Kyckling och rostad pumparöra

Kyckling med pumparöra

Vitlöken har haft betydelse i folktron, då den påståtts skydda mot allt från förkylning och cancer till varulvar och vampyrer.

Vitlöken innehåller bland annat eterisk olja, kalcium, fosfor, järn, selen, vitaminerna A, B1, B2, C samt niacin. Det mest aktiva ämnet är det antibakteriella allicinet.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg tärnad kyckling
1 kg tärnad sötpotatis
Pumparöra
Energi449,6 kcal
Protein49,2 g
Kolhydrater39 g
Fett11 g

Gör så här:

Börja med att tillaga pumparöran, koka sedan en laddning tärnad potatis med krossad vitlök, lagerblad och örtsalt.

Tärna kycklingen och baka av den i ugnen med lite vatten i botten på en ugnsform eller djup plåt.

Blanda sedan kycklingen med potatisen och röran och baka av allt i ugnen på 150 °C i ca 15 minuter. Låt rätten svalna och dela den i matlådor eller portionspåsar. Sen är den bara att värma i micro eller ugn.

Pumparöra

Pumparöra

Ingredienser

innehåll per 100g

800 g pumpa
200 g hackad lök
2 st hackade vitlöksklyftor
1 st hackat citrongräs (valfritt)
20 g olivolja
1 dl balsamvinäger
2 msk hackad persilja
2 msk hackad rosmarin
1/3 tsk Sambal oelek (valfritt)
1/4 tsk steviasocker (valfritt)
Tippen på en kniv med vaniljpulver (valfritt)
30 g pumpafrön från pumpan
Malen svartpeppar
1 tsk örtsalt
2 dl kycklingspad eller vatten med 2 msk grönsaksfond
Energi56,4 kcal
Protein1,6 g
Kolhydrater5 g
Fett3 g

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 °C.

Lägg pumpan med halva löken, vitlök och citrongräs i ugnen i 20 minuter tills den är mjuk.

Rosta pumpafröna i ca 6 minuter i ugnen, lägg dem sen i en blender och gör pulver av dem.

När pumpan är klar så lägg allt i en stor skål med resten av ingredienserna utom saltet och peppar, använd en stavmixer för att göra en grov puré av allt, smaka av med örtsalt och peppar.

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson