Maskros

Maskrosen är vårt vanligaste ogräs men växtens många hälsosamma egenskaper har gjort att den blivit mer och mer populär som tillskott. Alla maskrosens delar kan ätas, från rot till blomma, men för den som inte vill plocka färska maskrosor finns den hälsosamma växten även att tillgå i tablettform.

  • Egenskaper
  • Därför ska du äta maskros
  • Användningsområden och tillskott

Egenskaper

Maskrosen är en korgblommig växt som är ett mycket vanligt ogräs i våra trädgårdar. Växten är ätlig och dess blad och rötter används ofta i olika växtbaserade läkemedel. Maskrosen är mycket vanlig och växer på alltifrån ängar till vägrenar. Maskrossläktet innehåller nästan 1000 olika småarter som är mycket vanliga i hela Europa.

Maskrosor i en gräsmatta.

Därför ska du äta maskros

Maskrosen har flera positiva effekter på vår matsmältning. Maskrosen har bland annat en förmåga att stimulera utsöndring av restprodukter via njurarna och levern. Detta är speciellt användbart i samband med olika renande kurer och detox. Maskrosor stimulerar också produktionen av galla, något som behövs i samband med matsmältningen. Mer specifikt är det gallsalter i gallan som hjälper till vid nedbrytningen av fett från kosten.

Förutom effekterna på matsmältningen innehåller maskrosen även flera näringsämnen. Maskrosen tillgodogör sig mineraler från jorden, vilket gör att även växten får ett högt innehåll av mineraler. Dessutom innehåller maskrosbladen rikligt med vitamin C som fungerar som antioxidant i kroppen och som behövs för vårt immunsystem. Maskrosens rot består till ungefär en fjärdedel av kolhydrater, vilket gör maskrosroten till en bra kolhydratkälla.

Användningsområden och tillskott

Om du plockar maskrosor direkt från trädgården kan du använda alla delar av växten i matlagning. Skala och koka sedan roten i vatten i en kvart och du har en nyttig kolhydratkälla. Blomman kan användas för att göra maskrossirap eller torkas till ett smakrikt maskroste. På vårkanten kan du ge dig ut och plocka spröda maskrosblad för att använda som sallat i en god och nyttig sallad. Bladen kan även plockas senare under året, men kan då ha en något beskare smak. Dessutom är innehållet av C-vitamin som högst i de första bladen som kommer på våren.

För dig som inte vill ut och plocka maskrosor finns även tabletter med hög koncentration maskrosextrakt. Dessa tabletter kan tas dagligen för att på ett enkelt och smidigt sätt dra nytta av maskrosornas hälsosamma egenskaper.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!