Psylliumfrö

Det lilla psylliumfröet är ett fiberrikt frö som är snäll mot magen. De säljs både hela och krossade, båda med tydliga effekter på magens och tarmarnas arbete.

  • Hur påverkar psylliumfrön oss?
  • Olika sorter

Psylliumfröets påverkan

Psylliumfrön finns både ljusa och mörka och tack vare sin ringa storlek och åtdragande effekt, kallas det ibland för loppfrön. Psylliumfröets skal består till 85 % av fiber, av vattenlöslig och gelbildande karaktär. Denna typ av fiber har flera positiva effekter för oss.

Psylliumfrön i en skål

Vid magproblem kan psylliumfrön vara ett effektivt hjälpmedel. Fibrerna absorberar vätska och bildar en geléliknande substans som hjälper till att öka tarmarnas aktivitet och påskynda förloppet. Effekten blir dock bara hållbar om du även dricker tillräckliga mängder vatten. Eftersom fibrerna drar åt sig vätska, kommer du i annat fall att riskera förstoppning.

Vid viktminskning är fibertillskott som psyllium en extra hjälp på traven. Fibrerna är komplexa för magen att bryta ner och förhindrar magen att bryta ner maten du äter lika snabbt. Det ger en långsammare magsäckstömning, så att du känner dig mätt snabbare och dessutom håller dig mätt under längre tid. Detta innebär också att måltidens GI-värde sänks och att blodsockret hålls på en jämnare nivå, så att du minimerar risken för sockersug och frestelser som raserar dieten.

Vid högt kolesterol ger lösliga och gelbildande fiber som hos psylliumfrön en positiv effekt. Kostfibrerna fångar nämligen upp de gallsalter som frisätts när vi äter fett och för med sig dessa ut ur kroppen. Det medför att fler gallsalter måste tillverkas, och det går då åt mer kolesterol i denna process, med en kolesterolsänkning som resultat.

Olika sorter

Psylliumfrö säljs både hela och krossade och som psylliumfröskal där enbart skaldelen används. Skillnaden mellan frö och skal ligger i att skalen har en något längre hållbarhet, och bär på den mesta av näringen. Psylliumfröskal innehåller även mindre kalorier, eftersom det mesta av fettsyrorna är reducerade. Hela eller krossade frön är att föredra om du även vill komma åt de fettsyror som ingår.

Mörka och ljusa frön är två olika sorter, men med liknande egenskaper. Det ljusa psylliumfröet kallas även huskfiber. Psylliumfrön kan användas i mysli eller läggas i blöt och drickas. Vill du prova psylliumfrön i din kost, är 1-3 matskedar per dag en lämplig mängd, och ska alltid motsvaras av lika många dl vätska för att skapa balans i tarmarna.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!