Välj rätt aminosyror

Det finns många olika produkter med aminosyror. För att kunna välja rätt utefter dina egna behov och mål, finns här en guide med de vanligaste tillskotten.  

En aminosyra är byggsten till protein och bildas genom långa kedjor. Beroende på sammansättningen, får aminosyrorna olika eganskaper.

Muskeluppbyggande aminosyror

BCAA

BCAA består av de tre grenade aminosyrorna leucin, isoleusin och valin som spelar en central roll i kroppens uppbyggande av proteiner. BCAA används därför ofta under diet i ett försök att minimera muskelförlusten utan att få i sig för mycket kalorier. Bäst är att inta BCAA innan morgonförbränning, mellan måltider samt innan och efter träning.

Kosttillskott med aminosyror

EAA

EAA består av alla essentiella aminosyror och används på flera olika sätt. EAA tas upp väldigt fort eftersom det inte behöver spjälkas och många tar det därför tillsammans med kolhydrater efter träning.  Studier har visat att en dos på ungefär 10 gram precis före träning ger signaler till kroppen att bygga muskler och många kroppsbyggare väljer att ta tillskott före träning. Man kan även använda det för att säkerställa ett fullgott intag.

Glutamin

Glutamin är den aminosyra som finns mest i fri form i kroppen. Det har visat sig att höga doser av glutamin kan öka mängden uppbyggande hormon (GH) och förbättra muskeluppbyggande processer. Därför är det ett mycket populärt tillskott hos kroppsbyggare.

Prestation

Beta-alanin

Extra intag av beta-alanin har visat sig kunna öka nivåerna av karnosin i musklerna. Karnosin fungerar som en buffert för mjölksyra, och ett tillskott av beta-alanin skulle därför kunna höja mjölksyratåligheten. Det innebär i praktiken en längre uthållighetsförmåga vid träning.

Arginin och citrullin

Arginin och citrullin medverkar vid bildandet av kväveoxid. Kväveoxid bidrar till att blodkärlen vidgar sig och därför används dessa aminosyror för att öka pumpen vid gymträning, något som är mycket eftersträvansvärt för de flesta.

Taurin

Taurin har den senaste tiden blivit känt som tillsats i energidrycker. Rent tekniskt är det inte någon aminosyra, men det kallas ofta så ändå. Det är en organisk syra som förekommer i olika vävnader hos djur och vi kan bilda det själva vid behov.  Som tillskott används det för att öka muskelpumpen inför träning och man tror även att det kan ha en viss energihöjande effekt tillsammans med koffein.

Förbränning

ALC och karnitin

Både karnitin och acetyl-L-karnitin (ALC) har en roll i kroppens förbränning. Karnitin transporterar in fettet i cellernas mitokondrier, där energin används, och tas därför ofta under diet. Formen ALC har framställts för att vara lättare för kroppen att ta upp.

ALC och karnitin

1 av

Hormoner

Tyrosin

Tyrosin är en aminosyra som kan bildas i kroppen från fenylalanin om behovet finns. Tyrosin fungerar som ett förstadium till dopamin och adrenalin. Dopamin signalerar välmående och motivation medan adrenalin aktiverar och piggar upp. Många upplever en klar skillnad vid intag av tyrosin, som då ska öka nivåerna av dessa ämnen.

D-asparaginsyra

Aminosyran L-asparaginsyra är en aminosyra som fungerar som en byggsten bland kroppens proteiner. D-asparaginsyra däremot fungerar annorlunda och spelar en roll vid frisättandet av många uppiggande hormoner i kroppen, som manligt könshormon och GH (uppbyggande hormon). Ett tillskott av D-asparaginsyra kan öka nivåerna av dessa hormon i kroppen.

Sammanfattning

  • BCAA och EAA passar bäst innan träning
  • Glutamin finns i stora mängder i musklerna
  • Beta-alanin förbättrar mjölksyratåligheten
  • Arginin, citrullin och taurin tas för att öka pumpen vid styrketräning
  • Karnitin transporterar fett till cellerna
  • Tyrosin förstadium till dopamin och adrenalin
  • D-asparaginsyra höjer hormonnivåerna
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!