Recept: Kyckling med svamp & koriandersås
Matsvamp har bra näringsvärde då de har lågt kaloriinnehåll, bra protein, viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen och de har dessutom en nyttig fibereffekt i tarmen. Vissa matsvampar har dessutom positiva medicinska effekter, mest känt är förmågan att sänka kolesterolhalten i blod samt att stimulera immunförsvaret.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg kyckling 1 kg bakpotatis Svamp och koriandersås |
|
Gör så här:
Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 tesked senapskorn, 1 tesked korianderkorn. 2 krossade vitlöksklyftor och 1 dl vitt vin, förslut påsen och baka sedan påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter. Låt kyckligen sedan ligga i lagen och svalna.
Tärna kyckligen och fördela den sedan i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar.
Gör sedan klart bakpotatisarna genom att baka dem i ugnen på 200 °C i 30 minuter.
Till sist gör du svamp och koriandersås.
Svamp- och koriandersås
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
500 g champinjoner 100 g lök 100 g morot 100 g palsternacka 3 vitlöksklyftor 2 lagerblad 1/2 tsk steviasocker (valfritt) 1/2 tsk Sambal Oelek (valfritt) 1/2 tsk vaniljpulver (valfritt) 1 msk snabbkaffe (valfritt) 1 dl rött matlagningsvin 1/2 dl balsamvinäger 400 g kokosmjölk light 15 g kokosfett 1 dl vatten En handfull hackad koriander 1/2 msk malen svartpeppar 2-3 tsk örtsalt |
|
Gör så här:
Kör champinjoner, lök, morot, palsternacka, vitlök, lagerblad, kaffe, stevia, vanilj och sambal oelek i en matberedare i ca 5 minuter tills allt blivit puré.
Värm en stekpanna med kokosfett och fräs purén i ca 2 minuter, häll i rött vin och balsamvinäger, låt det koka in en minut. Häll i kokosmjölk och vatten och låt det småkoka på medelvärme i ca 20 minuter. Avsluta med malen svartpeppar, örtsalt och koriander.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.