L-Cystein

Aminosyran L-Cystein räknas till de icke-essentiella aminosyrorna. Cystein finns i stora mängder i huden, håret, i insulin och hos flera matsmältningsenzymer.

  • Vad är L-Cystein?
  • Tillskott med L-Cystein
  • Var finns L-Cystein naturligt?

Vad är L-Cystein?

L-Cystein hör till de icke-essentiella aminosyrorna och därför hör vi inte talas om den lika mycket som andra aminosyror. Att den är icke-essentiell innebär att kroppen till viss del kan tillverka den på egen hand, och detta sker i levern från metionin och serin. I levern kan sedan cystein i sin tur omvandlas till taurin, glutation och sulfater.

Kvinna med vackert mörkt hår

Cystein har flera funktioner i kroppen, bland annat medverkar det till bildningen av ny hud och över 10 % av håret utgörs av cystein. Svavel ingår i bindväven som bygger upp hud och hår, och cystein är en av de främsta svavelbärarna av aminosyrorna. Dessutom fungerar cystein som en antioxidant och hjälper till att skydda cellerna från nedbrytning av fria radikaler.

Cystein ingår även som en komponent i GTF (Glucose Tolerance Factor). GTF frigörs samtidigt som insulin och krävs för att cellerna ska kunna ta upp glukos från blodet. Cystein påverkar även andra näringsämnen, bland annat behövs cystein för omsättningen av vitamin B6 i kroppen samt hjälper till vid upptaget av zink från maten. Dessutom närvarar aminosyran i flera av våra matsmältningsenzymer som behövs för att vi ska kunna smälta maten och ta upp näringen ordentligt.

Skillnaden mellan cystin och cystein kan vara svår att hålla isär. Cystin är en stabilare form av aminosyran, eftersom cystein har ett högt svavelinnehåll. Däremot är cystin inte en lika kraftfullt antioxidant som cystein. Fritt cystin i kroppen kan bilda cystein vid behov, och för det krävs närvaro av vitamin C.

Tillskott med glutation & taurin

Tillskott med L-Cystein

Även om det förekommer separata tillskott med denna aminosyra är det fortfarande sällsynt. Användningsområdet för cystein i ren form är relativt knapp och det speglas av även på marknaden av kosttillskott. Inga bristsymptom är heller kända och därför är behovet av extra cystein ovanligt. Många som är intresserade av ett tillskott med cystein är även nyfikna på glutation, som är en slutprodukt av syntesen mellan cystein och flera andra aminosyror. Glutation finns som tillskott, liksom taurin som även det kan bildas genom cystein.

Var finns L-Cystein naturligt?

Svavelrika livsmedel innehåller cystein, så som kött, fisk, ägg, bönor, kål och havregryn.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!