Sackaros

Sackaros, eller vanligt vitt socker, är en snabb kolhydrat som på senare år diskuterats livligt om sin påverkan på oss. Att det är en god tillsats är de flesta överens om, men vad gör den egentligen i vår kropp?

  • Vad är sackaros?
  • Vad gör sackaros i kroppen?
  • Användningsområden
  • Kosttillskott

Vad är sackaros?

Sackaros är en kolhydrat som består av två ihopsatta molekyler; en glukosmolekyl och en fruktosmolekyl, en så kallad disackarid. Kroppen måste sedan bryta ner dessa till minsta beståndsdel för att kunna ta upp det och förbruka som energi. Det som i dagligt tal kallas socker är sackaros.

Vad gör sackaros i kroppen?

Även om sackaros behöver brytas ner för att kunna tas upp i kroppen, räknas det som en snabb kolhydrat. Det ger ett tillfälligt förhöjd blodsocker på kort tid. Enligt de Svenska Näringsrekommendationerna uppmanas vi att begränsa vårt intag av tillsatt socker till max 10 E%. Det innebär att av all energigivande mat vi äter dagligen, bör max 10% komma från socker.

Strösocker på tesked

Sackaros har även en kraftig påverkan på vår insulinkänslighet. Insulin är det som används för att cellerna ska kunna ta emot energi från blodet. När vi äter för mycket sackaros, sänks vår insulinkänslighet, vilket leder till att vi behöver mer insulin för att cellerna ska öppna upp sig och ta emot energin. För mycket insulin stimulerar fettinlagringen och våra blodfetter ökas.  Detta kan efter lång tid av dåliga levnadsvanor leda till sjukdomen diabetes, tidigare kallad sockersjukan, och i förlängningen hjärt- och kärlproblem.

Användningsområden

Sackaros finns både som naturlig beståndsdel i exempelvis frukt, men tillsätts ofta i livsmedel för dess söta smak. Ibland används den även som jäsningsmedel och som ett mycket effektfullt konserveringsmedel. Kemiskt sett är det ingen skillnad på naturligt sackaros och sackaros som tillsatsämne, men sackaros som tillsats rekommenderas vi att begränsa. Socker kallas ofta för tomma kalorier, vilket innebär att det ger mycket energi men inte någon näring. Äter vi för mycket av dessa tomma kalorier, finns dessutom risken att vi inte orkar äta livsmedel med näring som vi behöver för att må bra.

Kosttillskott

Kosttillskott med sackaros är onödigt och förekommer sällan. Det kan dock förekomma i vissa färdigblandade sportdrycker som saluförs på livsmedelskedjor eller mackar. Försöka att undvika dessa drycker, eftersom det endast är ett sätt för tillverkaren att göra en medioker eller i vissa fall rent ut sagt dålig produkt effektmässigt, men som smakar bra och har ett lågt tillverkningspris. Leta istället efter sportdrycker som har kolhydraterskällor som kommer främst från maltodextrin eller dextros (även benämnt druvsocker eller glukos). Du finner dessa i vår butik i både pulverform eller färdigblandad så kallad ready-to-drink form.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!