Kyckling med svamp- & koriandersås

Kyckling med svampsås

Matsvamp har bra näringsvärde då de har lågt kaloriinnehåll, bra protein, viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen och de har dessutom en nyttig fibereffekt i tarmen. Vissa matsvampar har dessutom positiva medicinska effekter, mest känt är förmågan att sänka kolesterolhalten i blod samt att stimulera immunförsvaret.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg kyckling
1 kg bakpotatis
Svamp och koriandersås
Energi489,1 kcal
Protein49 g
Kolhydrater45,6 g
Fett9,3 g

Gör så här:

Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 tesked senapskorn, 1 tesked korianderkorn. 2 krossade vitlöksklyftor och 1 dl vitt vin, förslut påsen och baka sedan påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter. Låt kyckligen sedan ligga i lagen och svalna.

Tärna kyckligen och fördela den sedan i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar.

Gör sedan klart bakpotatisarna genom att baka dem i ugnen på 200 °C i 30 minuter.

Till sist gör du svamp och koriandersås.

Svamp- och koriandersås

Svampsås

Ingredienser

innehåll per portion

500 g champinjoner
100 g lök
100 g morot
100 g palsternacka
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1/2 tsk steviasocker (valfritt)
1/2 tsk Sambal Oelek (valfritt)
1/2 tsk vaniljpulver (valfritt)
1 msk snabbkaffe (valfritt)
1 dl rött matlagningsvin
1/2 dl balsamvinäger
400 g kokosmjölk light
15 g kokosfett
1 dl vatten
En handfull hackad koriander
1/2 msk malen svartpeppar
2-3 tsk örtsalt
Energi56,3 kcal
Protein1,4 g
Kolhydrater4,2 g
Fett3,5 g

Gör så här:

Kör champinjoner, lök, morot, palsternacka, vitlök, lagerblad, kaffe, stevia, vanilj och sambal oelek i en matberedare i ca 5 minuter tills allt blivit puré.

Värm en stekpanna med kokosfett och fräs purén i ca 2 minuter, häll i rött vin och balsamvinäger, låt det koka in en minut. Häll i kokosmjölk och vatten och låt det småkoka på medelvärme i ca 20 minuter. Avsluta med malen svartpeppar, örtsalt och koriander. 

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson