Recept: Kyckling och rostad pumparöra
Vitlöken har haft betydelse i folktron, då den påståtts skydda mot allt från förkylning och cancer till varulvar och vampyrer.
Vitlöken innehåller bland annat eterisk olja, kalcium, fosfor, järn, selen, vitaminerna A, B1, B2, C samt niacin. Det mest aktiva ämnet är det antibakteriella allicinet.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg tärnad kyckling 1 kg tärnad sötpotatis Pumparöra |
|
Gör så här:
Börja med att tillaga pumparöran, koka sedan en laddning tärnad potatis med krossad vitlök, lagerblad och örtsalt.
Tärna kycklingen och baka av den i ugnen med lite vatten i botten på en ugnsform eller djup plåt.
Blanda sedan kycklingen med potatisen och röran och baka av allt i ugnen på 150 °C i ca 15 minuter. Låt rätten svalna och dela den i matlådor eller portionspåsar. Sen är den bara att värma i micro eller ugn.
Pumparöra
Ingredienser | innehåll per 100g | ||||||||
800 g pumpa 200 g hackad lök 2 st hackade vitlöksklyftor 1 st hackat citrongräs (valfritt) 20 g olivolja 1 dl balsamvinäger 2 msk hackad persilja 2 msk hackad rosmarin 1/3 tsk Sambal oelek (valfritt) 1/4 tsk steviasocker (valfritt) Tippen på en kniv med vaniljpulver (valfritt) 30 g pumpafrön från pumpan Malen svartpeppar 1 tsk örtsalt 2 dl kycklingspad eller vatten med 2 msk grönsaksfond |
|
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C.
Lägg pumpan med halva löken, vitlök och citrongräs i ugnen i 20 minuter tills den är mjuk.
Rosta pumpafröna i ca 6 minuter i ugnen, lägg dem sen i en blender och gör pulver av dem.
När pumpan är klar så lägg allt i en stor skål med resten av ingredienserna utom saltet och peppar, använd en stavmixer för att göra en grov puré av allt, smaka av med örtsalt och peppar.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.