Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Hur påverkas kroppen av sukralos?

Sukralos är ett sötningsmedel som används flitigt i både mat och dryck. Men vad är egentligen sukralos och vilka effekter har det i kroppen?

  • Vad är sukralos?
  • Ett omdiskuterat ämne
  • Sukralos i kroppen

Vad är sukralos?

Sukralos är en modifierad form av vanligt socker, det vill säga sackaros och har den kemiska formeln C12H19Cl3O. Sukralos används som ett sötningmedel i många livsmedel på marknaden idag. Sukralos skapades för första gången 1976 och är ett sötningsmedel som har E-nummer E955. Sukralos och sackaros är mycket lika varandra i sin kemiska struktur och det enda som skiljer dem åt är att man klorerat sukralos och alltså ersatt tre av sackarosets hydroxylgrupper (består av en väteatom och syreatom) med kloratomer. Denna lilla förändring av den kemiska strukturen har dock kraftig effekt och sukralos är ungefär 600 gånger sötare än sackaros och fyra gånger så sött som aspartam. 

Ett omdiskuterat ämne

Något som fått forskare att rynka sina pannor och ge dem huvudbry är att man under flera decennier arbetat aktivt för att ta bort så kallade klororganiska ämnen, både av hälso- och miljöskäl. I denna typ av ämnen har man ofta bytt ut en atom (ofta väte) och ersatt med klor. Detta gäller ämnen som DDT, PCB, dioxiner och klorerade lösningsmedel. Många klorerade ämnen har använts som lösningsmedel och flera är mycket hälsoskadliga. Att man tagit fram ett sötningsmedel som är klorerat på liknande sätt har fått flera forskare att rasa. Det är dock så att alla sötningsmedel (och andra tillsatser) som blivit godkända att användas som tillsatser har bedömts vara helt säkra för användning. Ämnena har genomgått många kontroller på celler, djur och människor innan det godkänts som säkert. Det finns också regler för hur mycket man får tillsätta i olika livsmedel. Så till många forskares förvåning har sukralos alltså visats vara ett säkert ämne, förutsatt att man inter överskrider det dagliga rekommenderade intaget. 

Den senaste utvärderingen av sukralos genomfördes i början av 2000-talet och år 2014 publicerades en israelisk studie (1) i den ansedda vetenskapstidningen Nature där man visade att sötningsmedlen sackarin, sukralos och aspartam kunde påverka den normala tarmfloran, vilket i sin tur visade sig höja nivåerna av glukos i blodet. Forskarna bakom studien menar att sötningsmedel därmed kan öka risken för att få diabetes. Studien utfördes på möss och man vet ännu inte om effekten är densamma hos människor, istället krävs mer forskning inom området. I dagsläget har man alltså inte kunnat bevisa att sukralos har några negativa effekter på hälsan, men det kan vara värt att komma ihåg att forskningen kring tillsatser ofta visar på kontroversiella resultat och även om de anses vara säkra för användning bör man inte inta överdrivna mängder.  

Sukralos i kroppen

Trots att sukralos ursprungligen härstammar från socker har sukralos inte alls samma egenskaper som socker har. Den enda gemensamma nämnaren dem emellan är den söta smaken. I kroppen fungerar de båda ämnena helt olika. Socker bryts ner till enkla sockerarter som sedan tas upp i blodet och ger en höjning av blodsockret. Via blodet transporteras sockret runt i kroppen så att kroppens celler kan ta upp det och använda det som energi. Sukralos å andra sidan, kan inte brytas ner i kroppen, vilket innebär att det bara transporteras rakt igenom kroppen och landar i toalettstolen utan att ha förändrats det minsta i sin struktur. Av denna anledning har sukralos alltså ingen effekt på blodsockret och det tillför heller inga kalorier. Eftersom sukralos är kalorifritt har det blivit mycket populärt för att söta light-produkter av olika slag. Sukralos är mycket vanligt i drycker så som lightläsk och energidryck. 

Sukralos är dessutom mycket värmetåligt och klarar av höga temperaturer. Detta gör att sukralos går att använda i stort sett all typ av matlagning, både varm och kall. Även många sötsaker är sötade med sukralos, bland annat glass, kakor och bakverk av olika slag. 

En annan fördel med sukralos är att det är stabilt vid långtidsförvaring. Socker fungerar ju förutom som sötningsmedel även som konserveringsmedel. Om sukralos har konserverande egenskaper är inte helt klarlagt, men klart är i alla fall att det är stabilt även vid förvaring under längre tid. 

Dagligt intag

Det dagliga intaget är satt till 0-15 mg sukralos/kg kroppsvikt. För en person som väger 60 kg är alltså det maximala intaget 60x15 = 900 mg sukralos per dag. 33 cl Coca Cola Light innehåller ungefär 0,07 g sukralos, alltså 70 mg. För att komma upp över maxgränsen för dagligt intag av sukralos behöver man med andra ord dricka mer än 4 liter Coca Cola Light om dagen.

Referenser

[1] Suez J, Korem T, Zeevi D, Zilberman-Schapira G, Thaiss CA, Maza O, Israeli D, Zmora N, Gilad S, Weinberger A, Kuperman Y, Harmelin A, Kolodkin-Gal I, Shapiro H, Halpern Z, Segal E, Elinav E. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014 Okt );514(7521):181-6. 

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Så påverkar sötningsmedel kroppen

Så påverkar sötningsmedel kroppen

Läs om olika sötningsmedel, hur söta de är och vilka gränsvärden som finns.
  Guide: Det här betyder tillsatser och e-nummer

Guide: Det här betyder tillsatser och e-nummer

Här kan du lära diig mer om E-nummer och vad de används till.
  Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol

Så fungerar naturligt sötningsmedel: Björksocker och xylitol

Björksocker, xylitol, är en energisnål sockeralkohol. Naturlig sockerersätting.
  Vad är aspartam?

Vad är aspartam?

Aspartam är ett av de vanligaste och mest omdiskuterade sötningsmedlen.
  Så påverkas kroppen av fruktos

Så påverkas kroppen av fruktos

Fruktos är en enkel sockerart som ofta används i gainers, sportdryck och bars.
  Det dolda sockret - i dessa livsmedel hittar du socker

Det dolda sockret - i dessa livsmedel hittar du socker

Upptäck det dolda sockret i livsmedel och gör smartare val för att undvika det!
  Så fungerar maltodextrin

Så fungerar maltodextrin

Maltodextrin är en kolhydrat som används främst i gainers eller sportdrycker.
  Recept: Bullar med proteinfyllning

Recept: Bullar med proteinfyllning

Baka saftiga bullar med proteinrik fyllning för alla tillfällen.
  Proteinrik chokladmousse med toffee-kräm

Proteinrik chokladmousse med toffee-kräm

Proteinrik chokladmousse med krämig toffee som smälter i munnen.