Kyckling med sparrissås

Kyckling med sparrissås

Frånvaron av fett gör sparris särskild populär i det fettsnåla köket. Asparaginsyra är ännu ett ämne som finns i sparris, det verkar urindrivande och sätter fart på ämnesomsättningen. 

Skillnaden mellan vit och grön sparris är att vit sparris växer under jorden, i små jordvallar som man kupar upp i april.  Grön sparris däremot växer ovanpå jorden och får genom kontakt med solen sin gröna färg och en kraftigare smak. Den vita innehåller mer fiber och har en mildare smak.

Ingredienser

innehåll per portion

1 kg kyckling
1 kg bakad potatis
Panang currysås
Energi479,9 kcal
Protein60 g
Kolhydrater34,7 g
Fett14,7 g

Gör så här:

Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker påse med 1 tesked paprikapulver, 1 tesked vitlökspulver och 1 dl vitt vin, förslut påsen och baka sedan påsen i ugnen på 100 °C i ca 30-40 minuter. Låt kyckligen sedan ligga i lagen och svalna.

Tärna kyckligen och fördela den sedan i en matlåda eller dela upp den i portionspåsar.

Gör sedan klart bakpotatisarna genom att baka dem i ugnen på 200 °C i 30 minuter.

Tillsist gör du sparrissåsen.

Sparrissås

Sparrissås

Ingredienser

innehåll per portion

400 g panang curry (kokosmjölk)
150 g hackad lök
300 g skalad och tärnad vitsparris
300 g tärnad grönsparris
2 st limeblad (valfritt)
2 st hackade vitlöksklyftor
15 g kokosfett
1 dl vitt matlagningsvin
1 tsk steviasocker
1 msk balsamvinäger
2 tsk guarmjöl (eller maizena)
Örtsalt
Energi75,4 kcal
Protein9,6 g
Kolhydrater3,7 g
Fett5,5 g

Gör så här:

Stek lök och vitlök med kokosfett på medelvärme i ca 4 minuter tills det är mjukt. Häll i panang curry kokosmjölk och limeblad, låt småkoka på medelvärme i ca 5 minuter. Häll i vit & grönsparris, stevia och vitt vin, låt det småkoka i ca 5-10 minuter. Sparrisen ska inte vara överkokt och mjuk utan ha ett litet tuggmotstånd. Blanda i guarmjöl, balsam vinäger och krydda med örtsalt. Låt allt stå på eftervärmen i ca 5 minuter.

Dela upp allt i 5 matlådor eller portionspåsar.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Jonas Andersson