Läs mer

Handledsskydd

Ett stödjande handledsskydd ger stabilitet till instabila, stela och smärtande handleder, efter skada vid rehab eller som träningsskydd för prestation och i skadeförebyggande syfte vid prehab. Hos oss hittar du allt från lätta handledsstöd med hög rörlighet till stabila handledsstöd med skena.

Filtrera
Filtrera 11 produkter
Varumärke
Back on Track4 Vulkanskydd2 Rehband2 Mabs1 Mueller1 Casall1
Rehab
Värme 6
Prehab 6
Stabilt 5
Rörligt 5
Kompression 3
Med skena 2
Sortering
Popularitet
Handledsskydd
One Size
Vulkanskydd Elastic Handledsskydd
249 kr
 
4,7
4.67 / 5
Betyg: 4.67 / 5
Handledsstöd
One size
119 kr
 
3,7
3.67 / 5
Betyg: 3.67 / 5
Handledsstöd Skena
Svart
349 kr
 
4,0
4 / 5
Betyg: 4 / 5
Handledsstöd
1 st
Mueller Wraparound Wrist Support
249 kr
 
Handledsstöd kudde
Svart
299 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Handledsbandage
One Size
Vulkanskydd AirXtend Handledsbandage
159 kr
 
3,9
3.86 / 5
Betyg: 3.86 / 5
Handledsskydd
Black
Back on Track Handledsskydd
169 kr
 
3,4
3.43 / 5
Betyg: 3.43 / 5
Handledsskydd
Svart
Back on Track Physio Handledsskydd
169 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5

Vilket handledsskydd passar mig?

Olika handledsskydd passar vid olika tillfällen. Har du ett enformigt arbete med mycket monotona rörelser eller tränar du sporter där handlederna får ta emot hög belastning, kan en handledssupport med lättare stöd lämpa sig bra. Har du drabbats av en skada och genomgår en rehabilitering eller återhämtning kan ett stabilt handledsstöd med skena vara ett bättre alternativ.

Detta kommer vi att gå igenom

Olika typer av handledsskydd

Läs om de vanligaste handledsskadorna

Handledsskydd vid träning, wrist support, kan vara ett bra komplement för prestation och i skadeförebyggande syfte, inte minst i träningsformer där du använder handlederna frekvent. Idrottare inom racketsporter som tennis och badminton är en högre riskgrupp för handledsbesvär och handledsskador. Handledsskydd kan även vara användbart för prestation vid styrketräning, tyngdlyftning och som crossfitskydd. Här är ett rörligt handledsstöd med fri handflata det bästa alternativet, så att handlederna kan arbeta utan att begränsas i sin rörelsebana och med möjlighet att greppa redskapet maximalt. Sportskydd för handlederna kan gärna vara designat med kompression och värme. Värmen främjar uppvärmningen och hjälper till att bibehålla värmeisolering i muskler och leder, vilket både kan främja prestation och ork och motverka skaderisker. Kompression på musklerna främjar i sin tur en ökad blodgenomströmning med syretransport till följd, samt kan medföra en ökad känsla för muskelkontakt för bättre muskelkontroll.

Handledsskydd vid träning.Som träningsskydd för handlederna är även enklare redskap användbart för att avlasta handlederna och på så vis understödja träningen. Handledslindor, wrist straps eller wrist wraps är exempel på dessa redskap som är flitigt använda på gymmen.

Handledsskydd vid monotont arbete kan lämpa sig till dig som exempelvis jobbar inom fabrik och produktion med upprepade finmotoriska monteringsmoment, som kan ge upphov till överansträngda handleder. Det kan då kännas bekvämt med ett funktionsskydd med lätt support för avlastning och stöd för handleden, utan att dess rörlighet begränsas.

Handledsskydd för rehabilitering efter handledsskada och handledsproblem är ofta designat med mer support och eventuellt en avlastande skena som hjälper till att upprätthålla ledens naturliga position. Ett stabilt handledsstöd lämpar sig bra vid rehab och återhämtning.

Gemensamt för de olika handledsskydden är att de ofta består av en eller flera av egenskaperna att ge värme, kompression och stabilitet. Värme kan upplevas smärtlindrande vid värk och stela leder. Värmeunderlättar även vid uppvärmning och hjälper till att isolera värmen i handlederna och kringliggande muskler under hela aktiviteten, när du använder handledsskydd vid träning. Värmen främjar blodcirkulationen och syretransporten i det aktuella området. Det i sin tur kan bidra till att handledens muskler orkar hålla sig aktiva längre samt minskar risken för uppkomsten av skador.

Kompression finns i en del handledsskydd, och hjälper till att ge ett tryck på muskulatur och leder. Detta tryck skapar förutsättningar för en ökad blodcirkulation och syretransport på området, och det är anledningen till att kompressionskläder och kompressionsskydd har blivit populärt i prestationsinriktad träning, såväl för styrka som uthållighet. En bra blodcirkulation är också betydelsefullt för återhämtningen. Kompression kan dessutom underlätta för en ökad känsla för muskelkontroll, vilket är användbart inom resultatorienterad träning.

Handledsskydd med lätt support

Ledskydd för handleden med lätt stöd har en hög rörlighet för att du ska kunna röra handlederna obehindrat vid aktivitet och till vardags. Det finns flera olika typer av rörliga handledsstöd, bland annat värmande handledsskydd och handledsskydd med kompression.

Lättare handledssupport passar bra vid dessa tillfällen:

 • Som träningsskydd för prestationsinriktad träning (crossfit, styrketräning)
 • För skadeförebyggande prehab vid träning där handlederna utsätts för påfrestning (racketsporter, tyngdlyftning)
 • Som handledsstöd till vardags vid monotont arbete (monteringsarbete)
 • Som handledsskydd för rehab vid lindrig skadenivå

Produktrekommendationer:

Handledsskydd med medium support

Handledsstöd med medelhårt stöd har ofta ett tjockare material för med stöd än ett lättare stöd. Många handledsstöd på denna nivå ger även stöd för tummen. Tummens led påverkar och påverkas av handledens position, rörelser och välmående och kan behöva extra avlastning vid exempelvis inflammationstillstånd.

Handledsskydd medelsupport.Handledsskydd med justerbara spännband kan ge extra support till dig med instabilitet i handleden. Spännbandet hjälper till att ge extra stöd precis vid leden för bra stabilitet, och kan lossas och plockas av vid tillfällen då du inte önskar denna extra effekt.

Ett handledsskydd med medelhårt stöd kan även användas som idrottsskydd vid träningsformer där handlederna utsätts för hård belastning och du vill undvika skador till följd av överbelastning, snedbelastning eller att förvärra redan kännbara symptom.

Mediumhårt handledsstöd passar bra vid dessa tillfällen

 • Vid hårt belastade handleder vid träning och prehab (tyngdlyftning, styrkelyft)
 • Vid instabila handleder, gärna handledsstöd med spännband
 • Vid inflammation i handleden, gärna handledsstöd med tumstöd
 • Efter stukning i handleden, gärna handledsstöd med spännband
 • Som handledsstöd för rehab vid skadenivå 2

Produktrekommendationer:

Handledsskydd med skena (hård support)

Stabilt handledsskydd finns ofta med skena som ger extra bra support. Skenan hjälper till att hålla leden i sin naturliga position, för att lättare återhämta sig och undvika fortsatt överbelastning och snedbelastning. Det kan vara användbart exempelvis för dig som drabbats av karpaltunnelsyndrom eller andra skador där handleden upplevs svag och instabil. Extra stabilt handledsskydd kan också användas vid träning för att undvika förslitningsskador och överbelastning, bland annat vid sporter där handleden utsätts för tung belastning.

Ett stabilt handledsskydd med hård support passar vid dessa tillfällen.

 • Vid karpaltunnelsyndrom
 • Vid inflammation i handleden
 • Vid instabila och svaga handleder
 • Vid stukning i handleden
 • Som handledsstöd för rehab vid skadenivå 2-3
 • Vid träning med tung belastning på handleden (tyngdlyftning)

Produktrekommendationer:

Varför har jag ont i handleden?

Värk och smärta i handleden kopplas ofta samman med förslitningsskador och överansträngda handleder efter enformigt arbete eller idrottsskador. Återhämtning, rehabilitering och avlastning vid fortsatt aktivitet kan vara en del av att få bukt med svaga och instabila leder för att träna upp dem till ökad stabilitet.

Inflammation i handleden

Orsak: Handledsinflammation drabbar ofta personer med enformigt arbete, inte sällan vid produktionsjobb där upprepade rörelser med detaljarbete ingår eller vid onaturliga arbetsställningar med böjda eller översträckta handleder. Denna typ av förslitningsskador kan mynna ut i en seninflammation i handleden.

Symptom: Vanliga symptom är molande värk vid rörelser, en känsla av svaghet i handlederna och smärta när du trycker på det inflammerade området.

Behandling: För att lindra symptom och ge inflammationen en möjlighet att bli återställd är ett avlastande handledsstöd med medium till hård support med eller utan skena och avlastande spännband att föredra. Har din inflammation uppkommit i samband med enformigt arbete, behöver du även se till att underlätta för dina handleder i ditt dagliga arbete, med avlastning, vila och varierande rörelser i den mån det finns utrymme.

Handledsskydd för inflammation

Skydd för stukad handled.Stukad handled

Orsak: En handledsstukning uppkommer vanligen av fall, ett olyckligt vridmoment eller någon form av yttre våld mot handleden. Stukningen orsakas av att ledbanden förlängs genom kraftigt tryck mot en utsträckt hand. Skaderisker finns inom idrott där närkontakt med motspelare i bollsporter är vanligt eller vid hårt belastade styrkemoment, samt i vardagslivet vid fallolycka.

Symptom: Du känner igen en handledsstukning på den kraftiga smärta som uppstår direkt efter och ofta även svullnad i handleden. En tid efter kan du uppleva smärta vid rörelse och ibland även känna av svaghet och begränsad funktion i handledsrörelser.

Behandling: Lindning av handleden och total vila brukar rekommenderas som akuta åtgärder. Därefter bör du rehabilitera med rehabövningar för styrka och rörlighet under en period, tillsammans med ett stabilt handledsskydd för support och avlastning. Här kan handledsstöd med mediumhård till hård support kännas lämpligt, eventuellt handledsskydd med skena.

Stöd för stukade handleder

Instabila handleder

Orsak: Instabilitet i handlederna orsakas av överbelastning, och kan även vara en biverkning av en tidigare stukad handled. Instabilitet som inte behandlas och avlastas, kan i sin tur ge upphov till ytterligare belastningsskador och felbelastning. Instabilitet kan även uppkomma för att handlederna inte är tillräckligt starka.

Symptom: Instabilitet medför ofta smärta som kan upplevas längs hela armen. Du kan känna igen instabilitet genom att det känns som att handleden hoppar i sin position, ofta med ett klickande biljud.

Behandling: Det bästa sättet att stabilisera instabila handleder är genom handledsskydd, och hur hård support du behöver beror på graden av instabilitet och vilken aktivitet du utför. Ett handledsskydd med medelhård support kan avlasta vid dagliga aktiviteter och arbete där handlederna får arbeta, medan ett kraftigare support kan behövas vid träning där du använder dina handleder mycket med tung belastning. Det kan exempelvis vara tyngdlyftning eller styrkelyft.

Skydd för stabilare handled

Karpaltunnelsyndrom

Orsak: Karpaltunneln löper längs handleden på handflatans sida, och karpaltunnelsyndrom innebär att nerver kommer i kläm, vilket kan uppstå vid ökat tryck från kringliggande vävnad.

Symtom: Vanliga symptom är domningar, smärta i handen och känselbortfall i handflata och något eller flera fingrar. Funktionen i handleden kan försämras med svaghet, svårigheter att greppa föremål och svårigheter med detaljarbete. Problem kan även komma nattetid om vi sover med handlederna i böjd position.

Behandling: Vid karpaltunnelsymdrom behöver handlederna vara i neutralt läge med raka handleder. Det lättaste och mest effektiva sättet att behandla detta är genom att använda ett stabilt handledsskydd med hård support, gärna handledsskydd med skena. Handledsskyddet kan användas dagtid vid aktivitet och arbete, men även på natten för att undvika att sova med ofrivilligt böjd handled.

Handledsstöd för karpaltunnelsyndrom