Recept: Proteinbiff med sweet & sour-sås

En härlig och saftig biff blir extra nyttig och god tillsammans med sötsur sås gjord på morötter.
Morötter innehåller bl a Karoten, som genom levern omvandlas till A-vitamin i vår kropp. Rekommenderat intag av A-vitamin är ca 1000 mikrogram per dag. Det innebär att en ordinär morot kan förse oss med dagsbehovet av A-vitamin.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg tärnad biff 1 kg tärnad potatis Sweet & sour sås |
|
Gör så här:
Börja med att tillaga sweet & sour såsen, koka sedan en laddning tärnad potatis med krossad vitlök, lagerblad och örtsalt.
Tärna biffen och baka av den i ugnen på låg temperatur.
Sweet & sour sås
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
300g tärnad morot 150g tärnad palsternacka 150g tärnad rödlök 150g hackad lök 100g ananas 1 tumstor riven ingefära 50g tomatpuré 20g kokosfett 2 dl risvinäger 0,5 dl sojasås 1 tsk steviasocker 1 tsk vitlökspulver 15g maizena 3 dl vatten Malen svartpeppar 1 msk havssalt 1 tsk Sambal oelek (valfritt) 1/4 tsk vaniljpulver (valfritt) 2 msk hackad färsk koriander (valfritt) |
|
Gör så här:
Börja med att värma en gryta med kokosfett tills det blir rykande varmt, sänk värmen och blanda i lök och paprika, stek allt i ca 1 minut, blanda i tomatpuré, ingefära, steviasocker och vitlökspulver och koka ihop allt i ca 30 sekunder och häll sen i vinäger och sojasås.
När det börjar småkoka igen häll i vatten och grönsakerna och när det börjar koka åter igen så sänk till under medelvärme och blanda ut maizenan med lite vatten och häll i grytan.
Låt allt puttra i ca 20 minuter. Grönsakerna ska fortfarande vara en aningen hårda och inte mjuka. Tillsist krydda med malen svartpeppar och salt tills alla smakerna kommer fram. Och om du önskar och vill att såsen ska ha lite extra kärlek i sig så blanda i Sambal oelek, vanilj och koriander.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.