FIBO-mässan 2011


Svenskt Kosttillskott åkte till Essen för att besöka den beryktade FIBO-mässan. Med vetskapen om att FIBO är en av de största mässorna i branschen, så hade vi stora förväntningar på både dess storlek och mångfald.

När vi kom in på mässan så blev vi dock något besvikna på mässans ringa storlek, som vid första anblick inte tycktes vara större än Fitnessfestivalen i Göteborg. Snabbt ändrade vi uppfattning när vi såg kartan över mässan och insåg att vi endast sett en av totalt elva mässhallar. Mässans omfattning var verkligen en klass för sig och innefattade 581 utställare och totalt 58000 besökare på en yta av 75000 m2.
FIBO
FIBO-mässans omfattning och art avspeglar verkligen det faktum att träning och kosttillskott är en stor och fortfarande växande bransch. Bland de till synes obegränsat antal utställare fanns alltifrån kosttillskott, både gamla och nya träningsmaskiner, tillverkare av påsar och burkar samt en och annan mer eller mindre känd fitnessprofil.

Kosttillskott

Mängden kosttillskottsmärken var alltför många för att räkna upp. Många av våra samarbetspartners var dock på plats såsom Olimp, Weider och våra vänner på Pro Nutrition.

pro nutrition

En av våra främsta samarbetspartners Pro Nutrition var på plats och visade upp lite nya produkter och en del ny design av gamla produkter.

pro nutrition

Svenskt Kosttillskotts VD Morgan och logistikansvarige Martin passade på att ställa upp på lite posering.

olimp

I Olimps mäktiga monter bjöds det på bars, proteinshakes och biceps.


scitec
Scitec som snart lanseras i Svenskt Kosttillskotts butik var även på plats, med en av de större montrarna på mässan

SAN

I SAN's monter fann vi denne man vart armar helt klart var i klass med mina.
kosttillskott på FIBO

mustasch

Måhända en av de mindre på mässan men med den mest imponerande mustaschen.

weider

Givetvis var även Weider på plats. Här var det full rulle och gratisproverna på barsen gick som smör i solsken.

bodybuilding.com

Poserande och autografskrivande fitnessprofiler var ett nästintill obligatoriskt inslag i montrarna.


##HI-SLIDE IMAGE https://www.svensktkosttillskott.se/images/artiklar/killar_beach_2011_enbensboj.jpg##

Mängden kosttillskottsmärken tycktes vara oändlig och fanns i allehanda former, storlekar och färger. Det finns dock bara plats för ett litet urval av den ofantliga mängd som presenterades på mässan.

kosttillskott på FIBO

Vid mer än ett tillfälle var man tvungen att stanna till för att se om det verkligen var kosttillskott och inte t.ex. ett dataspel.
brutal nutrition

Även metoderna för att locka folk skiljde mellan de olika märkena. En del mer relaterade till kosttillskott än andra.

Regiane Da Silva
Den tyska fitnessprofilen Regiane Da Silva var på plats gav intervjuer och plockades senare även hem en guldmedalj på fitnesstävlingen.

Morgan och Martin

Svenskt Kosttillskotts VD Morgan och logistikansvarige Martin funderar på testa lite nya produkter inför den annalkande formtoppningen - Beach 2011.

Påsar, burkar och shakers

Det fanns en tid när designen på shakern och proteinhinken tycktes vara huggen i sten. Men nu är det nya tider.

flaskor

påsar

En mängd nya träningsredskap och maskiner

Det oändliga antalet nya träningsmaskiner och -redskap som visades på mässan avspeglar tydligt den ständigt växande hälsobranschen. Det finns uppenbarligen fortfarande plats för nyskapande och innovativitet.

frei
Inte alla maskiner hade en funktion vars nytta var helt uppenbar.

roddmaskin

En ny form av roddmaskin som efterliknar biomekaniken i en riktig roddbåt i större utsträckning. För en roddare bör denna maskin helt klart vara mer fördelaktig än den vanliga roddmaskinen som man vanligtvis hittar på gymmen.

löpband

Många maskiner var även modifieringar av redan befintliga, såsom detta löpband.

motionscykel


Det fanns som sagt en hel del träningsredskap som man ställde sig frågande inför, såsom motionscykeln på bilden. Ja, det är faktiskt en motionscykel. Det underlättade ju inte att man inte fick röra maskinen och att monterpersonalen satt på en stol, med tankarna till synes långt ifrån FIBO-mässan.

I samma monter fanns även en uppdaterade version av ab-wheel med inbyggt gyroskop.

träningsmaskiner på FIBO

Martin studerade detta modifierade löpband som utrustats med ett extra hölje för att skapa undertryck. Den påstådda effekten ska alltså vara att fettet sugs ut ur fettcellerna på grund av undertrycket.

Morgan funderade istället på om den här anti-cellulitmaskinen kunde vara något att köpa in på kontoret men Martin verkar skeptisk.

repklättringsmaskin

Här har tillverkaren uppenbarligen tagit fasta på nyttan av repklättring när denna maskin utvecklades. Kanske inte lika spännande men avsevärt mycket säkrare än riktig repklättring.


Både gamla och nya träningsformer

Varje år dyker det upp nya träningsformer varav ytterst få, om ens någon, blir särskilt långlivade. Stavgång, yoga, Zumba för att nämna några som faktiskt blivit mer eller mindre vedertagna.

kettlebells


Här demonstrerades lite kettlebellswings, snake-ropes och liknande redskap som går hand i hand med kampsportens ökade popularitet. Detta är en träningsform som troligtvis kommer att fortsätta att växa i takt med att allt fler får upp ögonen för UFC och liknande tävlingar.

pole dance
Om man ska döma utifrån vad som visades på FIBO-mässan, så blir slutsatsen snabbt att pole dance som träningsform är på frammarsch.
Det faktum att det uppenbarligen är en publikvänlig form av underhållning bidrog troligtvis till att det förekom i ett antal montrar. I vissa som träningsform, men i många även som ren underhållning och dragplåster. Dess effekt som träningsform kan jag inte uttala mig om, men som underhållning och dragplåster fungerar det uppenbarligen.

Massor av posering

På en mässa som gör anspråk på att vara Europas största fitnessmässa, så måste det självklart förekomma bodybuildingtävlingar. En av årets största bodybuildingtävlingar hölls på FIBO-mässan denna helt och innefattade den absoluta eliten med namn som Dexter Jackson och Jonnnie Jackson i toppen.

bodybuildingÄven vår egen Martin Källström var på plats på scenen och

Ronnie Coleman

När man dessutom ser en av de sportens genom tiderna största legender, Ronnie Coleman, så vet man att det är en mässa av respektabel rang.

posing

Även en hel del mindre kända profiler bjöd på show. Somliga ville tydligen förbli okända.

Kampsport

grappling
Grappling- och MMA-tävlingar är numer lika självklart som bodybuilding- och fitnesstävlingar på dessa typer av events.

aerobics

Väl värt ett besök

Efter tre dagar av på FIBO-mässan, så har man insupit miljön och alla intryck. Sammanfattningsvis så var både mängden kosttillskottsmärken och hela mässans omfattning långt större än vi väntat oss. Förutom alla intryck så gjorde detta tredagarsbesök sig påmint både i fötter och rygg.

Olimp på FIBO

För den som uppskattar Fitnessfestivalen i Göteborg, så kan jag verkligen rekommendera ett besök till nästa FIBO-mässa. Det finns väldigt mycket att se. Utrusta dig med kamera och sköna skor.

Johns signatur

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Läs också

 

5 tips för ökad fettförbränning

Öka din fettförbränning med enkla metoder.
 

BeachForm för tjejer - Del 1

Kom i sommarform med hjälp av detta fyrastegsprogram!
 

BeachForm för tjejer - Del 4

Endast fyra veckor kvar till mållinjen, det är nu dags att lägga i högsta växeln
 

Vad gör aminosyran L-leucin?

L-leucin är en essentiell aminosyra som ingår i proteinsyntesen.
 

Därför är aminosyror bra för din träning

Enskilda aminosyrorna en rad viktiga biologiska funktioner i kroppen.
 

Stor guide: Allt om MSM

MSM är en svavelförening som finns naturligt i all vår bindväv.
 

Det här är alfa-liponsyra

Alfa-liponsyra är ett ämne som fungerar som en kraftig antioxidant.
 

Allt du vill veta om vassleprotein

I denna artikel går vi igenom kungen bland protein, vassleprotein!
 

5 ämnen som ger ökat tryck i träningen

I djungel av tillskott så finns ett antal ämnen som har en klart märkbar effekt
 

BeachForm för tjejer - Del 2

Kom i sommarform med detta fyrastegsprogram! Här är del 2.
Visa fler