Semlor med chiafrön

Semlan har traditionellt ätits i syfte att samla energi inför stundande fastemånad. Tiderna förändras och numer njuter vi hämningslöst av dem istället, gör det du också men prova denna lite nyttigare variant som känns både mer näringsrik och lyxig.

Semlor

Ingredienser

75 g smör7 dl dinkelmjöl
2,5 dl mandelmjölk1 ägg
50 g jäst3 msk chiafrön
1 krm saltMandelmassa
1 msk malen kardemummaHavregrädde
2 dl kokossockerLite florsocker

Gör så här:

1. Smält smör och värm tillsammans med mjölken till 37 grader. Smula under tiden jästen i en degbunke.

2. Blanda alla torra ingredienser och arbeta ner degspadet.

3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

4. Arbeta degen en stund till och fördela den till jämstora bullar som du formar runda och lägger på en plåt.

5. Låt bullarna jäsa på plåten ytterligare ca 20 minuter. Starta under tiden ugnen till 250 grader.

6. Pensla bullarna med lite ägg och låt grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills de är gyllenbruna.

7. Låt de färdiga bullarna svalna. Vispa under tiden grädden fluffigt.

8. När bullarna svalnad skär du av översta delen som ett lock. Gröp eventuellt ut en bit i bullen. Sätt en klick mandelmassa i bullen och spritsa grädde över. Lägg på locket och strö lite florsocker över.

Njut av den godaste semla du någonsin ätit!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!