Läs mer

Ryggstöd

Vid snedbelastning eller hårt tryck över ryggen, kan du drabbas av överbelastningsskador och stela muskler och ömhet. Trots att ryggen är tränad och sällan får vila, är den också väldigt skör om den utsätts för felaktig behandling. Det kan leda till fler problem om du inte åtgärdar det. I denna kategori finns ryggskydd i olika utföranden, som ger avlastning och stöd för ryggens kotor och muskulatur, så att du kan fortsätta att hålla dig aktiv och träna upp dig.

Filtrera
Filtrera 13 produkter
Urval
Varumärke
Vulkanskydd8 Copper Fit1 Velloflex1 Swedish Posture1 Mueller1 Back on Track1
Rehab
Rörligt 11
Värme 9
Stabilt 9
Prehab 7
Kompression 7
Med skena 1
Sortering
Popularitet
Back Stretch
1 st
Swedish Posture Back Stretch
395 kr
 
3,8
3.75 / 5
Betyg: 3.75 / 5
Ryggskydd
S
Vulkanskydd Classic Ryggskydd
429 kr
 
3,4
3.42 / 5
Betyg: 3.42 / 5
Ryggskydd
M
Vulkanskydd Classic Ryggskydd
429 kr
 
3,4
3.42 / 5
Betyg: 3.42 / 5
Ryggskydd
L
Vulkanskydd Classic Ryggskydd
429 kr
 
3,4
3.42 / 5
Betyg: 3.42 / 5
Ryggskydd
XL
Vulkanskydd Classic Ryggskydd
429 kr
 
3,4
3.42 / 5
Betyg: 3.42 / 5
Ryggskydd
XS
Vulkanskydd Classic Ryggskydd
429 kr
 
3,4
3.42 / 5
Betyg: 3.42 / 5
Ryggskydd
One Size
Vulkanskydd AirXtend Ryggskydd
529 kr
 
Ryggskydd
One Size
Vulkanskydd Ryggskydd Classic utan skenor
449 kr
 
Ryggbälte
Svart
399 kr
 
4,6
4.6 / 5
Betyg: 4.6 / 5
Stödförband Rygg
S/M
-20%
639 kr
799 kr

Hitta rätt ryggstöd och ryggskydd

Vid snedbelastning eller hårt tryck över ryggen, kan du drabbas av överbelastningsskador, stela muskler och ömhet. Trots att ryggen är tränad och sällan får vila, är den också väldigt skör om den utsätts för felaktig behandling, som kan leda till smärtande problem. Vi har olika ryggskydd som kan lämpa sig olika bra vid olika problem och smärta. Hos oss finner du exempelvis tunnare och rörligare skydd, ryggstöd som alstrar värme för extra muskellindring samt ryggskydd med extra stöd med skenor i.

Detta kommer vi att gå igenom

Ryggstöd med lätt support

Ett ryggstöd med lätt support kan kännas behagligt att använda när man börjar få en molande värk i ländryggen för att ge lite extra värme. Ett ryggskydd av lättare support kan även användas när du känner dig trött i ryggen och/eller i musklerna kring ländryggen, en trötthet som uppkommer efter en lång dag på jobbet, lång bilkörning, mycket stående eller sittande. Då kan ett lätt stöd för ryggen hjälpa till att avlasta lite och ge stöd. De flesta av ryggskydden med lätt support alstrar lite värme utan att du känner att det blir allt för varmt och har god andningsförmåga, vilket gör att du kan ha på dig skyddet hela dagen. Något som sticker ut från de andra skydden med medel och hög support, som du enbart kan använda några timmar i stöten på grund av värmen som de ger.

Skydd som ger dig ett lätt stöd:

Ryggstöd med medel support

Att ha ett ryggskydd med medelhög support hemma är aldrig fel, för man vet aldrig när skadan inträffar. Ett skydd med medelhård support är ett bra allround skydd som hjälper, avlastar och värmer det drabbade området och passar de flesta ryggskador och smärtor. Det som kännetecknar ett ryggstöd med medelsupport är att de alstrar värme och ger stabilitet till ryggen. Värme gör inte bara så att blodcirkulationen i det drabbade området ökar, det mjukar även upp musklerna något som gör att spänningarna kan släppa, lindra smärta och du kan snabbare börja röra på dig igen som vanligt.

Skydd med medelhög support:

Stabilt ryggstöd

Ett ryggstöd med hög support kännetecknas framförallt av dess varma material samt att de har skenor eller paneler som gör att du får extra stabilitet och stöd av skyddet. Ett stabilt ryggstöd passar dig som känner att du behöver extra stöd med att hålla en god position på ryggen utan att krumma i tron om att lindra smärtan. Ett ryggskydd med hög support kan även vara utan skenor men tack vare dess design och utformning ändå ge dig den support du behöver med kompression, värme och stabilitet. Vissa skydd kan du även använda vid träning och tävling för att få ett optimalt stöd till ryggen.

Produkter med hög support:

Ryggens anatomi

Som allt annat i vår kropp är ryggen ganska komplex och består av många komponenter som ska samverka med varandra. Ryggens grund och kärna består av ryggraden samt revbenens bakre delar. Själva ryggraden i sig består utav 33 ryggkotor som sitter som ett pärlhalsband ovanpå varandra med hjälp av muskler och ligament. Mellan varje kota ligger en geléliknade mellankotsskiva som ser ut som en marshmallowspuck, även mer känt som disk. Dessa geléliknande diskar innehåller vätska och fungerar som en stötdämpare till ryggkotorna och underlättar vridmoment och rörelser i ryggen och ryggraden.

För att förstå varför vi får eller har ont någonstans kommer vi snabbt att gå igenom ryggradens anatomi, så att du ska få en bättre förståelse till denna apparat som även är en av kroppens största muskelgrupper. Genom kunskapen hoppas vi att du ska få en förståelse till varför och hur smärtan i din rygg uppkom, så att du även kan göra något åt saken. Förhoppningsvis kommer du att göra allt i din makt för att motverka att skada och smärta ens sker i första läget. Genom att träna på rätt sätt, tänka på hållningen, slänga in lite prehabövningar eller använda ett värmande ryggstöd vid den första molande värken och vila innan det blir värre.

Ryggraden

Ryggraden och kotorna delas in i fyra olika delar eller segment. Det översta segmentet av ryggraden utgör nacken och övergången till bröstryggen och omnämns som halskotor (cervikalkotor). Det cervikala segmentet består av sju stycken kotor. Nedanför halskotorna kommer bröstkotor (thorakalkotor) som innefattar tolv stycken kotor och utgöra hela bröstryggen. Efter bröstkotorna kommer fem stycken ländkotor (lumbalkotor) som till vardags benämns som ländrygg eller svank. Den nedersta delen av ryggraden består av fem sammanväxta kotor som har bildat ett platt och triangelformat ben, korsbenet (sacrum). Efter korsbenet kommer svansbenet som består av fyra förkrympta svanskotor.

Om man betraktar ryggraden från sidan ser man att den har en lätt kurvatur, denna kurvatur är individuell och kan därmed skilja sig från person till person. Så när du ber någon på gymmet att ha en normalkurvatur i marklyftet kan det variera oerhört mycket, se till individens normala grundposition och utgå från den.

Ryggens muskler

Ryggen är en av kroppens största muskelgrupper och det är inte konstigt om du någon gång under din livstid skulle känna av ryggont, smärta eller värk i denna stora muskelgrupp. Ryggen innefattar en mängd olika muskler som går huller om buller och omlott om varandra. Längst ner i denna muskelmassa hittar vi ryggsträckarnmuskeln (M. erector spinae) som är ryggens upprätthållande muskel och hjälper oss som sagt med hållningen, men den är även med i sidoböjningar. Längsmed ryggraden har vi ett komplext system av kortare och tredimensionellt löpande muskler. Dessa kortare muskler binder samman tvärutskotten som sitter på ryggkotorna, och går längs med hela ryggraden. Dessa små muskler hjälper till i vertikal sidovridningar av överkroppen.

De två större musklerna som vi har på ryggen är kappmuskeln (M. trapezius) och den breda ryggmuskeln (M. latissimus dorsi), i dagligt tal kallat lats. Kappmuskeln hjälper till att hålla huvudet på plats och medverkar när du böjer huvudet bakåt, åt sidan eller roterar huvudet. Men denna muskel är även med när du höjer och sänker skulderbladen/axlarna, samt när du drar skulderbladen inåt och bak mot varandra. Det är inte konstigt om du känner dig öm eller trött i den muskeln då den med dagens teknologi och arbetssituationer måste hålla emot det tunga huvudet som hela tiden är framåtlutad över en läsplatta/smartphone.

Den breda ryggmuskeln, latsen, böjer ryggen bakåt, åt sidan samt roterar ryggen. Latsen är även med och hjälper till att sänka skulderbladen samt i rörelser där du för armen in mot kroppen, bakåt eller gör en inåtrotation av armen. Även denna muskel kan precis som kappmuskeln bli riktigt trött och sliten av allt dagens arbete som sker framför kroppen som kan resultera i dålig hållning, framåtroterande axlar eller tunga lyft med dålig hållning eller otillräcklig muskelkapacitet. Trötta och slitna muskler kan exempelvis leda till dålig hållning och snedbelastning som sedan resulterar i smärtsammare åkommor, som ischias, ryggskott och smärtande ländrygg.

Motverka ont i ryggen med prehab

Träning är en dundermedicin som kan om du utför den rätt och i lagom doser hjälpa dig att förhindra ryggont, smärta och värk. Har du något medfött ryggproblem, eller exempelvis skolios, kotförskjutning, platt disk eller liknande ska du alltid rådfråga en läkare, sjukgymnast, naprapat eller liknande om vad för träning och belastning som lämpar sig bäst för dig och din rygg, så att du inte gör skadan värre eller blir drabbad av onödig värk och smärta.

Men annars är träning, rörelse och aktivitet som sagt ett dundermedel för att få en stark rygg som klarar av det mesta. Utför övningarna och rörelserna i gymmet, på boxen, i längdskidspåret, i ringen med rätt teknik och utförande. Oavsett vad du tränar är hur du tränar avgörande. Har du inte rätt teknik, spänner på bål och corestabiliteten kommer ryggen tillslut att ge vika med smärta och stelhet. Så den viktigaste faktorn till att undvika ont i ryggen är att träna den, men träna smart och rätt. Vila om du känner av molande värk, stretcha och ligg på foamroller om det hjälper dig att återhämta musklerna bättre, var inte dumdristig och lyft en vikt eller föremål med dålig teknik eller sliten och trött rygg, för det är oftast då skadan kommer.

Vanliga ryggskador

Ländryggssmärta - Lumbago

Att ha ont i ländryggen är den vanligaste typen av ryggont och är något som antingen kan vara väldigt kortvarigt men även sitta i flera veckor och även månader.

Orsak: Smärta i ländryggen kan bero på många olika faktorer, men de vanligaste orsakerna beror oftast på överbelastning, överansträning efter att du lyft något tungt, använt fel lyftteknik, har dålig hållning, eller har stått, gått eller suttit under en längre tid. Men även stress kan sätta sig i ländryggen och orsaka smärta.

Symptom: Spänningar, muskelvärk, stelhet och smärta är några symptom som kan uppkomma vid felaktig träning, ovana rörelser, belastat musklerna eller befunnit sig i en position med ryggen som man inte är van vid. Smärta i ländryggen kan även uppkomma av diskbråck och ischias, symptom och värk som du kan läsa mer om nedan.

Behandling: Den bästa behandlingen mot ömmande och smärtande ländrygg är att fortsätta vara aktiv men att undvika monotona rörelser under längre tid. Ett värmande ryggskydd kan hjälpa dig att lindra värk och smärta i ländryggen och därav hjälpa dig bli mjuk och rörlig i ryggen, något som bidrar till att du kan röra på dig utan smärta och påskynda återhämtningsprocessen.

Diskbråck

Diskbråck är något du faktiskt kan ha blivit drabbad av utan att känna av det. Tusentals svenskar får diskbråck utan att ens känna av någonting alls, medan andra som blir drabbade knappt kan röra sig eller komma ur sängen, och även få smärtor som likar ryggskott.

Orsak: Anledningen till varför du blir drabbad av diskbråck kan vara många, att du belastat ryggen för hårt, utsatt den för hög belastning och stötar. Diskbråck uppkommer när en eller flera av diskarna som sitter mellan ryggkotorna försvagas, går sönder genom att de har spruckit eller deformeras och blivit platta. Detta är något som kan medföra att vätskan som finns i diskarna sipprar ut i ryggmärgskanalen. Du kan även bli drabbad av diskbråck genom att disken istället buktar ut från ryggraden och på så vis trycker mot ryggmärgen eller ryggkanalens nerver. Detta är även något som kan orsaka ischias som du kan läsa mer om nedan.

Symptom: Symptomen för diskbråck kan som sagt variera, några känner inte av det alls medan andra knappt kan röra sig på grund av smärtan. Oftast känner man av smärta i nedre delen av ryggen, ländryggen som även kan vandra ner mot benet och orsaka domningar. På grund av att du kan känna av domningar i benen kan du även få sämre känsel, muskelkontroll och styrka samtidigt som benen känns tunga och otympliga.

Behandling: Oftast avtar smärtorna efter ett tag och man blir återställd efter några veckor. Ett ryggskydd av neopren kan ge dig extra stöd och värme, något som kan lindra smärtan och hjälpa till så att du kan röra dig obehindrat under dagen. Men kvarstår problemen kan det vara värt att kolla upp och få hjälp av någon legitimerad naprapat, sjukgymnast, kiropraktor eller läkare som kan hjälpa dig.

Ryggskott - Lumbago acuta

Ryggskott eller lumbago acuta är den vanligaste ryggskadan som drabbar ländryggen. Det beräknas att ungefär 85 % av alla människor någon gång under sin livstid kommer att drabbas av ryggskott. Det positiva i detta är att 90 % av dessa blir bättre inom tre månader.

Orsak: Orsaken till varför man drabbas av ryggskott kan bero på en hel del olika anledningar och det finns ingen riktigt kartläggning på den exakta anledningen. Det enda man kan säga är att ryggskott oftast uppstår vid felaktiga och tunga lyft eller kraftiga och plötsliga rörelser och rotationer.

Symptom: Likt orsaken till ryggskott så kan även symptomen varierar lite från person till person. Men den vanligaste symptomen är en huggande smärta som inträffar direkt vid skadehändelsen samt när du rör på dig eller överkroppen. Förutom att smärtan är huggande kan du även få ett krampliknande tillstånd som gör att du bara vill sjunka ihop för att hitta ett smärtfritt läge. Denna krampaktiga smärta leder ofta till att man omedvetet lutar kroppen åt samma håll som problemet, för att kompensera och hitta ett läge på ryggen som inte gör ont. Den lutande kroppspositionen antingen åt sidan, krummad eller framåtböj kan i sin tur leda till att du får en felbelastning i rygg och nacke, så var aktsam med din hållning och försök gå så normalt som möjligt trots smärta. Symptom och smärta vid ryggskott kan kännas av både stående och sittandes men även i vissa fall på ryggläge om du har fått en krypande känsla i ryggslutet och ländryggen.

Behandling: För att behandla din onda rygg vid ett ryggskott kan en liggande position i det akuta läget lindra smärtan. Försök dock att så fort som möjligt röra på dig så att du inte blir stel, då stelhet bidrar till smärta. Att försöka vara aktiv och leva ett så normalt liv som möjligt efter ett ryggskott är att föredra. Rörelse hjälper till att öka blodcirkulationen i det drabbade området som leder till att vi mjukar upp musklerna och motverkar lokal stelhet och smärta. Steget till att röra sig normalt efter att man blivit drabbad av lumbago acuta kan vara väldigt stort och ta emot. Genom ett ryggskydd med neopren tillför du värme utifrån som gör att du får igång blodcirkulationen och mjukar upp musklerna två egenskaper som kan leda till att du kan ta det där steget till att börja röra dig normalt igen utan en framåtböjd och krum kroppshållning. Känner du av att din hållning blir drabbad av ditt ryggskott kan även ett ryggskydd som är mer stabilt hjälpa till att upprätthålla din normal position samt stabilisera problemområdet, något som i början kan kännas fel och ömmande, då du egentligen bara vill krumma ihop dig till ett smärtfritt läge. Men tänk på att ryggen mår egentligen som bäst när den har sin normala kurvatur, det är där musklerna ska vara och är i sitt avslappnade läge. Använd ett ryggskydd som hjälpmedel för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt med rörelse för att undvika stelhet i musklerna och behandla din onda rygg.

Ischias

Ischias har fått sitt namn på grund av att smärtan man känner av kommer från kroppens allra längst nerv, ischiasnerven. Ischiasnerven har sitt ursprung vid ländryggen och går sedan ner genom bäckenet, ut till lårets baksida och fortsätter sedan hela vägen ner till tårna. Nerven är nästan lika tjock som ett pekfinger och består egentligen av en samling av många nervtrådar.

Orsak: Ischias är ingenting farligt att bli drabbad av, men kan göra fruktansvärt ont och vara obehagligt att få. Orsaken till att man blir drabbad av symptomen kan variera, men så mycket som 85-90 % orsakas av en skada på diskarna i ländryggen, så kallad diskbråck. Diskbråcket i sin tur kan ge ett tryck på ischiasnervens nervrot och därav orsaka en inflammation som sedan skapar smärta. Du kan även bli drabbad av ischias om du har buktande diskar eller på grund av hårt slitage. Utför du mycket träning som innefattar hård belastning på ryggen och kotorna kan du slita ut diskarna som sedan leder till att du får ischias. Är du gravid kan du även bli drabbad av ischias då den ökade belastningen på ländryggen och bäckenet kan klämma åt och inflammera ischiasnerven.

Symptom: Ischias kan yttra sig på olika sätt men oftast känner man av en strålande smärta som börjar i ländryggen. Denna strålande smärta kan även löpa ner genom rumpan och hela vägen ner i benet och ut till foten. Smärtan kan som sagt te sig på olika vis, den kan vara molande, huggande, illande eller skärande smärta. Den kan även komma smygandes efter tid eller komma plötsligt. Oftast påverkas bara ena benet och ischias och smärtan uppkommer oftast på utsidan eller baksidan av låret. I de värsta fallen kan man även råka ut för känselbortfall, muskelsvaghet och sämre reaktionsförmåga i benet. Smärtan brukar öka när man sitter ner eller gör framåtböjningar, på grund av att när du fäller/viker höften kläms ischiasnerven ytterligare.

Behandling: Som i de flesta ryggrelaterade problem och smärtor är det aktivitet och rörelse som behandlar smärtan och skadan. Rör du på dig ökar du blodcirkulationen, mjukar upp musklerna och påskyndar läkningsprocessen. Ett ryggskydd kan värma upp och mjuka upp musklerna kring ländryggen och bidra till att blodcirkulationen ökar, smärta lindras och du vill och kan röra på dig igen. Sedan kan det även vara värt att kolla på hur din hållning ser ut, hur du belastar ryggen och utför övningar på gymmet. Men även vad du har för skor kan påverka ländryggen och göra så att den blir trött och sliten, något som kan leda till inflammerad ischiasnerv. Har du kraftiga problem kan det även vara bra att uppsöka en naprapat för att få en djupare behandling och manuell terapi.

Dålig hållning

Dålig hållning har nog de flesta av oss någon gång i livet haft eller fortfarande har, och är ett vanligt förekommande problem oavsett om du tränar mycket eller inte. Dålig hållning kan uppkomma oavsett din aktivitetsnivå, oftast handlar det om att vi inte är medvetna om vår position, hur vi står, går, vart vi har våra axlar, bröst eller hur vår teknik ser ut på gymmet eller när vi utför träningsövningar.

Orsak: Dålig hållning är inget som uppkommer efter en dag framåtroterat över en telefon eller på grund av ett dåligt lyft med framåtroterade axlar. Nej, dålig hållning utvecklas och sker över en längre tid och är helt oberoende på om du står eller sitter mycket. Det handlar om hur du positionerar din överkropp med bröstrygg, axlar och nacke samt bålstabilitet och spänning. Men den största orsaken till dålig hållning är att vi utför en hel del arbeten framför kroppen och inte tänker på att vi måste koppla på musklerna. Vi glömmer att spänna magen när vi sitter ner framför datornn, vi lutar oss framåt när vi står upp framför datorn, vi har många arbetsmoment som sker framför kroppen och när vi sedan kommer till gymmet fortsätter att belasta framsidan av kroppen med massa pressar i dålig position och teknik.

Symptom: Förutom den uppenbara symptomen som är det visuella så kan man även bli drabbad av smärta och stelhet i bröstrygg och nacke. Denna stelhet kan även klättra uppåt och orsaka huvudvärk samt spänningshuvudvärk. Du kan även känna av muskeltrötthet och molande värkt i bröstryggen och mellan skulderbladen mot eftermiddagen om du gått runt en hel dag med dålig hållning.

Behandling: Det bästa du kan göra för att behandla din dåliga position på rygg, axlar och nacke är att stärka upp ryggen och din bakre slynga av muskelkedjan med hjälp av styrketräning. Se till att träna baksida axlar, mellan skulderbladen, bålen men även att stretcha ut bröstmuskulaturen för att få tillbaka axlarna kan hjälpa att få tillbaka positionen på rätt plats. Men se även till att axlarna är på plats trots att du utför övningar som sker framför kroppen. Bara för att du utför en press ska inte axlarna gå ur sin position, de ska vara lätt bakåt och nedåt.

Att regelbundet träna på din position, att både aktivt och medvetet tänka på hur du går och står kommer hjälpa dig markant. För oftast handlar det om att vi inte tänker på hur vi står och inte kopplar in våra muskler som håller oss uppe, vi förlitar oss på våra ben. Men får du inte riktigt till det genom att tänka på att du ska sträcka dig eller föra axlarna bakåt till dess naturliga position kan en hållningsväst hjälpa dig att både dra ner och tillbaka axlarna samt fram med bröstet, så att du får en känsla på hur de ska vara.

För att undvika ont i ryggen, ryggproblem, smärta och stelhet, värk och muskeltrötthet i ryggen är kroppshållningen A och O samt att du rör på dig och tränar på rätt sätt. Skulle det vara så att du trots allt får problem med ryggen kan ett ryggskydd hjälpa dig att fortsätta vara aktiv då ett ryggstöd ger dig stabilitet, värme och kompression - faktorer som bidrar till ökad blodcirkulation, och något som i sin tur mjukar upp musklerna och lindrar smärta.