Vitamin E

Vitamin E är ett samlingsnamn för åtta olika ämnen av tokoferoler och tokotrienoler och skyddar oss mot oxidativ stress.

  • Vad är vitamin E?
  • Tillskott
  • Var finns vitamin E?

Vad är vitamin E?

Vitamin E är en antioxidant som skyddar kroppens celler från fria radikaler. Fria radikaler kan liknas vid minor som utlöses i kontakt med proteiner och mättade fettsyror och påskyndar cellernas åldrande. Fria radikaler bildas bland annat vid omsättning av syre, för lite sömn, stress och rökning. E-vitamin avväpnar dessa fria radikaler och skyddar cellerna från att brytas ner.

Illustration över antioxidanter

Vitamin E är ett fettlösligt vitamin, vilket betyder att det kan lagras i kroppen. Fettlösliga vitaminer är bundna till en fettsyra och för att vi ska kunna tillgodogöra oss vitaminet krävs därför att vi även äter fett samtidigt som ett tillskott av vitamin E. Ta det därför i samband med måltid.

Tillskott

Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin E är ungefär 8 milligram för kvinnor respektive 10 milligram för män och gravida. I genomsnitt får vi i oss för lite av detta vitamin, så tillskott finns för dig som vill säkerställa ditt dagliga intag. Tillskott av vitamin E finns främst i multivitaminer men ingår även i fettsyretillskott, som fiskolja.

Biverkningar

Eftersom vitamin E kan lagras i kroppen går det att överdosera, men för att det ska hända krävs mycket höga doser.

Var finns vitamin E

Vitamin E finns naturligt främst i fettrika växtprodukter som olika matoljor och nötter, där det skyddar fetterna mot härskning. Det finns ofta tillsatt som antioxidationsmedel i bland annat fiskoljetillskott.

En skål med blandade nötter

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!