Maca

Maca är en rotfrukt från Sydamerika, med ett otippat högt näringsinnehåll. Den finns som smoothiepulver och som kapslar, och anses ge en bekvämt uppiggande känsla.

  • Macarotens egenskaper
  • Användning

Macarotens egenskaper

Macaroten likar vår svenska kålrot till utseendet och växer i de påfrestande klimaten i Andernas berg, där det är hett på dagtid och iskallt om nätterna.

Macaroten kallas ibland för Amazonas gingseng, tack vare att den liksom ginsengroten verkar ha en viss uppiggande effekt hos oss. Macaroten är dock mer näringsrik och innehåller bland annat vitamin C och E, flera B-vitamin samt flera mineraler så som järn, selen och kalium. Macaroten är mycket fiberrik och innehåller även höga halter av aminosyror.

Macasmoothie

Användning

Macaroten har ätits länge i Peru, men är än så länge inte lika vanlig i våra nordiska kök. Här har den på senare år blivit populär som energigivande näringstillskott och ses som en stärkande uppladdning på morgonen eller före ett träningspass, för att få en mental kick och en ranson vitaminer och mineraler.

Idag säljs macaroten både som rent pulver och i kapselform. Bara en tesked av pulvret ger en uppiggande effekt och en god dos vitaminer, mineraler och fibrer. Macan har en kraftfull och udda smak som påminner om pepparroten. Upplever du smaken besvärande, går det att maskera den med smakrika fruktdrycker och smoothies.

Tips! Blanda 1 tsk macapulver med 3 dl färsk juice och 1 banan, mixa till en krämig dryck och starta dagen med en energikick.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!