Kyckling och spenatkompott

Kyckling emd spenatkompott

Spenat innehåller gott om A-vitamin, E-vitamin och ett antal viktiga antioxidanter, exempelvis karotenoiden lutein. Spenat innehåller även gott om järn och för att få i sig så mycket järn som möjligt från spenaten bör man samtidigt äta någonting C-vitaminrikt, då C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg tärnad kyckling
1 kg tärnad potatis
Spenatkompott
Energi468,8 kcal
Protein50,8 g
Kolhydrater37 g
Fett8,9 g

Gör så här:

Börja med att tillaga spenatkompotten, koka sedan en laddning tärnad potatis med krossad vitlök, lagerblad och örtsalt.

Tärna kycklingen och baka av den i ugnen med lite vatten i botten på en ugnsform eller djup plåt.

Blanda sedan kycklingen med potatisen och kompotten och baka av allt i ugnen på 150 °C i ca 15 minuter. Låt rätten svalna och dela den i matlådor eller portionspåsar. Sen är det bara att värma i micro eller ugn.

Spenatkompott

Spenatkompott

Ingredienser

innehåll per 100G

800 g fryst spenat
300 g skivad rödlök
2 st hackade vitlöksklyftor
2 tsk Sambal oelek
1/4 tsk vaniljpulver (valfritt)
1/3 tsk steviasocker
1/2 dl balsamvinäger
20 g kokosfett
1 msk persilja
250 ml matlagningsgrädde 4%
1 tsk örtsalt
1 tsk malen svartpeppar
Energi43,4 kcal
Protein2,1 g
Kolhydrater2,4 g
Fett2,5 g

Gör så här:

Värm en gryta med kokosfett, när den är rykande varm lägg i rödlöken och vitlöken, stek löken så den blir brun under omrörning i cirka 2 minuter.

Häll i balsamvinäger och låt den koka ner tills nästan inget är kvar. Häll i sambal oelek, vanilj, stevia och blanda sedan i spenaten och låt allt koka samman i cirka 2 minuter.

Häll i matlagningsgrädde och låt den koka i ca 2 minuter. Stäng av värmen och låt kompotten stå på eftervärmen, blanda i persilja, örtsalt och svartpeppar.

Smaka av och krydda mer om det behövs.

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson