PABA

PABA är ett vitaminlikande ämne som ingår i proteinomsättningen. Det finns normalt inte som enskilt tillskott, men ingår ofta som en del i B-vitaminkomplex.

  • Vad är PABA?
  • Tillskott

Vad är PABA?

PABA, eller paraaminobensyra, är ingen erkänd B-vitamin men kallas ibland vitamin Bx på grund av dess vitaminlikande egenskaper. Det ingår främst i proteinomsättningen, precis som andra B-vitaminer. Dessutom hjälper det till vid bildningen av röda blodkroppar och stödjer tarmfloran där det bildas folsyra. Upptaget av protein, vitamin B5 och folsyra förbättras med närvaro av PABA.  PABA ingår även i produkter som har en positiv inverkan på hår-, hud- och nagelkvalitén.

En skål med groddar

PABA återfinns främst i lever, ägg, vetegroddar och solrosfrön och det rekommenderade intaget är 10-25 mg dagligen. PABA är inte farligt i högre doser, men extremt intag på över 8000 mg (8 g) kan ge biverkningar i form av feber och leversjukdom. Men dessa mängder är mycket svårt att komma upp i och finns inte i några kosttillskott, varför du inte behöver oroa dig.

Tillskott

PABA finns sällan som enskilt tillskott, men ingår ibland i B-vitaminkomplex som rekommenderas för sina positiva hälsomässiga egenskaper och för upprätthållande av normal förbränning och mental prestation. PABA ingår även i vissa tillskott som gynnar hår och hud.

Vitamintillskott med PABA

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!