadeförebyggande syfte (prehab) vid all typ av idrott när du upplever ansträngda vadmuskler - för att undvika överansträngning, mjölksyra, kramp och muskelbristning.

Använd träningsskydd för vader (calf support / calf guard) vid dessa sporter:

  • Crossfit där variationen mellan styrka och uthållighet växlar snabbt
  • Kraftsport som tyngdlyftning eller styrketräning där du söker muskelkontakt
  • Vid styrkemoment i crossfit eller styrketräning som stötdämpning och friktionsdämpning
  • Vid långdistanslöpning där varma muskler som orkar länge är avgörande för resultatet, och där även vadkramp är vanligt förekommande
  • Vid handboll, innebandy och annan bollsport där snabba vändningar är en del av träningen
  • Vid längd- och höjdhopp där du tar sats och behöver stöta ifrån

Produktrekommendationer:

Vadskydd vid rehabilitering och skador

Vadskydd med kompression och värme är användbart när du känner av stela vader efter kraftansträngning eller smärta i vaden efter skada. Vadskyddet hjälper till att stödja muskeln för att motverka överansträngning och underlätta för fortsatt aktivitet.

Kompressionsskydd för vaden ger ett jämnt muskeltryck och främjar blodcirkulationen. En bra blodcirkulation är positivt för återhämtning efter hög belastning. Vadproblem som inte åtgärdas kan förvärra symptomen och även medföra snedbelastning så att du stödjer dig och använder det andra benet mer, och som i sin tur kan medföra problem med vadmuskeln även på det benet.

Värmeskydd för vaden kan upplevas smärtlindrande och behagligt när du känner av spända muskler och muskelvärk. Även värme gynnar blodcirkulationen och syresättningen.

Använd vadskydd vid rehab och skadeåterhämtning vid dessa tillfällen:

  • Efter muskelbristning/sträckning (gubbvad, tennisleg)
  • I perioder då du lättare drabbas av muskelkramp vid aktivitet
  • Vid värk i behinna och smalben

Produktrekommendationer:

Ont i vaden

Att uppleva muskelspänning och smärta i vaderna är vanligt bland idrottare, och de flesta skador och problem är lätt att behandla själv och går över efter tid. Vi går igenom de vanligaste vadproblemen och vad du kan göra åt det. Ett bra vadskydd passar dessa tillfällen och före du drabbas överhuvudtaget.

Muskelbristning i vaden / Sträckning i vaden

Orsak: En muskelbristning i vaden ger liknande symptom som gubbvad, men kan ses som ett steg längre i skadenivån. Muskelbristning inträffar när muskeln överbelastas kraftigt och sträcks ut över sin kapacitet och medför att några eller flera muskelfibrer går av. En mindre översträckning kallas i dagligt tal för sträckning i muskeln, medan en mer omfattande skada resulterar i en muskelbristning. Man skiljer även på muskelbristningar som orsakas av yttre påfrestningar från slag utifrån (kontustionsskada), och muskelbristning som orsakas av en kraftig uttöjning av muskeln (distensionsskada).

Symtom: Kraftig smärta vid skadetillfället, funktionsnedsättning i muskeln och efterföljande stelhet och tryckömhet.

Behandling: Vid skadetillfället bör du direkt avsluta aktiviteten och låta muskeln vila. Tryckband, vila i högläge och ispåläggning mot svullnad och för smärtlindring rekommenderas. Undvik att aktivera muskeln, att stretcha ut den eller ge den massage de närmsta timmarna. Bibehåll gärna lindning de kommande dygnen och påbörja därefter rehabilitering. Beroende på skadans omfattning har du några veckor återhämtningsperiod framför dig, se till att träna upp med lätta rehabiliterande övningar, och ta gärna hjälp av ett vadskydd för att lindra smärtan och motverka ytterligare skador.

Ont i skenbenet / benhinneinflammation

Orsak: Benhinneinflammation är ett vanligt symptom bland idrottare och motionärer, inte minst inom löpning. Benhinneinflammation beror på överbelastning av musklerna i främre underbenet, och är egentligen ingen inflammation i den rätta bemärkelsen. Den vanligaste orsaken är överansträngning där man sprungit eller vandrat i större utsträckning än normalt, eller snedbelastning som orsakas av felaktiga skor eller felbelastat löpsteg.

Symptom: Benhinneinflammation upplevs som en molande värk på underbenets framsida eller insida. Framförallt gör det ont efter vila, när du påbörjar en aktivitet och tar dina första steg.

Behandling: Benhinneinflammation går för det mesta över av sig själv och det bästa sättet till återhämtning är att vila från aktiviteter som gör ont tills smärtan gått över. Ta även reda på anledningen till dina besvär så att du kan förebygga att värken återkommer. Avlastande skoinlägg kan hjälpa till, likaså ett skenbensskydd som ger värme för komfort och smärtlindring.

Kramp i vaden / sendrag

Orsak: Vadkramp eller sendrag uppkommer vanligtvis när vadmuskeln arbetar under längre tid och mycket i spänt läge. Långdistanslöpning, cykling och backlöpning är högrisksporter, men kramp förekommer egentligen i alla träningsformer. Exakt vad kramp beror på är inte helt bevisat, men det finns några teorier. Den främsta orsaken tros vara ren muskeltrötthet, när muskeln har fått arbeta under en lång eller intensiv period. Vätskebrist, saltbrist och mineralbrist (främst magnesiumbrist) är andra teorier som förekommer. När vi tränar hårt och svettas mycket tappar vi både vätska, salter och mineraler i snabbare takt, vilket kan orsaka en obalans. Man har även sett att personer som drabbats av muskelkramp tidigare och personer med högt BMI kan ha lättare för att drabbas.

Symptom: Kramp och sendrag upplevs som ofrivilliga muskelsammandragningar, som dessutom är mycket smärtsamma. Den direkta smärtan går över relativt snabbt, men efterdyningar av muskelsmärtor vid aktivitet kan kvarstå den närmsta tiden.

Behandling: Aktiv stretching rekommenderas som en direkt behandlingsform. Sedan rekommenderas att förebygga att kramper uppstår och återkommer genom att värma upp ordentligt före träning, stretcha före och efter träning samt dricka extra mycket inför passet. Ett adekvat intag av mineraler för elektrolytbalans kan också vara värt att se över. Prova även ett vadskydd med kompression och värme som komplement.

Gubbvad

Orsak: Gubbvad är ett uttryck som används av gemene man på vadproblem, men är idag ingen reell diagnos. Gubbvad kommer plötsligt och drabbar för det mesta löpare och idrottare inom bollsporter där rusher och snabba vändningar förekommer (handboll, innebandy och tennis). Ouppvärmda muskler som utsätts för plötslig belastning drabbas lättare. Namnet påminner om det klassiska misstaget bland herrar som inte sportat på länge och tror att de ligger på samma nivå som i sin ungdom och således går ut för hårt i början av träningspasset.

Symptom: Plötslig smärta som upplevs huggande, tryckkänslighet mot muskeln, krampkänningar och efterföljande stelhet är vanliga symptom på gubbvad. Även svaghetskänsla och lokalt känselbortfall förekommer.

Behandling: Drabbas du av gubbvad får du räkna med en återhämtningsperiod på ett par veckor till några månader, där lättare träning kan ingå. Använd gärna ett vadskydd med värme och kompression för att gynna återhämtningsprocessen.

Tennis leg

Orsak: Tennis leg är en form av översträckning där en del av muskeln brister (partiell ruptur). Det drabbar vanligtvis den ytliga vadmuskeln men även skador i den inre vadmuskeln förekommer. Namnet kommer från att skadan ofta drabbar tennisspelare, där plötsliga och kraftfulla muskelspänningar i vaderna är ett vanligt inslag genom hopp, snabba tempoväxlingar och plötsliga vändningar, men det drabbar självklart även andra idrottare.

Symptom: Huggande smärta på insidan av vadmuskelns inre del, i övergången mellan muskel och sena.

Behandling: Tennisleg behandlas på liknande sätt som andra symptom på muskelbristningar. Den akuta behandlingen innefattar helt vila, lindning för att motverka svullnad och eventuellt ispåläggning för smärtlindring. Lindningen bör kvarstå de närmsta dygnen och sedan gäller enklare övningar med rehabilitering, gärna med vadskydd, för återhämtning några veckor innan du kan återgå till normal belastning. Fortsätt dock gärna att använda vadskydd för att motverka framtida problem.