Läs mer

Fotledsskydd

Stukad fot är den mest förekommande och vanligaste fotskadan där hälften av alla stukningar har skett under idrottsaktiviteter och träning. Har du stukat foten tidigare, eller vet med dig att du har svaga fotleder, nedsatt uthållighet, styrka eller rörligheten i fotleden kan ett fotledsskydd komma väl till användning för att stabilisera upp ledan, hjälpa dig i din rehabilitering eller se till så att du kan träna på som vanligt.

Filtrera
Filtrera 8 produkter
Varumärke
Rehband3 Back on Track2 Velloflex1 Mueller1 Vulkanskydd1
Rehab
Värme 6
Prehab 5
Stabilt 3
Rörligt 3
Kompression 3
Sortering
Popularitet
Physio Ankelskydd
Svart
Back on Track Physio Ankelskydd
319 kr
 
4,0
4 / 5
Betyg: 4 / 5
Vristskydd
Svart
Back on Track Vristskydd
269 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Fotskydd
One Size
Vulkanskydd AirXtend Fotskydd
199 kr
 

Guide: Så hittar du ett passande fotledsskydd för ditt behov

Det finns många olika anledningar till varför du kanske kan behöva ett fotledsskydd. Du kanske har nedsatt funktionalitet i fotleden exempelvis nedsatt rörlighet, styrka eller uthållighet som har orsakats av tidigare skada eller skador. Men det kan även vara så att du har stukat foten tidigare eller opererat fotleden och behöver något stabilt för att hjälpa fotens muskler och leder.

Detta kommer vi att gå igenom

Varför använda fotledsskydd?

Den vanligaste orsaken till att man kan behöva ett fotledsskydd är på grund av att man har stukat foten. Håller du på med någon idrott löper du större risk för stukning då hälften av alla stukningar sker under idrottsutövande och var fjärde idrottsskada är en stukad fot. Har du även stukat foten en gång löper du större risk att stuka den igen om du inte tar din skada på allvar och gör något åt den. Risken att återstuka foten är som störst inom det första året och 20-25 procent av återstukningar får konsekvenserna som kronisk instabilitet, smärta, upprepade stukningar och kan även orsaka artros.

Det har visat sig att genom att börja använda ett fotledsskydd direkt efter en stukning samt börja med neuromuskulär rehabiliteringsträning, med andra ord balans, styrka och koordination minskar man risken för en återstukning då man stärker upp musklerna kring foten igen. Det är även viktigt att använda fotledsskydd parallellt med rehabträning det närmsta halvåret efter skadan, för att minska risken för återstukning.

Man kan även tejpa foten för att få stabilitet i fotleden, men fördelarna med ett fotledsskydd väger över då du förutom stabilitet (som tejpen ger till viss del) får du även kompression och värme. Tejpning av fotled är ett välbeprövat sätt som har visat sig fungera väldigt bra för att ge stabilitet och motverka återstukningar. Men med dagens teknologi inom skydd får du bättre stabilitet plus kompression och värme med ett fotledsskydd som får plats i skorna utan hudirritationer från tejpen. Kompression och värme ser även till så att musklerna håller sig varma och mjuka under hela träningspasset, vilket gör det lättare för dig att springa på fotbollsplanen eller tennisbanan utan att känna dig stel. Sedan är det mer kostnadseffektivt och miljövänligt att använda sig av ett skydd då du oftast bara behöver köpa ett, kan återanvända det till varje träningspass och tillfälle och går att tvätta upp det när det börjar lukta allt för mycket.

Vilket fotledsskydd ska jag köpa?

Beroende på vad du har för besvär med din vrist, om du vill förebygga att stuka foten igen, få lite extra stabilitet eller hjälp i din rehabilitering har vi ett brett utbud av fotledsskydd som har olika användningsområden. Vi har valt att kategorisera dessa skydd i lätt, medel och hög support, för att du lättare ska kunna orientera dig bland skydden och hitta det som passar dig bäst.

Fotledsstöd med lätt support

Ett lätt fotledsskydd är relativt tunt och tillverkat i ett elastiskt kompressionsmaterial som ger ett tillräckligt tryck för att minska eventuell svullnad och hjälpa blodgenomströmningen i foten så att återhämtningsprocessen påskyndas. Ett lätt fotledsskydd är enkelt att trä på och liknar en strumpa utan några hårda skenor eller remmar. I lätt support kan man inkludera kompressionsstrumpor och stödstrumpor då de komprimerar foten och ger ifrån sig dessa effekter. Använd en kompressionsstrumpa eller lätt fotledsskydd när du blivit drabbad av en mildare vrickning för att motverka svullnad och minska smärta när du stadgar på foten.

Fotledsskydd med lätt support kan användas vid dessa tillfällen:

  • Vid en lätt stukning likt grad 1 för att få lite stabilitet
  • Vid svaga fotleder för extra stöd
  • Vid svaga fotleder för mentalt stöd

Tips på fotledsskydd som ger lätt support:

Skydd för foten med medelhög support

Fotledsskydd med medel support eller semistöd är det vanligaste fotledsskyddet och lämpar sig till det mesta. Ett fotledsskydd med medel support är oftast tillverkat av neopren för att ge värme, kompression och stabilitet, och kan även ha remmar eller spännband runt för att du ska kunna få det så stabilt som du vill ha det. Du kan använda en medelhög support innan du blivit drabbad av en stukning men vet med dig om att du har nedsatt styrka, uthållighet eller rörlighet i fotleden, och genom att använda ett fotledsskydd förhindra en stukning. Du kan även använda dig av ett vristskydd av medelhög support när du blivit drabbad av en stukning och behöver kompression, smärtlindring och stabilitet, samt efter skadan vid rehabilitering och vid idrottsliga aktiviteter för är få stöd i snabba sidoförflyttningar eller stabilitet vid landningar efter ett hopp och därmed motverka ytterligare en stukning eller vrickning.

Fotledsskydd med medelhög support kan användas vid dessa tillfällen:

  • Efter en stukning av fotleden för stabilitet och kompression
  • Vid en vrickning grad 2

Tips på fotledsskydd som ger medel support:

Fotledsskydd med hög support

Ett fotledsskydd med hård support kan vara bra för dig som har blivit drabbad av en rejäl stukning, har opererat foten eller har stukat foten förut och har fått nedsatt rörlighet och styrka. Ett skydd med hög support är oftast försedd med extra skenor eller remmar för att skapa och ge stabilitet till fotleden. Fotledsskydd med medel till hög support lämpar sig för dig som håller på med idrott där snabba sidoförflyttningar eller hopp sker, exempelvis volleyboll, fotboll, innebandy, handboll, badminton, tennis och basket. Ett fotledsskydd eller sportskydd som det även kan kallas för ger leden kompression, värme och stabilitet samtidigt som det får plats i skon utan att skava eller kännas i vägen.

Fotledsskydd med hög support kan användas vid dessa tillfällen:

  • Efter en operation av fotleden då det krävs extra stöd
  • Efter en rejäl stukning likt grad 3 för support

Tips på fotledsskydd som ger hög support:

Fotledsstöd i förebyggande syfte - prehab

Vet du med dig om att du har svaga och instabila fotleder som kanske blir trötta och inte riktigt orka hålla dig uppe efter ett långt träningspass eller du känner av att det är ostabilt när du styrketränar och utför övningar som ryck och stöt där stor påfrestning och belastning sker på fotleden, då kan ett fotledsskydd komma väl till användning i förebyggande syfte för att undvika en stukad fot, förslitningsskador, instabilitet och ledbandsskador.

Känner du med dig att du har stabilitet i foten behöver du inte använda ett fotledsskydd vid förebyggande prehab, men bör dock ändå tänka på att utföra lite prehabövningar för att stärka upp fotleden och undvika skadorna. Exempel på bra prehab för fotleden är balansträning på balansplatta eller balansboll. Perfekt att stå på ett ben på en balansplatta som en del i uppvärmningen innan ett styrkepass där benen är involverade, då väcker du både muskler och nervsystem, stärker upp bålen, konditionen och styrkan samt att du minimerar risken för skador.

Vanliga fotledsskador

Du kan drabbas av en fotledsskada på grund av att du är trött och utmattad i slutet av ditt träningspass och är inte riktigt uppmärksammad på vad du gör, men det kan även bero på något medfött eller för att du ökat din träningsbelastning avsevärt mycket under en kort period. Här har vi listat, förklarat och kommit med goda råd på hur du kan undvika att bli drabbad av en skadad fotled samt vad du ska göra när olyckan är framme.

Olika grader av stukad fot.Olika grader av fotledsskador

Man kan dela in en fotledsskada och framförallt en vrickning av fotleden i tre olika grader.

Grad 1 är den vanligaste förekommande fotledsskadan och innebär en lättare stukning och relativt liten påverkan på ledbanden på fotens utsida. Man kan känna av ömhet och en lättare smärta och svullnad kring området, men inget som inte går över efter några dagar. Se till att stödja på foten så fort som möjligt för att undvika stelhet.

Grad 2 stukning sker oftast i samband med idrottsutövningar eller träningsaktivitet, då leden belastas mer och får ett högre yttre tryck på sig. En grad 2 stukning påverkar ledbanden mer i foten än en grad 1 stukning. Ledbanden skadas och töjs ut, kan även gå av till viss del. Foten svullnar oftast upp relativt snabbt efter att skadan skett och smärta uppstår kring det drabbade området. Efter en grad 2 stukning blir stabiliteten i fotleden oftast relativt nedsatt och rehabiliteringsträning samt ett fotledsskydd med medel till hög support behövs för att återfå stabilitet och funktion i fotleden.

Grad 3 är som du kanske räknat ut den allvarligaste och mest omfattande stukningen av fotleden som innebär att det stabiliserande ledbandet helt går av (total ruptur). Efter en kraftig stukning i grad 3 skalan sker en kraftig svullnad och missfärgning av det drabbade området samt smärta och ömhet. När ett ledband har gått av blir automatiskt fotleden instabil och ett stabilt fotledsstöd med skenor eller remmar kan möjliggöra fortsatt funktionalitet i fotleden. Komplettera ett stabilt fotledsskydd med rehabiliteringsträning på balansplatta för att stabilisera och stärka upp musklerna kring leden. Efter ett tag kan du istället använda ett fotledsskydd med medelhög support för att kroppen mer och mer ska stabilisera upp sig själv än ett skydd.

Stukad fot / vrickad fot

90 % av alla fotledsstukningar sker på så sätt att foten viker sig inåt, så kallad supination. Det leder till att fotledens utsida sträckes ut och även så mjukdelsvävnader på utsidan som ligament och senor. Även under och framför den yttre knölen kan bli skadade och svullnad kring knölen uppstår samt rörelse och belastningssmärtor.

Orsak: Anledningen till varför man stukar eller vrickar foten är oftast genom att man trampar snett. Detta kan ske på grund av kuperat och ojämnt underlag, skor som inte är tillräckligt stabila samt idrott och motionsaktiviteter. Volleyboll, basket och väggklättring är aktiviteter som man har kunnat kartlägga har stor andel fotledsstukningar. Detta kan bero till stor del på grund av att det utförs en hel del hopp i dessa sporter och tänker man inte riktigt på landningen eller är svag i fotleden kan en skada inträffa rätt lätt. Men orsaken till varför du stukar foten kan även bero på nedsatt styrka, uthållighet och rörlighet i fotleden, något som gör att du inte orkar hålla emot exempelvis vid en landning av ett hopp eller trycka ifrån och hålla emot när du är ute och springer i kuperat område. Har du även en gång stukat foten är sannolikheten stor att att du kommer återstuka den inom ett år, om du inte tagit hand om återhämtningsprocessen på rätt sätt.

Symptom: För en stukad fot är att den vanligen svullnar upp direkt efter olyckan (så försök linda den eller sätta tryck på fotleden så fort som möjligt) runt ankeln och runt den yttre fotknölen. Det gör även ont när du stödjer på foten och har du blivit drabbad av en större skada kan även värk under vila uppkomma. På grund av svullnad och smärta blir även rörligheten i fotleden begränsad. Vid lindrigare fotstukning avtar smärtan gradvis inom några veckor samt att man klarar av att stödja på foten allt mer.

Behandling: För att behandla en redan stukad fot har man sett att ett semistabilt fotledsskydd med medelhård support har stor inverkan på återhämtningen och minskar antalet återstukninger tillsammans med rehabiliteringsträning i form av balans, styrka och koordination. Fördel med fotledsskydd är att du får stabilitet, värme och kompression till leden och musklerna som gör att du känner dig stabilare och på så vis vågar belasta foten och träna upp musklerna. Använd fotledsskydd parallellt med rehabträning i cirka 6 månader för att bygga upp fotleden och kringliggande muskler. Studier har även visat att genom att använda fotledsskydd reduceras återstukning med hela 70 %, så har du stukat foten kan ett fotledsskydd komma väl till användning när du tränar för att minska risken för återstukning.

Fotledsskydd för stukad fot

Ledbandsskada vid fotled.Ledbandsskada

Oftast får man en ledbandsskada i foten på grund av tidigare kraftiga stukningar av fotleden eller upprepade vrickningar och stukningar av foten som gör att ledbanden och ligamenten i leden dras ut eller helt går av.

Orsak: Orsaken till att man blir drabbad av en ledbandsskada är på grund av att fotleden har blivit utsatt för hög belastning, vridning eller en rejäl stukning som har lett till att ledbanden har töjts ut eller till och med gått av.

Symptom: Direkt svullnad och smärta över leden när olyckan är framme, samt att det oftast även blir en kraftig missfärgning av fotleden. Som följd kommer man även känna av en nedsatt stabilitet och styrka i fotleden.

Behandling: För att behandla fotleden efter en ledbandsskada är det både en kombination av rehabiliteringsträning och ett fotledsskydd med hög support som krävs, för att möjliggöra att man får tillbaka grundstabiliteten i fotleden.

Fotledsskydd för en fot med ledbandsskada

Instabila fotleder

Cirka 85 % av alla som lider av instabila fotleder har oftast orsakats av en tidigare stukning av fotleden. Instabila fotleder kan drabba alla och förekomma i alla olika åldrar.

Orsak: Antingen kan du få instabila fotleder genom att du har blivit drabbad av många vrickningar och stukningar av fotleden och att du inte genomfört din rehab som du ska. Ligamenten i foten töjs ut och förlorar på så sätt sin elasticitet, vilket gör det extra viktigt efter varje stukning att genomföra sin rehabträning, så att musklerna kan stärkas upp istället och stöttar upp fotleden. Du kan även ha en medfödd svaghet i ligamenten som gör att de är slappa och skapar en instabilitet i fotleden.

Symptom: Ofta märks inte din instabilitet av i fotleden förrän du börjar gå på ojämnt underlag som kullersten eller i skogen, eller om du har en instabila skor som högklackat, då kan en osäker och vinglig gång märkas som kan leda till smärta och knäckande ljud vid ökad belastning. Generellt så märker eller känner man inte av några specifika symptom, förutom att man inte känner någon direkt stabilitet i fotled som gör att man kan känna sig osäker, något som kan hämma ens idrottande och träning.

Behandling: Lyckligtvis kan en instabil fotled effektivt behandlas med hjälp av ett fotledsskydd som skapar stabilitet och stöd till leden som gör att du känner dig mer säker. Men även rehabiliteringsträning av fotleden är att föredra för att stärka upp musklerna kring foten så att du klarar av att parera olika vinklar och belastningar.

Fotledsskydd för instabila fotleder

Förebyggande skydd mot tressfraktur vid fotleden.Stressfraktur

Stressfraktur i foten är en rätt förekommande idrottsskada som oftast drabbar personer som löptränar extremt mycket, men kan även uppkomma om man tränar i fel skor, på hårt underlag eller har ökat träningsfrekvensen mycket under kort tid.

Orsak: En stressfraktur i foten uppkommer oftast på grund av att man har överbelastat skelettet och benet mer än vad den tål, och små sprickor i benet kan även uppstå. Detta uppstår oftast av yttre faktorer som träning på hårt underlag, felaktiga skor eller stor träningsmäng.

Symptom: Symptomen för en stressfraktur i foten är relativt vaga då smärta uppkommer successivt och börjar som en dov smärta främst när du går eller springer. Vid löpning kan dock smärtan bli värre och värre under löpturens gång. Ju längre in i skadan man kommer utan att göra något åt saken kan foten börja svullna upp och kännas varm, samt att smärta kan uppkomma vid vila och när du har ett tryck mot foten, något som kan göra det svårare att använda skor som sitter tajt.

Behandling: För att behandla en stressfraktur kan det vara bra att börja med att vila foten, inte lägga för stor belastning på den eller träna det som gör ont. Ett fotledsskydd med lätt support kan vara skönt för att få lite värme till foten för att lindra smärta utan att få för högt tryck mot det smärtande området. Detta är ett ypperligt tillfälle att testa träningsformen som du kanske annars inte hade gjort eller träna på dina svagheter som exempelvis simning, cykling och bålstabilitet med core i fokus. Är du långdistanslöpare, inte är så van vid träning eller har ökat din träningsdos eller frekvens väldigt plötsligt löper du större risk för att drabbas av en stressfraktur. Skynda långsamt och lyssna på kroppen. Belastning på skelettet bygger upp det men du behöver också vila för att återhämta kroppen så att den kan bli starkare och uthålligare. Öka träningsbelastningen successivt för att undvika förslitningar och stressfrakturer.

Fotledsskydd för stressfrakturer i fotleden

Om skadan är framme - vad gör jag då?

När en olycka är framme är det extremt viktigt med snabbt omhändertagande av personen och det drabbade området. Placera foten i högläge och linda foten hårt direkt med en kompressionslinda. Linda foten riktigt hårt för att minska blodgenomströmningen till det drabbade området, genom att lindra blödningen förhindrar man att foten att svullnar upp extremt mycket och därmed även påskyndar återhämtningsprocessen. Du kan även placera något kallt på det drabbade området för att lindra smärtan. Försöka att stödja på foten så fort som möjligt och så mycket som det bara går efter att du skadat dig. Detta för att undvika onödig stelhet och rädsla för att stödja på foten. Börjar du undvika att stödja på foten kan det leda till snedbelastning och något som senare kan påverka, belasta och skada knän och höft. För att undvika andra skador högre upp i kroppskedjan kan ett fotledsskydd hjälpa dig att våga belasta foten samt skynda på läkningen och öka stabilitet och styrka.

P.R.I.C.E.

När en skada olyckligtvis är framme oavsett om du har stukat foten, blivit hårt tacklad på fotbollsplanen och fått en rejäl smäll på axeln eller fått en lårkaka, kan det vara bra att komma ihåg PRICE.

P - Protect - Skydda

R - Rest - Vila

I - Ice - Kyla

C - Compression - Kompression

E - Elevation - Högläge

Skydda (P) och vila (R) innefattar att man de första 24-48 timmarna bör undvika att belasta den skadade kroppsdelen, både med kraft, vikt och för stora rörelser. Du bör även avsluta den aktivitet du håller på med om en skada inträffar, förutom kanske om du spelar i landslaget och det är final, då ens fokus är på något annat för tillfället än att ta hand om en lårkaka.

Kyla (I) används främst i det akuta läget för att lindra smärtan. Se dock till så att du inte lägger något kallt som en kylpåse direkt på huden då det istället kan uppstå kylskador, placera ovanpå lindan. Kyla påstås även minska blödningen till det drabbade området, men dock bör det tilläggas att denna effekt är relativt ytlig då vävnad på 1,5-2,5 centimeter under huden kyls ner. Så denna inverkan med att minska blödningen kan ha effekt på större ytliga skador och även kraftiga ytliga fotledsstukningar.

Kompression (C) är det viktigaste momentet i PRICE för att minska blödning och svullnad, något som kan hjälpa till i återhämtningsprocessen och ser till så att du är på fötter snabbare. Genom att tillföra kompression till det drabbade området kan man minska blodtillförseln med upp till 95 %. Tänk dock på att förbandet eller lindan ska dras och spännas på så hårt som möjligt för att tillgodose denna effekt av minskad blodtillförsel. Detta hårda tryck ska ligga på 10-15 minuter innan man kan lätta lite på det. Försök att ha ett så hårt tryck på det drabbade området de nästföljande 24 - 48 timmarna.

Högläge (E) är till för att minska blodflödet till det drabbade området. Det är inte lika effektivt som kompression men bra i ett akut läge att få det drabbade området över hjärtat för att minska blodflödet. Effekten av högläge varierar en aning beroende på hur högt man håller skadan ovanför hjärtat. Har man området 50 centimeter över hjärtat kan blodflödet minska till 80 %, håller man det drabbade området 70 centimeter ovanför minskar blodflödet ner till 60 %. Högläge har bättre effekt på blödningens storlek än vad kyla har, så se till att få upp exempelvis foten så högt upp som möjligt vid en stukning tills du kan linda den hårt. Högläge kan även vara ett bra komplement/alternativ till kompression under natten, om man inte vill/vågar sova med ett hårt förband.

I de flesta fotledsskador hjälper ett fotledsskydd dig att återfå stabiliteten i leden, vilket kan hjälpa dig i din rehabilitering eller i din fortsatta träning. Ett fotledsskydd kan du använda i förebyggande syfte för att motverka en stukning om du vet med dig att du har svaga fotleder, springer mycker i terräng eller belastar lederna med hög belastning både tyngd och mängd. Värme, stöd och kompression är tre viktiga och bra komponenter för att både förebygga och förhindra skador samt lindra och hjälpa till i återhämtningsprocessen när en skada har inträffat. Värme hjälper musklerna att vara mjuka och varma hela tiden vilket gör att skulle du trampa snett är risken mindre för en grad 2 eller 3 stukning av foten än om du skulle vara kall. Kompression och stöd ger ett tryck på leden och musklerna som hjälper till att stabilisera leden och öka blodgenomströmningen, något som är bra både vid prehab och rehab för att stärka upp musklerna och psyket. Att använda ett fotledsskydd kan för många även vara bra att använda för psykiskt, att man vågar lite på sin kapacitet efter en stukning gör att du vågar stödja på foten och på så sätt belasta den och stärka upp den för att sedan kunna lita på fotleden helt och hållet utan skydd.