Recept: Kyckling med kantarell och valnötsröra

Nötter innehåller vanligen mycket enkelomättat fett och lite fleromättat. Valnöten är här annorlunda genom att den innehåller ca 60% fleromättat fett. Valnöten skiljer sig också genom att det fleromättade fettet innehåller för nötter ovanligt mycket omega-3. Fortfarande innehåller valnötter mycket mer omega-6 än omega-3.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg kyckling 1 kg tärnad potatis Valnötsröra |
|
Gör så här:
Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 matsked timjan, 1 matsked oregano, 1 matsked persilja, 2 teskedar vitlökspulver och 1 dl vatten. Baka av påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter och låt den ligga i lagen för att svalna.
Koka potatisen i vatten.
Tärna sedan kycklingen och potatisen och dela upp dem i matlådor.
Gör slutligen valnötsröran och fördela den i matlådorna då den är klar.
Valnötsröra
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
400 g tärnad purjolök 200 g tärnad kantarell 30 g hackade valnötter 1 dl kokosmjölk light 3 dl vatten 2 msk flytande grönsaksfond 2 msk balsamvinäger 2 tsk paprikapulver 1 tsk vitlökspulver 1 msk persilja 1/4 tsk steviasocker (valfritt) 1/4 tsk vaniljpulver (valfritt) 1 msk snabbkaffe (valfritt) 3 tsk arrowrot 2 tsk örtsalt 1 tsk malen svartpeppar |
|
Gör så här:
Värm upp en gryta med kokosfett och stek purjolöken i ca 2 minuter. Blanda i kantareller och valnötter och stek allt i ca 2 minuter på medelvärme. Blanda i paprikapulver och vitlökspulver, fräs i ca 1 minut. Häll i kokosmjölk, vatten, grönsaksfond, balasmvinäger och persilja. Låt det koka upp och låt sen grytan småkoka i ca 5 minuter. Blanda i arrowrot, stevia, vaniljpulver, kaffe och låt det småkoka i ca 5 minuter till. Krydda med salt och peppar.
Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.