Fredrik Wahlen - strax inför tävling

- Strax inför tävling

Tiden går och EM i kanotpaddling, där Svenskt Kosttillskotts Fredrik Wahlén kommer att delta, närmar sig i rasande fart. Fredrik kommer att tävla i herrarnas K1-klass i kanotslalom och satsar stenhårt på sina förberedelser. Att tävla i en k1-klass innebär att man sitter själv i kanoten med en paddel som har två blad och att man sitter ner på rumpan med sina ben framför sig, till skillnad från C1-klassen där man sitter på sina knän och paddlar med ett blad. Årets konkurrens är tuff men Fredrik tror stenhårt på sig själv och det gör vi på Svenskt Kosttillskott också! Vårens EM är dessutom sista chansen att gå vidare till OS i Rio till sommaren och Fredrik verkar riktigt taggad.

- Motståndet är tufft! Bland annat Spanien, Schweiz, Belgien, Holland och Ungern som är väldigt duktiga. Det är tre paddlare som är rankade topp 20 i världen och ytterligare några till som paddlar världscup finaler lite då och då men det är inget jag funderar speciellt mycket på. Jag fokuserar på mig och gör vad jag kan och när jag står på startlinjen kommer jag vara redo föra race!

Fredrik Wahlén paddlar sig igenom en kanotslalombana.

Mat och tillskott för en vinnare

För att orka maxa och hålla igång under hela tävlingen är det viktigt att få i sig tillräckligt med energi och olika näringsämnen. Fredrik är noggrann med sin kost och startar tävlingsdagen med en ordentlig frukost beståendes av havregrynsgröt, ägg och en smörgås. En timme innan tävling är det dags att fylla på med ännu mer energi, ofta i form av en banan och någon energidryck. Mellan åken och direkt efter tävlingen häller han i sig en drickyoghurt eller en proteinshake men proteinbars är också en av favoriterna.

I Fredriks tävlingsväska

 
BURN
 
Core Protein Bar
 
Core Soy Protein

Bland tillskotten som får följa med i tävlingsväskan ingår Core Soy Protein, Core Protein Bar och BURN varav det sistnämnda är det han själv tycker är allra viktigast för att bibehålla fokus och energi.

FrukostInnan tävlingMellan åken/direkt efter tävling
HavregrynsgrötBananDrickyoghurt
ÄggEnergidryckCore Soy Protein
SmörgåsBURNCore Protein Bar

Tävling - nerver och träning

Fem veckor innan de viktigaste tävlingarna varje år brukar Fredrik toppa sig själv. Med detta menar han att han inriktar sin träning mer till hur han tävlar. På gymmet kör han explosiva och snabba repetitioner, och i kanoten är det syratålighet och snabbhet som gäller för att sen kunna stå på startlinjen och känna sig stark, explosiv och snabb. Strax innan tävlingen åker Fredrik till platsen där själva tävlingen kommer att ta plats för att öva in det sista och nöta tävlingsbanan.

-  När det är två veckor kvar är det viktigt att komma till tävlingsplatsen för att förbereda sig på banan. Vi får ofta tillgång till banan en gång per dag och resterande passen får man köra på träningskanalen som ofta finns intill. Vi får alltså träna i banan och flytta portarna för att träna på olika kombinationer men när tävlingsbanan har lagts får vi inte träna i banan mer och det görs ofta dagen innan tävlingen börjar. Då är det viktigt att man känner sig hemma i banan och att man testat många kombinationer.

Fredrik i mitten av en kanotbana.

Mycket energi lägger han även på tekniken och han kollar därför på en hel del paddelvideos, både på sig själv när han tävlar eller tränar för att se hur han kan utveckla sin teknik men även på världscupstävlingar för att få inspiration från andra duktiga kanotister.

För att hålla motivationen och orken uppe dag efter dag är Fredriks flickvän Hanna till stor hjälp, men han har även jobbat en del med mind power för att bättre kunna handskas med alla mentala påfrestningar som kan komma med en tävling.

-  Jag lägger fokus på mig själv istället för alla andra. Det har varit en nyckel till mina framgångar föra året och det är jag verkligen glad över.

Efter tävlingen

Fredriks schema är tufft och efter EM finns det ingen tid för vila utan då väntar fem världscuper under sommaren och om allt går vägen står han även inför OS i Rio.

-  Jag ser mycket fram emot VC tävlingarna i år för det är banor som jag trivs bra på. Den första är i Ivrea, Italien en bana som jag faktiskt inte har paddlat än men den verkar väldigt cool så det ska nog gå bra. VC 2 går i La Seu d'Urgell, Spanien där jag var i Semifinal på världscupen 2015. En lite mindre teknisk bana som jag gillar. Veckan efter det är VC 3 i Pau, Frankrike som ligger precis på andra sidan av Pyrenéerna och är en bana jag tillbringat fyra vintrar i rad på nu och som jag ser som min hemmabana. Förra året gjorde jag ett bra kval med en topp 20 placering men tappade lite koncentration i semifinalen, vilken kändes surt men det är ändå min favoritbana! Sista två VC tävlingarna går i Prag, Tjeckien där jag bor just nu vilket är jättebra förberedelser inför den tävlingen eftersom jag lärt mig banan bra. Sista världscupen går i Tacen, Slovenien som ett underbart ställe att paddla på!    

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

Fredrik Wahlén - förberedelserna inför EM

Följ Fredrik Wahlén i hans förberedelser inför EM i kanotslalom!
 

Kondition: Så gör du uppladdning inför lopp

Ladda upp rätt inför konditionsinriktad tävling och prestera på topp.
 

Elitpaddlare i kanotslalom: Fredrik Wahlén

Fredrik Wahlén har vunnit SM-guld i kanotslalom och tävlar internationellt.
 

Följ Axel Lundgren inför tävling

Axel Lundgren förbereder sig inför Crossfit Games 2016, årets stora tävling.
 

Kanotisten Joakim Lindberg om hatkärleken till att tävla

OS-kvalet närmar sig. Läs om hur Joakim tränar och äter när det snart är dags!
 

Stor fitness-guide: Så deffar du

Kom i fitnessform genom att deffa - vi tipsar om bäst kost och träning.
 

Svenskt Kosttillskotts Modelltävling 2016

Vinnarna i Svenskt Kosttillskotts modelltävling är utsedda - läs mer om dem här!
 

Kost för dig som paddlar kanot

Så lägger du upp din kost för kanot. De 6 viktigaste tipsen.
 

Joakim Lindberg tog guld i kanot-SM

Kanotisten Joakim Lindberg knep SM-guld och plats till VM.
 

Så laddar Lukas Högberg inför Crossfit Games

Lukas Högberg förbereder sig för topplacering på Crossfit Games 2016.
Visa fler