Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Matlådor | Ambassadörer

Emma Tall - Tog Crossfitvärlden med storm

Efter 12 år i simbassängen och två år i gymmet med hypertrofiträning, där två tävlingar i Body Fitness blev följden, hittade Emma Tall till slut hem till den arenan hon skulle trivas som fisken i vattnet - boxen.

Emma har så länge hon kan minnas älskat att träna, utmana sig och pressa kroppen. Förutom simning blev det även en hel del fotboll och innebandy i yngre år, och efter karriären som tävlingssimmare tog hon en relativt snabb vända in i gym- och fitnessvärlden. Som den sanna tävlingsmänniska hon är tävlade hon även två gånger i grenen Body Fitness där kammade hem en tredjeplacering 2014, men fitness var egentligen inget för henne.

- Jag tyckte aldrig det var speciellt kul att tävla i fitness, att stå på scen och spänna sig. Att vara i den där fitness-bubblan lämnade bara efter sig matproblematik och känslan att aldrig vara eller se tillräckligt bra ut, förutom på scenen. Det var mer utmaningen att pressa sig själv som intresserade mig.

Vägen in till CrossFit

Efter fitness-scenen flyttade Emma till Holland i början av 2016 och vem vet, kanske var det hennes tidigare simtränare som sått ett frö till varför hon där och då besökte en Crossfitbox.

- En av mina tidigare simtränare hade tidigare sagt till mig "du borde testa CrossFit, jag tror det är något för dig".

Se så rätt han hade, Emma var fast sedan första ögonblicket. Med CrossFit hittade Emma hem både kroppsligt och själsligt, det är något av det bästa som hänt henne. Tanken om att tävla i CrossFit fanns dock inte till en början eftersom hon tänkte att det den tiden var förbi, men ack så fel hon hade. Bara två år efter att hon börjat med CrossFit ställde Emma trots allt upp att tävla i CrossFit Open där hon placerade sig som femte bästa i Sverige. En gång en tävlingsmänniska - alltid en tävlingsmänniska.

- Det var mitt första open och jag hade egentligen inga tankar på att kvala, sen gick 18.1 väldigt bra, så då började såklart tankar dyka upp.

Denna femteplacering resulterade sedan i att hon fick en reservplats till Regionals individuell då Helena Falk valde att tävla i masters istället och Louise Wickström i valde att tävla med team.

- Är så tacksam för att jag fick den reservplatsen och att jag tackade ja, för det var en superkul och verkligen en speciell upplevelse.

Emmas dagliga kosttillskott:

 
Core Omega-3+
 
Cal-Mag Complex+
 
Core Vitamins
 
Core BCAA Powder
 
Core Glutamine
 
Core Creatine

Emmas träning

CrossFit är idag inte bara en rolig träningsform för Emma - det är hennes liv och levebröd, då hon livnär sig på sporten både som atlet och tränare. För att få den fysik hon har och prestera som hon gör krävs det inte bara ett hårt pannben utan även tid och kärlek till det man gör. Emma lägger ner cirka 20-25 timmar i veckan på träning som är fördelade på mellan 5-6 träningsdagar med 2-3 pass om dagen.

- CrossFit har blivit mycket mer seriöst för mig senaste året och utvecklingen har gått snabbt. Det är en stor del av mitt liv och jag älskar det, det får mig att må väldigt bra men jag vill inte att det ska ta över hela mitt liv.

En vanlig dag kan se ut som följande:

Vakna - äta

Träna

Jobb - äta

Träna

Jobb - äta

Träna

Jobb - äta

Sova

För Emma är det viktigt att träningen är rolig och att hon utvecklas, det är där hon lägger sitt stora fokus kring träning.

- Mitt största fokus är alltid att ha roligt och att utvecklas och bara för att det gör ont betyder det inte att det inte är roligt. Men jag vet också att jag mår bättre när jag kan hålla det på en nivå där jag gör allt för att jag vill det och det är roligt.

I CrossFit ingår en hel del olika moment, där man kan ha en viss fallenhet för vissa delar där man känner att "detta är min grej". Emmas paradgren är moment och övningar där ren och hård ansträngning krävs - inga krusiduller, bara tuta och köra!

- Ju simplare desto bättre, pure hard work. Jag känner att när det kommer till de mer tekniskt svåra övningarna så har jag så mycket mer att lära. Självklart älskar jag även allt som har med vatten att göra också.

Emmas tankar kring kost

När det kommer till kosten har Emma tagit lärdom från sina år inom fitness och deffande. Hon vill helst inte förbjuda något eller ta bort livsmedel från sin kost. Men man ska komma ihåg att det man äter har en stor inverkan på ens träning.

- Jag gillar inte att ta bort saker eller förbjuda saker från min kost och diet. Det du äter har en stor betydelse och inverkan i din träning, men att bli upprörd över den kan ha en stor påverkan i ditt huvud som sedan påverkar din träning mer än en liten ändring i din kost.

För Emma är det viktigt att hon säkerställer sitt intag av vitaminer och mineraler, så att hon håller sig frisk, pigg och fräsch i kroppen och kan prestera på den nivån hon vill. Därför tar Emma kosttillskott av olika slag, såväl vitaminer som kreatin och proteinpulver.

Emmas kosttillskott:

Varje dag: Core Omega-3+, Core Vitamin D3 4000 IE+, Core Vitamins, Core Cal-Mag Complex+

Vid varje morgonpass: Core Sports Drink+ eller Core BCAA Powder, Core Creatine, Core Glutamine

När det behövs: RAW Rampage PWO

När jag känner för det:Core Casein, Core Whey Protein

Som nämnt tidigare innehåller CrossFit en hel del olika moment och som i övriga livet finns det alltid något man kan bli bättre på och sträva efter. Emma sätter inte upp några konkreta tävlingsmål då det finns så mycket runt henne som kan påverka hur resultatet blir, men hon strävar absolut mot att bli bättre och att utveckla sina svagheter.

- Jag jobbar inte så mycket med tävlingsmål eftersom det är så många andra som kan påverka vem eller vilka som vinner eller kvalar till tävlingar. Mina mål har bara med mig själv att göra, sedan kan jag tävla för att det är roligt. Jag vill bli bättre på mina svagheter, vilket framförallt är gymnastiken.

5 snabba

CrossFit – Simning – Body Fitness
Gymnastiska övningar – Skivstångsövningar
Älmhult – Sthlm
Sommar
– Vinter
Konditionsträning – Styrketräning

- Kan inte riktigt välja mellan kondition och styrketräning då dessa två element går ihop så mycket inom CrossFit och hade jag tyckt något var riktig tråkigt och en ren pina hade CrossFit nog inte riktigt varit min grej. 

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej