L-Valin

Valin är en essentiell aminosyra som tillsammans med leucin och isoleucin ingår i tillskottet BCAA. BCAA är populärt bland atleter eftersom det som beståndsdel i protein hjälper till att bygga upp musklerna vid hårt träning.

  • Vad är valin?
  • Tillskott

Vad är l-valin?

Valin är en aminosyra, det som bygger upp protein. Den är essentiell, vilket innebär att vi måste får i oss det via maten då kroppen inte kan tillverka den själv. Det finns 20 aminosyror, varav 9 är essentiella, som sitter ihop och bildar långa kedjor som kallas peptider. Beroende på vilka aminosyror som ingår i kedjan, får protein olika egenskaper och funktioner.

Pillerburkar med kosttillskott

Tillskott

Valin ingår i produkten BCAA, som består av tre grenade aminosyror; l-valin, l-leucin och l-isoleucin. L-formen indikerar att aminosyrorna är i fri form och alltså lättillgängliga för kroppen att ta upp.  Vid hård träning sjunker nivåerna av BCAA i blodet, vilket i längden gör oss trötta och ett tillskott av BCAA kan då förbättra uthålligheten.

BCAA: Det speciella med de grenade aminosyrorna (BCAA) är att de tas upp i kroppen lätt och når ut till musklerna direkt utan att först behöva omvandlas i levern. BCAA ingår i protein som bromsar nedbrytningen av musklerna och påbörjar istället en uppbyggande fas. Det passar därför bra till styrkesporter och har länge varit en av de vanligare aminosyratillskotten bland atleter. Runt 5 gram BCAA är en lagom dosering före träningspasset eller vid övriga tillfällen, dock alltid på tom mage. Det finns tusentals studier gjorda på BCAA, de flesta med positiva resultat, dock kan man med klinisk säkerhet inte säga hur effekten av BCAA är men många som provat BCAA rapporterar en större ork och muskelutveckling. Det enda säkra är att testa själv.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!