Svart te

Svart te har druckits i flera tusen år och te är världens näst vanligaste dryck. Men vad är det egentligen te innehåller och varför har det blivit en så populär dryck? I denna artikel får du veta mer om det svarta teets spännande egenskaper och innehåll. 

  • Hur producerar man svart te?
  • Vad innehåller svart te?
  • Hur brygger man svart te?

Hur producerar man svart te?

Svart te framställs från tebusken, Camellia sinensis på latin, som främst odlas i Asien men som förekommer på de flesta håll i världen. När tebladen är mogna plockas de varefter de torkas med hjälp av stora fläktar. Under torkningsprocessen oxideras teet vilket gör att det får sin svarta färg. När teet torkat blandas bladen med diverse olika smaksättningar, ofta frukter, bär och kryddor, för att ge teet en specifik smak. När teblandningen är klar paketeras den antingen i tepåsar eller i större påsar som löste, varefter det säljs vidare till oss konsumenter.

En kopp svart te tillsammans med torkade svarta teblad.

Vad innehåller svart te?

Tebusken innehåller flera intressanta ämnen som har olika effekter i kroppen. Bland annat innehåller tebladen en aminosyra som kallas teanin. Denna aminosyra är mycket ovanlig och finns nästan bara i teblad. Teaninet kan påverka signalsubstanserna serotonin och dopamin i hjärnan och öka frisättningen av dem. Detta leder till att vi känner oss nöjda och lugna och kanske är det därför många upplever det som mycket rofullt att dricka te? Hur paradoxalt det än må låta har teaninet även en förmåga att påverka vår skärpa och kognitiva förmåga. Man ska dock inte förväxla teanin med tein (koffein), som är ett helt annat ämne. Du kan läsa mer om tein längre ner i artikeln.

Svart te, och tebladen i sig, innehåller även höga halter flavonoider. Dessa ämnen fungerar som antioxidanter i våra kroppar. Antioxidanter hjälper till att skydda våra celler mot fria radikaler, ämnen som bildas naturligt när vi andas, äter och tränar, men som har flera skadliga effekter i kroppen. De fria radikalerna går nämligen till attack mot kroppens celler och får cellväggarna att förstöras. Detta i sin tur får cellerna att åldra i förtid och flera sjukdomar har kopplats till ökade nivåer av fria radikaler, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, vissa inflammatoriska sjukdomar och vissa former av cancer. Att vi får i oss antioxidanter som hjälper till att stoppa radikalernas framfart är med andra ord mycket viktigt.

Teblad innehåller även koffein, eller tein som det brukar kallas i te. Koffein har en uppiggande effekt och förknippas kanske i störst utsträckning med kaffe. Man uppskattar att te innehåller ungefär hälften så mycket koffein som kaffe, men det är inte alla tesorter som innehåller koffein. Rooiboste och örtte är exempel på koffeinfria alternativ.

Hur brygger man svart te?

Svart te har en mycket bra lagringsförmåga och kan förvaras under mycket långa perioder utan att tappa sin smak. En perfekt kopp svart te tillagas genom att man låter det svarta teet dra i kokande vatten i 2-3 minuter. Vill man ha en sötare smak kan man med fördel tillsätta lite honung till det nybryggda teet.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!