Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Gå ner i vikt med rätt kost och träning med Peter Bláha

I förra delen av denna artikelserie gick jag igenom hur du på bäst sätt undviker skador och tidigare har jag tipsat om hur du vågar utmana dig själv när det kommer till träningen samt tipsat om träningspass som sätter både styrka och flås på prov.

Under dessa veckor kommer vi gå igenom:

Del 1 - Hur du maximerar det nya året

Del 2 - 3 Svettiga träningspass med kroppsvikt

Del 3 - Hur du undviker skador

Del 4 - Hur du med rätt kost och träning går ner i vikt

Del 5 - Träning som tar dig vidare

Del 6 - Intervaller för fettförbränning

Del 7 - Kosttillskott som tar dig vidare

Del 8 - Hur du lyckas nå dina mål


Kost & träning

För att få ut maximalt av träningspasset är det viktigt att man fått i sig en bra och balanserad kost dagen innan. Se till att ladda upp med bra kolhydrater i form av exempelvis potatis och rotfrukter. Ät även mycket grönsaker samt fettsnålt protein: kyckling och fisk är bra proteinkällor. Sömnen är viktig för kroppens återhämtning och därmed betydelsefull för prestationen, så försök sova minst 8 timmar så kroppen hinner ladda upp musklerna ordentligt med den mat du ätit.

Bild på Peter när han håller i en Svenskt Kosttillskotts shaker.

5 tips på hur du ska tänka kring kost & träning

1. Sätt ett mål och gör en plan, hur mycket vill du gå ner i vikt och på hur lång tid? Hur många gånger per vecka ska du träna för att nå målet?

2. Skriv ner vad du ska låta bli att äta och vad du får äta. Ta bort alla såser och andra fettrika tillbehör. Ät mycket grönsaker och välj bra kolhydratkällor som potatis, rotfrukter och ris. Bra proteinkällor är kyckling, ägg och fisk. Blir du sugen på något sött, stå emot och ta en frukt istället. Att ta hjälp av en app kan vara ett hjälpmedel för den som vill hålla koll på kaloriintaget.

3. Bra träning för fettförbränningen är att köra intervaller på rodd, cykel eller löpband och cirka 15-20 min per pass. Pressa pulsen högt så bränner kroppen extra bra. Jag rekommenderar minst 3 förbränningspass/intervallpass per vecka. (Nästa vecka får du tips om olika intervallpass).

4. För att behålla muskelmassa är ett tips att träna styrka innan intervallerna. Se även till att få i dig tillräckligt med protein dagligen. Jag rekommenderar att säkra upp med Core Whey Protein varje kväll.

5. Ha tålamod! Det kan ta lite tid (cirka 2-4 veckor) innan kroppen börjar ge med sig och bränna fett. Så kriga på även om det känns som det inte händer något i början.

Själv äter jag enligt periodisk fasta, vilket innebär att jag intar all min näring mellan 14:00 och 22:00 på dagarna. Man kan självklart ha sin mattid mellan andra tider, men 14-22 passar mig och min vardag bäst. Jag ser till att få i mig en hel del protein, bra fetter samt bra kolhydrater. Det blir mycket kött och kyckling som proteinkällor, avokado och frön som fettkällor samt grönsaker och rotfrukter som kolhydrater. Jag håller mig borta från bröd, pasta och mejeriprodukter, då de personligen inte ger mig något bra i utbyte.

Du har väl inte missat tidigare artiklar som kan hjälp dig att ta dig i form: Maximera det nya året med Peter Bláha och 3 svettiga träningspass med kroppsvikt. Nästa vecka trappar vi upp tempot och vi kommer utmana kroppen ytterligare, få igång förbränningen samt bättra på konditionen med olika intervaller.

Peters kosttillskottstips

 
Träningspaket
 
Viktminskning Int.
 
Muskelpaket Start
 
Viktminskning Start


Nästa vecka kommer vi se till så att du kan ta din träning till nästa nivå så att du får de resultat du vill ha. Men är du sugen redan nu på att köra något intervallbaserat ska du testa denna WOD:

3 varv: Amrap 6 min av:

3 Bar MU

6 Manmakers @ 2x20 kg

12 kcal Rodd

Vila 2 min mellan varven.

Peter Bláha | 2018-12-14

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej