Macadamianöt

Macadamianöten är en exklusiv, näringsrik och mycket god nöt som är populär både som ingrediens i bakverk och som hud- och hårvårdsprodukt.

  • Macadamianötens näringsvärde
  • Macadamia för hud och hår

Macadamianöten kommer ursprungligen från Australien och är en av de dyraste nötsorterna i världen. Det höga priset beror på att macadamiaträden, trots att de kan bli upp mot 15 meter höga, endast producerar ett fåtal kilo nötter varje år. Vanligast är att nötterna äts som snacks eller används som ingrediens i kakor eller godis.

Macadamianötter i skålar.

Macadamianötens näringsvärde

Macadamianötter består till minst 75 % av fett och är troligtvis den fetaste av alla nötter. Det är dock endast en liten del som består av mättat fett, den största andelen utgörs istället av enkel- och fleromättade fettsyror, bland annat innehåller nötterna både omega-3 och omega-6.

Macadamianötter innehåller mycket lite socker, men desto mer vitaminer och mineraler. Vitamin B1, B3, B9 och E samt mineralerna järn, kalium och magnesium finns alla i rikliga mängder i macadamianötter. I tabellen nedan kan du se detaljerad information över macadamianötternas näringsinnehåll.

NäringsinnehållPer 100 g
Energi748 kcal
Protein8,1 g
Fett75 g
          Enkelomättat fett58,9 g
          Fleromättat fett1,5 g
          Mättat fett12,1 g
Kolhydrater13 g
Fiber8,6 g
Vitamin B1 (Tiamin)1,2 mg
Vitamin B3 (Niacin)3,59 mg
Vitamin B9 (Folsyra)11 µg
Vitamin E0,54 mg
Järn3,69 mg
Kalium368 mg
Magnesium130 mg

Macadamia för hud och hår

Trots att den är mest känd som bakingrediens eller snacks finns det fler användningsområden för den feta macadamianöten. Från nötterna kan man utvinna olja och denna macadamiaolja har blivit mycket populär att använda som hud- och hårvård.

Precis som den intakta nöten har även macadamiaoljan ett högt fettinnehåll. Fettsyrasammansättningen i oljan påminner dessutom mycket om fettsammansättningen i vår hud, vilket gör att oljan lämpar sig särskilt bra för just hudvård. Fettinnehållet och oljans återfuktande egenskaper är speciellt uppskattade bland personer med torr och/eller känslig hy.

Macadamiaoljan kan även användas som hårvårdsprodukt. Det vanligaste är att använda macadamiaolja som hårinpackning. Man kan välja att blanda ut sin vanliga inpackning med lite macadamiaolja eller välja att använda oljan som den är. Väljer man det senare masserar man in macadamiaoljan i nytvättat hår, väntar i 20-40 minuter och sköljer sedan ur oljan med vatten. Många tycker att håret får både lyster och mjukhet efter en inpackning med macadamiaolja.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!