Joakim Lindberg om förberedelserna inför OS

- De tidiga förberedelserna för att ta hem vinsten

Joakim Lindberg satsar helhjärtat på sin kanotpaddling och i nuläget tränar han på heltid. Han är fast besluten om att han ska ta sig hela vägen till världstoppen, och just nu är det att segra i OS-kvalet som är målet. Som det ser ut nu finns det endast 1 plats kvar till OS i Rio sommaren 2016 och för att komma dit behöver han först vinna kvalet i Danmark där de svenska kanotisterna konkurrerar mot varandra om att få representera Sverige i OS-kvalet i Tyskland i maj. Klarar han sedan av att besegra alla Europeiska deltagare i OS-kvalet i Tyskland kniper han den sista OS-platsen och får åka till Rio i sommar.

Joakim vid vattnet med sin Svenskt Kosttillskott-märkta kanot.

Joakim kommer att tävla i K2 1000 m, vilket innebär att han kommer paddla i en tvåmannakajak tillsammans med kanotisten Albert Petersson från Södertälje. Joakim och Albert har tävlat en hel del tillsammans under 2015 då de bland annat representerade Sverige under VM. Tillsammans är de fast beslutna om att ge allt de har för att klara sig hela vägen, och att ge alla andra kanotister ett tufft motstånd.

-  Motståndet på OS-kvalet kommer att vara oerhört hårt. Alla de bästa besättningar från Europa som ej kvalade på årets VM (2015) kommer att vara på plats. Det finns en enda plats kvar på K2 1000m till OS och det kommer vara många som tävlar om den. Det är väldigt svårt att kvala till OS när man kommer från Europa då de absolut bästa kanotnationerna ligger just här. Så att motståndet kommer bli väldigt tufft råder det inget tvivel om. Men vi kommer göra vårt bästa för att försöka kvala!

För att bli bäst på kanotpaddling krävs en hel del tid, planering och engagemang. Tillsammans med sin tränare och landslagskapten lägger Joakim upp en noggrann träningsplan som är individanpassad och syftar till att förbättra de personliga svagheterna. Detta planeras veckovis för att Joakims träningsprogram alltid ska vara up-to-date och för att Joakim ska utvecklas på bästa möjliga sätt. Träningen sker även i flera olika faser fördelade över året. Dessa delas grovt in i grundträningsperiod, tävlingsperiod och formtoppningsperiod.

-  Grundträningsperioden börjar i oktober och slutar i april, under den så är det väldigt mycket ”mängd”, det vill säga mycket träning i antal timmar. Det är då fokus på att utveckla styrkan och uthålligheten. Tävlingsperioden börjar då alla tävlingar drar igång, oftast i slutet på april. Då blir det mycket mer tävlingsspecifik träning vilket innebär mer träning i tävlingsfarten. Detta för att bli mer van med mjölksyran och förbättra mjölksyratåligheten. Toppningsperioden är en kortare period på ca 2-3 veckor, den är alltid inför årets viktigaste tävling och då blir det mycket mindre mängd och man fokuserar på att hitta en bra känsla i paddlingen och återhämta musklerna till hundra procent.

Mest satsar Joakim på sin syreupptagningsförmåga som är oerhört viktig när man ska paddla distanser på 1000 meter.

-  Syreupptagning är ett mått på hur mycket syre ens kropp kan ta upp maximalt och detta måste man träna upp för att orka ligga på en väldigt hög intensitet under hela loppet. Man måste orka syresätta sina muskler så att man inte får mjölksyra alldeles för tidigt och stumnar och därav tappar fart. Detta är en träningsform som jag alltid lagt mycket fokus på genom hårda intervaller och mycket tävlingar.

På senaste tiden har han dock även börjat lägga ner mer och mer tid på sin styrketräning för att lyckas komma ikapp och kunna klå den absoluta världseliten. Joakim har alltid haft svårt för att utveckla starka muskler men med tiden har det börjat gå bättre med långa timmar av hår slit på gymmet.

En träningsvecka med Joakim

Måndag

8.00-9.40 : Paddling intervaller 6x6 min, 6x4 min och 6x2 min. Totalt 20km.

10.20-11.40: Styrketräning helkropp 8övningar, 4 set och 8-12 repetitioner.

16.00-17.30: Lugn paddling - 16km.

Tisdag

8.00-9.30: Paddling test 5x2000 m, man ska få så bra snitt som möjligt. Totalt 16 km.

10.15-10.55: Löpning tröskelfart 10 km, ca 40 min.

16-17.30: Lugn paddling - 15 km.

Onsdag

8.00-9.45: Paddling Intervaller: 10x6 minuter i tröskelfart. Totalt 18km.

10.15-11.30: Styrketräning helkropp 8 övningar, 4 set och 8-12 repetitioner.

Eftermiddag: Vila

Torsdag

8.00-9.40: Paddling intervaller: 15x4 minuter i tröskelfart. Totalt 18 km.

10.15-10.55: Löpning i tröskelfart 10 km, ca 40 min.

16.00-17.30: Lugn paddling - 15 km.

Fredag

8.00-9.50: Paddling intervaller i tvåmannakajak: 6x4 min, 6x3 min, 6x2 min, 6x1 min. Totalt 20 km.

10.20-11.40: Styrketräning helkropp 8 övningar, 4 set och 8-12 repetitioner.

16.00-17.20: Paddling snabbhet 10x20 sekunder max. Totalt 12 km.

Lördag

8.00-12.00: Paddling långpass 50km.

Eftermiddag: Vila.

Söndag

Vila

Totalt tränar alltså Joakim cirka 23-24 timmar i veckan och kan då komma upp i distanser på upp till 200 km! Med detta förstår man att Joakim även behöver lägga stor vikt vid sin kost för att få i sig vitaminer, mineraler och elektrolyter och för att inte tala om energi.

Sunt förnuft men i stora mängder

Det är under grundträningssäsongen som Jakob tränar som allra mest varje år och då krävs det väldigt mycket mat, vilket egentligen är den enda kostmässiga skillnaden mellan denna träningsfas och andra faser. Detta löser han främst genom att äta flera extra mellanmål för att slippa att bli obehagligt mätt, men ändå få i sig tillräckligt för att få ut det mesta av sin träning och för att hans kropp ska kunna återhämta sig optimalt. Han tillägger även att det för honom är mycket viktigt att äta med förnuft.

-  Just nu så näringsberäknar jag inte maten eller tar hjälp av någon. Jag brukar känna ganska så lätt vad som är lagom, om jag ätit för lite så märks det direkt på träningen och jag blir betydligt tröttare än vanligt. Jag försöker att inte krångla till det, börjar man räkna kalorier hit och dit och måtta upp maten varje måltid så anser jag att det gått till överdrift, det är mycket att tänka på i vardagen redan innan decilitermått och kaloriräknare. Jag äter nyttig mat och använder bra råvaror och ser till att få i mig ordentligt, det tror jag räcker långt.

Joakim paddlar för fullt i Floridas härliga solsken.

För att få ut det allra mesta av sin tid och träning under grundträningssäsongen när han tränar som allra mest kompletterar Joakim sin kost med diverse tillskott såsom Core Whey Protein, Core Protein Bar, Core BCAA Powder, Arctic Omega-3, Healthwell Vitamin D3 (enbart under vintern) och Core Caffeine som han främst använder innan tävling. Såhär kan en dag med mat och kosttillskott se ut:

Frukost 07.00: Fil med müsli, en macka med skinka och paprika, ett glas juice, Arctic Omega-3.

Mellanmål 10.00 efter morgonpasset: Core Whey Protein shake och en banan.

Mellanmål 11.40 efter andra passet: Core Protein Bar.

Lunch 12.15: Kycklinggryta med ris, tomat och broccoli. Två glas mjölk. Healthwells vitamin D.

Mellanmål 15.00 innan träning: Fil med müsli och en apelsin.  

Mellanmål 18.00 efter träning: Core Whey Protein shake och en banan.

Middag 19.00: Köttfärssås och spaghetti, wokgrönsaker, morot och ett glas mjölk.

Kvällsmål 21.00: En macka med ost och skinka.

Kosstillskott - Grundträningssäsongen

 
Arctic Omega-3
 
Vitamin D3 2500 IE
 
Core Protein Bar
 
Core Caffeine
 
Core Whey Protein
 
Core BCAA Powder

Det kosttillskott som Joakim värdesätter högst är proteinet. Detta för att snabbt kunna få i sig protein efter träningen som bidrar till proteinsyntesen och minskad muskelmassenebrytning.

-  Jag ser det som ett väldigt smidigt tillskott att ta då det är betydligt krångligare att ta med sig något ”vanligt” livsmedel som innehåller samma mängd protein. Ofta så åker jag direkt från en träning till en annan och då är det kanon att ta däremellan. 

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Kost & kosttillskott för dig som tränar CrossFit

Ät rätt kost och kosttillskott för CrossFit. Peter Bláha ger dig tips.
 

Vad gör aminosyran L-tyrosin?

Tyrosin är en aminosyra som är vanlig i uppiggande kosttillskott.
 

Träningsupplägg - 5 dagar i veckan

Lägger du 5 dagar i veckan på träning så avgör upplägget resultatet
 

Kanotisten Joakim Lindberg om hatkärleken till att tävla

OS-kvalet närmar sig. Läs om hur Joakim tränar och äter när det snart är dags!
 

Vad är Rosenrot och vad används det till?

Rosenrot är ett populärt tillskott för att piggga upp fysiskt och mentalt.
 

Träningsschema: 4 träningspass i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
 

Vi guidar: Så hittar du laktosfritt protein

Laktosintoleranta har flera potenta proteinsorter att välja bland.
 

Myter om kost och träning för tjejer

Hur ska du som tjej äta och träna för att få resultat?
 

Guide: Kosttillskott för vegetarianer

Lär dig hur du får i dig allt du behöver som vegetarian.
 

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
Visa fler