Selen

Selen är ett mineral som deltar i immunförsvaret och fungerar som en antioxidant. Det är vanligt som tillskott för att vårda hår och naglar.

  • Vad är selen?
  • Tillskott
  • Var finns selen?

Vackra händer håller ett fång rosor.

Vad är selen?

Selen fungerar som en antioxidant. Hela tiden utsätts cellerna för fria radikaler som bryter ner cellerna och föråldrar dem. Fria radikaler frisätts bland annat genom att vi omsätter syre, stressar och solar, och antioxidanter skyddar mot de fria radikalernas inverkan.

Selen medverkar även till reglering av sköldkörtelhormonerna och spelar därför också roll i förbränningen.  Vårt immunförsvar är beroende av selen för att kunna fungera ordentligt, vita blodkroppar som försvarar kroppen mot infektioner verkar fungera sämre vid för lite selen i kroppen. Låga selennivåer kan också leda till försämrad kvalitet på hår och naglar.

Rekommenderad mängd är 40 mcg för kvinnor per dag och 50 mcg för män. I genomsnitt får de flesta i sig ett för litet intag på runt 34 mcg dagligen, varför ett kosttillskott kan vara användbart.

Tillskott

Selen ingår i multivitaminer och finns även som enskilt tillskott där upp till 100 mcg är vanligt. Selentillskott riktar sig främst till den som vill vårda sitt hår och sina naglar, då ett för litet intag gör dem sköra.

Biverkningar

Inga vid normal användning. Men du bör troligtvis inte överstiga 300 mcg dagligen. Håravfall och hudförändringar är potentiella symptom vid mycket hög överdosering.

Var finns selen?

Förekomsten av selen i odlingsjorden är en avgörande faktor för hur mycket selen vi får i oss. Tyvärr är den svenska jorden relativt selenfattig, så vi får inte i oss tillräckligt av det. Fisk, skaldjur och ägg är de rikaste källorna till selen.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!