Vitamin K

Vitamin K har länge kommit lite i skymundan som viktig vitamin, eftersom det är svårt att lida allvarlig brist på den. K-vitamin har trots det flera viktiga funktioner i kroppen och senare års studier har påvisat intressanta samband mellan vitamin K och benhälsa.

  • Vad är vitamin K?
  • Tillskott
  • Var finns vitamin K?

Vad är vitamin K?

Vitamin K är ett samlingsnamn för flera substanser med K-vitaminliknande egenskaper. De viktigaste är K1 fyllokinon och K2 manakionon, där K1-vitamin främst finns i vegetabiliska källor och K2-vitamin finns i animaliska källor. K står för koagulation, eftersom det behövs för att blodet ska kunna levras. Utan det skulle sår inte kunna läka. Vitamin K är också viktigt för bentätheten där den samverkar med kalcium och vitamin D. D-vitaminet hjälper kroppen att ta upp kalcium, medan K-vitaminet reglerar vad kalciumet sedan används till.

Grön bladspenat med vitamin K

K-vitamin är fettlösligt och har en relativt hög omsättning i kroppen, vilket betyder att vi måste tillföra det kontinuerligt. Det tillverkas också till viss del av kroppen själv genom bakteriefloran i tarmen. Något rekommenderat dagligt intag är inte fastställt, men ett adekvat intag på runt 75 - 100 mcg för vuxna personer är det man brukar räkna med.

Senare års forskning har undersökt sambandet mellan K2-vitamin och förebyggande benskörhet och hjärt-kärlsjukdom. I Rotterdammstudien* studerades japanska kvinnor i östra kontra västra delen av Japan. Studien påvisade att västjapanska kvinnor i högre utsträckning hade problem med hjärt-kärlsjukdomar och bensköhet gentemot kvinnor i östra Japan. Anledningen antogs vara den japanska natrionalrätten Natto med sitt rika innehåll av K2-vitamin, som regelbundet serveras i Japans östra del.

Tillskott

Vitamin K är sällsynt men förekommer som separata tillskott, ofta tillsammans med vitamin D som vitaminet samverkar med. Kosttillskott med K-vitamin marknadsförs främst för allmän benhälsa.

Var finns Vitamin K?

Förutom det vitamin som tarmarna producerar själv, får vi även i oss det via maten. Gröna bladgrönsaker är rika källor till vitamin K1 liksom lever, ägg, ost och smör är källor till K2.

*Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. JM Geleinse, C Vermeer, DE Grobbee, LJ Schurgers, MH Knapen, IM van der Meer, A Hofman, JC Witterman. 2004.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!