Aktuella artiklar | Nystart 2022 | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Guide: Så slipper du bristningar och celluliter

Bristningar och celluliter är hudproblem som framför allt drabbar många kvinnor. I denna artikel reder vi ut vad som orsakar dessa plågoandar samt vad man kan göra för att bli av med, eller i alla fall minska, synbarheten hos dem.

  • Bristningar – orsaker och behandling
  • Celluliter – orsaker och behandling

Bristningar

Bristningar, striae distensae, är som namnet säger bristningar i huden och som framför allt drabbar höfter, rygg, skinkor, mage, bröst och överarmar. Nytillkomna bristningar är röda eller rödlila till färgen och kallas för striae rubra. Med tiden antar bristningarna en vit färg och kallas då för striae alba.

Orsaker

Den bakomliggande orsaken till att bristningar uppkommer är att det skett en storleksökning och huden inte hunnit med att tillväxa. När huden sträcks ut snabbare än den hinner växa uppkommer bristningar, precis som om man sträcker ett tyg för mycket så att det brister.

Det finns flera tillfällen i livet då bristningar uppkommer särskilt lätt och graviditet är troligtvis det bästa exemplet. Den snabba vävnadstillväxt som sker vid graviditet innebär ofta att huden inte hinner med och bristningar uppkommer. Detta är naturligtvis något som är svårt att undvika. Även snabb tillväxt och utveckling hos unga kan medföra att bristningar uppkommer. Övervikt och snabb viktuppgång kan också det medföra att huden inte hinner med volymökningen utan brister. Detta kan även ske hos kroppsbyggare som snabbt ökar i muskelmassa. Vissa läkemedel kan ha bristningar som biverkning, detta gäller bland annat om man går på stark kortisonbehandling.

Behandling

Långtidsprognosen för bristningar är god och oftast försvinner de med tiden. Detta tar naturligtvis ett tag, ofta flera år. Har man inte tålamod att vänta finns det flera hudvårdskurer och husmorstips man kan testa att använda för att försöka minska synligheten hos bristningarna.  

Några behandlingsmetoder som helt och fullt tar bort bristningar omgående finns inte i dagsläget. Faktum är att det knappt finns några behandlingsmetoder mot bristningar över huvud taget. Det som finns är främst olika typer av laserbehandlingar, i övrigt är det framför allt olika hudvårdsprodukter som finns på marknaden.

När det gäller krämer och hudvårdsprodukter innehåller många vitaminerna A och/eller E. Båda dessa vitaminer har effekt på huden och vitamin A-innehållande krämer används bland annat mot akne. Vitamin E är en antioxidant som bland annat förhindrar att oljor och fett härsknar. Av denna anledning är vitamin E en vanlig ingrediens i livsmedel, speciellt i livsmedel som innehåller rikligt med fett. E-vitamin är även en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter, både som antioxidantsmedel och som aktiv ingrediens i produkter som syftar till att användas på torr hud, eksemhud och hud med ärr och bristningar.

Det finns även vissa naturliga oljor som sägs vara speciellt effektiva vid just bristningar. Arganolja är en sådan och används framför allt i förebyggande syfte mot bristningar. Arganolja används ofta även mot rynkor, åldersfläckar och akneärr.

För gravida finns så kallade havandeskapsoljor som med fördel kan smörjas in på magen, låren, höfterna och brösten under både graviditet och amning. Oljan används i syfte att hålla huden mjuk och elastisk och ofta är havandeskapsoljor sammansatta av flera olika typer av vegetabiliska oljor, där några av de vanligaste är mandelolja, vetegroddsolja och jojobaolja.

Massage och att regelbundet skrubba kroppen är även det något som rekommenderas om man vill bli av med sina bristningar, eller i alla fall minska deras synlighet. Massage kan bidra till att stimulera blodcirkulationen, medan en skrubb hjälper till att avlägsna gamla och döda hudceller så att nya och fräscha celler kan komma fram. Längre ner hittar du ett enkelt recept på hur du gör din egen kroppsskrubb.

Många är av den åsikten att även kost och träning har stor påverkan på uppkomsten av bristningar. Att hålla sig till en hälsosam kost är positivt ur flera aspekter och när det gäller att bli av med bristningar är det inget undantag. Mycket frukt och grönsaker tillsammans med bönor, nötter, frön och vegetabiliska oljor är en bra grund att utgå från. En hälsosam kost ger huden rätt förutsättningar för att kunna byggas upp på rätt sätt, vilket är centralt om man vill minska synbarheten hos sina bristningar.

Eftersom kroppen till stor del består av vatten är det också mycket viktigt att man dricker tillräckligt med vatten under dagen. Man brukar rekommendera att man dricker någonstans runt 1,5 liter vatten om dagen, men detta kan variera stort mellan olika personer och på hur mycket man tränar. Ett bra sätt att ta reda på om man dricker tillräckligt är att kontrollera sin urin. Är urinen ljusgul och luktfri dricker man tillräckligt, är den starkt gul och luktar har man istället druckit för lite.

Att motionera regelbundet är positivt för hälsan men det är även positivt när det kommer till bristningar. Träning bidrar nämligen till att få igång blodcirkulationen i kroppen och genom att kombinera regelbunden träning med hälsosam kosthållning menar många att man kan se effekter på sina bristningar. För bästa effekt bör man även få in massage, regelbunden användning av kroppsskrubb samt användning av body lotions med innehåll av exempelvis vitamin A och E.

Recept på kroppsskrubb

  • 1,5 dl kokossocker
  • 1 dl vegetabilisk olja, exempelvis mandelolja
  • 1 krm vaniljpulver

Blanda socker och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt oljan och blanda. Upplever du att skrubben blir för rinnig kan du tillsätta mer socker och är den för fast kan du tillsätta lite mer olja.

Häll upp skrubben i en fin glasburk och förvara i kylen mellan användningarna.

Ingredienser till skrubb

 
Kokossocker

Celluliter

Celluliter brukar av fransmännen kallas för apelsinhud, just för att hud med celluliter är gropig och ojämn, ungefär som skalet på en apelsin. Celluliter är något som drabbar i stort sett alla kvinnor, förr eller senare, och det räknas som ett av de största – och vanligaste – hudproblemen i vår tid. Tyvärr vet man ännu inte hur celluliter uppkommer, men det finns många teorier där vissa har mer vetenskapligt stöd än andra.

Orsaker

Celluliter kan dyka upp på alla, oavsett hur mycket man väger och hur gammal man är. Det man sett är att celluliter ofta dyker upp med åldern och att det är vanligare efter graviditet. Trots att celluliter kan dyka upp hos alla är det dock vanligare hos personer som är överviktiga.

Det som forskare är överens om är att celluliter kan orsakas av flera olika saker. Arv, anatomiska förändringar, försämrad mikrocirkulation, minskad produktion av adiponektin, genetiska förändringar, inflammatoriska processer och strukturella förändringar i hudens mellersta lager är alla faktorer som tros bidra till uppkomst av celluliter.

Exakt hur celluliter uppkommer vet man alltså inte. Vissa steg i händelseförloppet har man dock någorlunda klarlagt. Det första man tror händer är att fettceller i underhudsfettet förstoras, något som skapar ett tryck på bindvävstrådarna (fibriller) som förbinder hudens övre och undre lager med varandra. Många forskare tror att det är trycket på fibrillerna som gör att celluliter uppstår. Vissa hävdar att trycket som skapas får fibrillerna att böjas, något som får delar av hudens övre lager att sjunka ihop och en cellulit bildas. Andra hävdar att de strukturella förändringar som sker får fett, vätska och avfallsprodukter att ansamlas i huden, vilket leder till att fett skjuts upp i hudens mellersta lager och syns som celluliter på hudytan. Om det är någon av dessa teorier som är sann vet man inte, men att det är förändringar i hudens undre lager som är orsaken till att celluliter uppkommer är de flesta forskare överens om.

Adiponektin är ett ämne som fettceller i underhudsfettet producerar. I en studie (1) såg man att nivåerna av adiponektin är lägre i områden med celluliter jämfört med områden som inte har några celluliter. Detta är naturligtvis en mycket intressant upptäckt, men än så länge är forskningen i sitt sköte och fler studier behövs innan man kan avgöra om adiponektin spelar någon roll i uppkomsten av celluliter.

Behandling

När det gäller behandling av celluliter är det svårt att ta fram någon effektiv metod innan man vet vad som orsakar uppkomsten av celluliter. Därför finns det i dagsläget i stort sett inga salongsbehandlingar för att ta bort celluliter. Att gå ner i vikt kan hjälpa, men är ingen garanti. Man har sett att det främst är överviktiga som drar nytta av en viktminskning.

Precis som med bristningar är det oftast en kombination av flera faktorer som är mest effektivt om man vill bli av med sina celluliter. Faktum är att tipsen för att bli av med celluliter är i stort sett desamma som för att bli av med bristningar, det vill säga användning av krämer med vitamin A och E, massage, skrubbning samt hälsosam kost och regelbunden motion. Att utesluta processad mat, raffinerat, vitt socker samt minska ner på mängden salt och samtidigt öka mängden frukt, grönsaker, nötter, frön och bönor är bra kosttips till den som önskar bli av med sina celluliter. Det är även välkänt att rökning och alkohol är negativt ur ett cellulitperspektiv så att sluta röka och minska ner på alkoholen kan vara bra tips för den som vill minska synligheten hos sina celluliter.

Vill man ha en snabb, temporär lösning kan man använda sig av en brun utan sol-produkt. Dessa produkter hjälper till att jämna ut hudtonen och kan på så sätt få celluliterna att se mindre och färre ut.

Hudvård mot celluliter

 
Cellulit Massage
 
Self Tan

Referenser

[1] Emanuele E, Minoretti P, Altabas K, Gaeta E, Altabas V. Adiponcetin expression in subcutaneous adipose tissue is reduced in women with cellulite. Int J Dermatol. 2011:50(4);412-16.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Stor guide: Ekologisk hudvård

Stor guide: Ekologisk hudvård

I denna guide får du lära dig allt om ekologisk hudvård.
  Guide: Hudvård för torr hud

Guide: Hudvård för torr hud

I denna guide får du tips och råd om hur du bäst tar hand om torr hud.
  Guide: Välj rätt proteinpulver

Guide: Välj rätt proteinpulver

En enkel guide till proteintillskott.
  Stor guide: Vad är kasein?

Stor guide: Vad är kasein?

Kasein är ett långsamt protein som passar bra för att bevara muskelmassa.
  Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Motverka att rynkor uppstår med rätt näring för huden.
  Stor fitness-guide: Så deffar du

Stor fitness-guide: Så deffar du

Kom i fitnessform genom att deffa - vi tipsar om bäst kost och träning.
  Guide: Hudvård för fet hud

Guide: Hudvård för fet hud

I denna guide hjälper vi dig att komma till rätta med dina hudproblem.
  Guide: Det här är stenålderskost (paleo)

Guide: Det här är stenålderskost (paleo)

Back to basic? Läs om de många fördelarna med stenålderskost.
  Guide: Protein för träning

Guide: Protein för träning

Varför är protein så viktigt för träningsresultaten? Svaret finner du här.
  Guide: Välj rätt kosttillskott

Guide: Välj rätt kosttillskott

En enkel guide för dig som undrar vilket kosttillskott som passar just dig.
  Guide: Allt om 5:2-dieten

Guide: Allt om 5:2-dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta normalt i fem.
  Så slipper du mjölksyra vid träning

Så slipper du mjölksyra vid träning

Läs om vad mjölksyra är och hur du kan göra för att minska den!
  Guide: Hudvård för normal hud

Guide: Hudvård för normal hud

Här får du svar på alla dina frågor som rör normal hy.  
  Guide: Välj rätt kreatintillskott

Guide: Välj rätt kreatintillskott

En guide som hjälper dig välja rätt kreatintillskott.
  Därför är ringblomma bra i hudvård

Därför är ringblomma bra i hudvård

Ringblomman kan ha positiva effekter för alla hudtyper. Lär dig varför här.
  Guide: Välj rätt sportdryck

Guide: Välj rätt sportdryck

Här får du reda på hur du väljer rätt sportdryck för just dina behov.
  Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Stor guide: Därför behöver vi vitaminer

Varför behöver vi vitaminer och vad gör de i kroppen?
  Jojobaolja som hudvårdsprodukt

Jojobaolja som hudvårdsprodukt

Jojobaolja har många positiva egenskaper både för hud och hår.
  Guide: Så väljer du rätt aminosyror

Guide: Så väljer du rätt aminosyror

En guide bland alla aminosyror som finns på marknaden.
  Stor guide: Naturliga proteintillskott

Stor guide: Naturliga proteintillskott

Den som inte kan äta protein från mjölk har flera tillskott att välja bland.