LCHF lax

Lax enligt LCHF

En mycket god laxrätt som även du som äter LCHF kan tillaga. Om du äter LCHF så byter du ut vatten mot grädde och hoppar över potatisen.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg potatis
180g lax x 5 st
En handfull hackad dill
1/2 tsk sambal oelek
Citron
Malen svartpeppar
Örtsalt

Dillkräm
Energi475,4 kcal
Protein33,8 g
Kolhydrater33,3 g
Fett21,7 g

Koka potatisen i saltat vatten och när den är klar silar du av vattnet. Krossa potatisen grovt, tillsätt dill, citronsaft, sambal oelek, malen svartpeppar och örtsalt.

Sätt igång ugnen på 180C grill.

Salta laxen på båda sidorna och lägg den på en plåt, placera i ugnen i ca 12 minuter. Tillred dillkrämen medan laxen bakas i ugnen.

Dillkräm

10g kokosfett
100g hackad lök
200g tärnad palsternacka
400g rotselleri
3 st hackade vitlöksklyftor
2 dl vitt matlagningsvin
2 dl vatten
En handfull dill
Malen svartpeppar
Örtsalt

Lägg grönsakerna och dillkvistarna i en gryta med kokosfett och fräs allt i ca 2 minuter. Häll i vitt vin och koka ner vätskan till hälften. Tillsätt vatten och låt det koka på medelvärme i ca 10 minuter till hälften av vätskan är kvar. Fiska upp dillkvistarna. Använda en blender eller mixerstav och mixa allt till en jämn kräm. Tillsätt sist hackad dill, svartpeppar och örtsalt.

Dela upp i 5 färdiga matlådor med 150g grovpotatismos, 160g lax, 150g dillkräm i varje.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson