Ringblomma och hudvård

Ringblomman är en vanlig prydnadsväxt men har fler användningsområden än så.  Hudvårdsprodukter med ringblomma är milda, skonsamma och passar de flesta hudtyper. Här får du lära dig mer om denna gula blomma och varför den kan vara bra att ha hemma i badrumsskåpet.

  • Vad kännetecknar ringblomman?
  • Hur kan ringblomma användas som hudvårdsprodukt?

Vad kännetecknar ringblomman?

Ringblomman är en ätlig växt som har det latinska namnet Calendula officinalis. Blomman har funnits i Sverige sedan medeltiden men har sitt ursprung i området kring Medelhavet. Den gulorange blomman kan användas som färgämne och går därför ibland under namnet falsk saffran. Kronbladen kan användas för att ge en gyllengul färg åt ris och andra gryner och kan även användas som spännande ingrediens i sallader av olika slag. På senare år har ringblomman även fått mycket uppmärksamhet som ingrediens i hudvårdsprodukter. Undersöker man ringblommans innehåll av verksamma ämnen förstår man snabbt varför.

En korg med torkade ringblommor och en flaska ringblomsolja.

Karotenoider: fettlösligt näringsämne som också är ett kraftfullt färgämne. Karotenoiderna finns i olika varianter, i ringblomman förekommer de i form av xantofyll. Karotenoidernas färg varierar från ljusgult till orange och rött.

Eterisk olja: växtextrakt i mycket koncentrerad form. Eteriska oljor bidrar till att ge blommor och örter deras karaktäristiska doft och finns naturligt i växterna. Oljorna kan användas på olika sätt, både som doftämne och för att ta del av växtens olika egenskaper.

Salicylsyra: antibakteriella effekter. Hos växter bidrar salicylsyra till att skydda växterna mot angrepp från bakterier och svamp.

Calendulin: ett bitterämne som verkar ha läkande egenskaper på huden.

Flavonoider: en typ av antioxidanter. Antioxidanter är ämnen som bidrar till att skydda celler mot fria radikaler som annars kan attackera cellerna och få dem att åldras i förtid.

Hur kan ringblomma användas som hudvårdsprodukt?

Att ringblomman blivit populär som ingrediens i hudvårdsprodukter beror på innehållet av verksamma ämnen som du kunde läsa om ovan. Salicylsyra verkar bakteriedödande och ringblomman passar därför personer som lider av problem med akne eller pormaskar. Salicylsyra verkar nämligen rengörande för porer och andra orenheter och med ringblommans hjälp kan man ta del av salicylsyrans effekter helt på naturlig väg.

Trots innehållet av salicylsyra har ringblomman milda och skonsamma egenskaper, vilket gör att den passar även personer med känslig och torr hy. De aktiva ämnena verkar lugnande, rengörande och vårdande och gör att blomman lämpar sig för personer med svårläkta eksem, psoriasis och självsprickor. Föga förvånande är kanske att ringblomma är en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter för bebisar.

Ringblomman finns som ingrediens i salvor och som ren olja, vilken kan användas som ingrediens i hudvårdsprodukter. Produkter med ringblomma passar nariga och torra händer, läppar och armbågar samt röda barnrumpor med blöjeksem.


Produkter med ringblomma

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!