Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Lukas Högbergs satsning mot Crossfit Games

CrossFit Open är i full gång och engagerar under fem veckor hundratusentals atleter över hela världen. För vissa är det ett sätt att tävla mot kompisen eller förra årets resultat. För eliten är det här starten på tävlingssäsongen och vägen mot CrossFit Games. - Jag känner mig i jättebra form. Nu längtar jag bara tills det drar igång, säger Lukas Högberg. 


Sveriges främsta CrossFit-atlet Lukas Högberg har hela det senaste året haft siktet inställt på de kommande månaderna. Hundratusentals deltar i CrossFit Open – där alla kan delta. De bästa från Europa möts i CrossFit Regionals som pågår mellan 19 maj och 4 juni. Där kämpar atleterna om en åtråvärd plats i det prestigefyllda Crossfit Games som äger rum den första veckan i augusti.


Lukas Högberg skrattar

Redan i somras, när Lukas Högberg avslutat sitt senaste deltagande på Games, lades den huvudsakliga planeringen för hans träning de kommande månaderna.
- Träningen har lagts upp utifrån tester vi gjort som visat på vad jag behöver förbättra. Träningen är också uppdelad i olika perioder. Jag har haft en lång konditionsperiod som följts av en styrkeperiod. Nu inför Open har det varit mycket maxlyft, berättar Lukas Högberg.

En styrkeperiod betyder dock inte att konditionen och de andra träningsinslagen sätts åt sidan helt.
- Jag får inte tappa för mycket i någon del. Även om jag kör mycket tunga maxlyft har jag fortfarande två wodar i veckan där jag tränar renodlat crossfit. Båda är tunga. I en av dem ligger jag på 90-100 procent av min kapacitet. Då ska det göra ont, säger han och skrattar.

Kosttillskott är en naturlig del i Lukas Högbergs vardag för att komplettera kosten och orka med de tunga och långa passen. Under träningen dricker han BCAA och fyller på med kolhydrater och protein efter och mellan passen som ibland är flera stycken om dagen.
- Det enda som egentligen ändras inför en tävling är att jag lägger till beta-alanin.

Lukas kosttillskott inför crossfit games

 
Core Endurance
 
Arctic Omega-3
 
Core Beta Alanine
 
Core Vitamins
 
Core Gainer
 
Core BCAA Powder
 
Core Whey Protein

hård konkurrens


Går planen som den ska och Lukas Högberg tar sig till Games får inte kroppen vara helt slutkörd då.
- Regionals blir tufft och jag kommer att behöva köra riktigt hårt. Det är duktiga atleter med. Men man kan inte köra en hel formtoppning ut inför Regionals. Det blir en liten toppning inför Regionals och en större inför Games förstås.

Crossfit är en ung sport som fortfarande förändras mycket hela tiden. Varje år presterar alla atleter bättre.
- Alla blir bättre och det är svårare idag än för några år sedan att börja på noll i sporten. Men även om mina motståndare i eliten blir bättre, så blir jag själv också bättre för varje år och utvecklas hela tiden.

Men vad krävs egentligen för att kunna träna och nå de resultat som en Games-atlet? Viljan och förmågan att se det långsiktigt, menar Lukas Högberg.
-  Man måste vara dedikerad för att nå sitt mål – verkligen vilja det på riktigt. Det är viktigt att ha en plan och lyckas följa den. Det är lätt att följa flugor och trender och bli en sökare av genvägar. Det fungerar inte. När en utmaning som Games väntar är det enda som kan få en att känna sig redo mentalt är vetskapen om att man har följt planen hela vägen.
- Men man får inte ta sig själv på för stort allvar heller. För mig handlar det om att jag tycker att det här är kul. Även om det ibland är tungt och inte lika roligt alla dagar vill jag en dag kunna blicka tillbaka på min idrottskarriär och säga att ”jag hade jäkligt kul på vägen!”.

Crossfit Games har tidigare ägt rum i Kalifornien. I år flyttas tävlingen till Chicago. Lukas Högberg hoppas där kunna visa upp en riktigt bra form.
- Jag känner mig i jättebra form. Nu längtar jag bara tills det drar igång, avslutar han.

Lukas Hägberg är inte längre sponsrad av Svenskt Kosttillskott. - 2019-08-30

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej