Recept: Köttgryta med svamp och vitlök
Svart vitlök är en fermenterad vitlök, med en fyllig och söt smak som passar mycket bra i pastasåser och risotto, eller med kött och fisk. Fermenteringsprocessen tar bort vitlökens starka doft och eftersmak och lämnar en rik melass med geléliknande konsistens. En helt unik smakupplevelse som förhöjer och ger en ny dimension till din matlagning.
Ingredienser | innehåll per portion | ||||||||
1 kg tärnad fransyska (grytbitar) 1 kg tärnad bakpotatis 400 g tärnad kålrot 300 g tärnad portobello svamp 200 g hackad lök 1 hel svart vitlök 1 kvist färsk timjan 1 kvist färsk rosmarin 1 st lagerblad 1 dl rött matlagningsvin 1 tsk paprikapulver 1 tsk malen svartpeppar 3-4 tsk örtsalt |
|
Gör så här:
Se till att tärna köttet, potatisen, kålroten och portobellosvampen i ca 1/2 cm stora bitar.
Lägg köttbitarna med lök, svart vitlök, timjan, rosmarin, lagerblad och paprikapulver i en tryckkokare och sätt på värmen. När det börjar fräsa i kokaren sätter du på locket och låter den stå på full värme i 5 minuter, sänk efter det till medelvärme och låt koka i 25 minuter till.
Tärna resten av grönsakerna och lägg i dem. Sätt på locket och låt stå i 25 minuter på hög värme. Smaka av med örtsalt.
Låter ni grytan stå till nästa dag så gifter sig smakerna bättre men den är lika god att äta direkt.
Tillaga under tiden potatisken och fördela i 5 matlådor eller portionspåsar.