Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Så undviker du skador med Peter Bláha

När man är träningsmotiverad och peppad finns det risk att man råkar gå ut lite för hårt. Därför ska jag i denna artikel gå igenom hur du smartast undviker skador i träningssammanhang. Men har du nu vaknat upp från ett träningsuppehåll och behöver lite extra motivation för att ta dig i kragen eller vill du ha tips på träningspass som du kan göra vart du än är? Ska du läsa mina andra artiklar i denna artikelserie.

Under dessa veckor kommer vi gå igenom:

Del 1 - Hur du maximerar det nya året

Del 2 - 3 Svettiga träningspass med kroppsvikt

Del 3 - Hur du undviker skador

Del 4 - Hur du med rätt kost och träning går ner i vikt

Del 5 - Träning som tar dig vidare

Del 6 - Intervaller för fettförbränning

Del 7 - Kosttillskott som tar dig vidare

Del 8 - Hur du lyckas nå dina mål


Återhämtning a & O

För att jag ska få ut maximalt av min träning och nå de mål jag vill, är det oerhört viktigt att jag undviker att skada mig. Återhämtning och vila är verkligen individuellt. Hur ofta du behöver vila är lite beroende av hur hårt du tränar, hur van du är att träna och hur gammal du är. De flesta mår bra av 1 dags vila efter att ha tränat hårt i 3 dagar. Så att lägga upp det med träning tre dagar, vila en, träna två och vila en är ett bra alternativ för att kroppen ska hinna återhämta sig mellan träningspassen.

Mina 4 tips på hur du undviker skador

1. Värm upp ordentligt och stegra upp vikterna efter som, går man på hårt kall så skadar man sig. Du kan ta i mycket mer och ha ett högre tempo om du värmt upp och förbereda kroppen på vad den ska göra innan du sätter igång och maxar.

Jag själv kör mobilitet i minst 30 minuter varje pass innan jag börjar träna hårt. Detta för att mjuka upp, stärka upp, kicka igång nervsystemet och framförallt förebygga skador.

- KB-windmills är en grymt bra övning som är bra för axelmobilitet och overhead styrka. Även bra om ni har ont i axlarna.

2. Träna smart, gör inget du aldrig gjort förut med tung belastning, bana in rätt rörelse först och lär dig rätt teknik.

3. Lyssna på kroppen. Känner du dig jätte sliten i musklerna och trött i kroppen, ta en vilodag. Det är under vila vi bygger upp oss och om du maxar och tar i när du är trött och sliten finns det en risk att du inte är 110% med i lyften och därav skadar dig. Vill du prestera på topp och få resultat måste du prioritera återhämtning såväl med 8 timmars sömn som bra mat. Lyssna på kroppen!

4. Använd hjälpmedel. Använd träningsskydd som ger kompression, värme och stabilite för att förhindra eventuella förslitningar, överbelastning och skador. Detta gör att du kan prestera bättre och definitivt längre utan att bli drabbad av något av ovanstående. Lederna utsätts för hög belastning och stor påfrestning om du tränar hårt och mycket, exempelvis crossfit, styrkelyft, tyngdlyftning, någon lagsport, styrketräning eller springer mycket, då kan exempelvis ett knäskydd, armbågsskydd, handledsskydd eller fotledsskydd vara bra i förebyggande syfte, prehab.

Vill du ha en utmanande WOD som sätter benstyrkan på prov skulle jag testa den här om jag var du!

Nästa vecka går vi igenom hur du ska tänka kring kosten för att nå dina mål.

Peters kosttillskottstips

 
Cal-Mag Complex+
 
Core Omega-3+
 
Core BCAA Powder
 
Core Whey Protein

Peter Bláha | 2018-12-14

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej