Zink

Zink är ett mycket viktigt mineral för kroppen och är involverat i massor med processer, bland annat i kroppens produktion av muskelbyggande hormoner inkluderat manligt könshormon. Det förekommer ofta som zinktillskott och i ZMA.

  • Vad är zink?
  • Zinktillskott
  • Var finns det i maten?

Vad är zink?

Zink är en av de absolut viktigaste mineralerna för dig som tränar hårt och både vill hålla fettförbränningen och muskeltillväxten i topp. Zink är viktigt för celldelningen, hormonregleringen, immunsystemet, ämnesomsättningen (fettförbränningen) och flera olika proteinfunktioner. Delar av ögat samt männens prostata innehåller mest zink, men även hjärnan, musklerna och skelettet innehåller mycket. Zink räknas också som en antioxidant eftersom det ingår i enzymer som har antioxidativ effekt. Zink behövs därför för att alla dessa delar ska fungera normalt.

Muskulös man tränar i gymmet

För litet intag av zink kan få vitt skilda symptom, med tanke på hur många funktioner det har i kroppen. Bland annat kan man få sämre mörkerseende, ökad känslighet för infektioner och nedsatt spermabildning hos män.  Låga nivåer av zink kopplas också ofta samman med försämrad hårkvalitet och slitna naglar.  

Rekommenderad daglig mängd är 7 mg för kvinnor och 9 mg för män. Människor som ofta går på långa dieter eller äter alltför ensidig kost lider störst risk att drabbas av för låga nivåer av zink.

Tillskott

Zink ingår i multivitaminer och finns som eget tillskott. Leta efter zink som är kelaterat, till exempel zinkglukonat eller zinkaspartat. Det innebär att zinket är bundet till en aminosyra och därmed ger ett bättre upptag. En lagom dos i tillskott är mellan 10 och 30 mg. Zink ingår även i tillskottet ZMA tillsammans med magnesium och vitamin B6. Ämnena i ZMA bidrar till att upprätthålla normala nivåer av muskeluppbyggande hormoner i kroppen och är särskilt använt av kroppsbyggare och elitidrottare.

Kapslar med hantel i bakgrunden

Biverkningar

Inga vid normal användning. Men tänk på att zink är ett spårelement som delvis lagras i kroppen vilket innebär att väldigt hög överdosering under en längre period kan ge biverknignar så som buksmärtor, diarré och kräkningar. Följer du rekommenderad doseringsanvisning finns ingen risk för detta.

Var finns det i maten?

Zink finns i små mängder i all naturlig mat eftersom alla levande celler behöver zink. Lever är den överlägset bästa källan, men även kött och nötter är goda källor.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!